Bis Bis

Kakao: Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak, pomáhá při cukrovce a je dobré i na spánek

Kakao: Snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak, pomáhá při cukrovce a je dobré i na spánek
Kakao má pozitivní vliv na spánek a pomáhá s vysokým tlakem Zdroj: Pixabay

Také vám babička, když jste nemohli usnout, uvařila lahodné kakao? Dobře udělala! Ačkoliv řada lidí přičítá kakau povzbuzující účinky kvůli obsahu kofeinu, je to přece jen trochu jinak. Kofeinu je totiž v kakau jen velmi malé množství. Díky vysokému obsahu hořčíku a tryptofanu naopak kakao uklidňuje a zlepšuje náladu. Kromě toho obsahuje řadu účinných látek, které jsou prospěšné pro zdraví. A ke všemu je výbornou volbou pro diabetiky!

Předpokládá se, že průkopníkem v používání kakaa byla mayská civilizace ve Střední Americe. Mayové pěstovali kakaovníky zhruba kolem roku 400 n. l. a z jejich plodů připravovali nápoj se skořicí a pepřem, který nazývali „nápojem bohů“. Do Evropy přivezli kakao španělští dobyvatelé v 16. století. Kakao si pak rychle získalo oblibu jako lék podporující zdraví.

Zázračný hnědý prášek pro zdraví

Kakaový prášek se vyrábí rozdrcením kakaových bobů a odstraněním tuku neboli kakaového másla. Dnes je kakao nejznámější díky své roli při výrobě čokolády. Moderní výzkum však ukazuje, že kromě obsahu důležitých minerálů (železo, hořčík, zinek, draslík, vápník a měď) a vitaminů (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina listová) je kakao také bohaté na zdravé tuky a obsahuje velmi důležité sloučeniny, které prospívají lidskému zdraví. S čím vším vám může pomoci?

Hořčík
Kakao má vysoký obsah hořčíku. Ten bývá označován jako „minerál spánku“. Je to přirozený relaxant a má opravdu významný vliv na spánek. Navíc je dobrým spojencem proti hromadění kyselin v těle, pomáhá s neutralizací toxinů a má uklidňující účinek.

Prevence chronických onemocnění

Kakao je bohaté na polyfenoly, které významnou měrou přispívají ke zmírnění zánětů. Kromě toho mohou polyfenoly pomáhat při chronických onemocněních a problémech s metabolismem.

Pomáhá s hypertenzí a vysokým cholesterolem

Studie ukazují, že kakao je bohaté na flavanoly, které snižují krevní tlak tím, že zlepšují hladinu oxidu dusnatého a funkci cév. Kakao může zlepšit průtok krve a snížit hladinu cholesterolu. Pravidelná konzumace kakaa přispívá ke snížení rizika infarktu, srdečního selhání a mrtvice.

Mateřídouška: Na kašel, migrény, záněty i při cukrovce. Koupel uklidňuje a posiluje

Má půvabné jméno a ještě půvabnější vzhled. A navíc je Thymus serpyllum po stovky let velmi dobře známou léčivkou, která se dodnes sbírá a ...

Lepší funkce mozku

Flavanoly obsažené v kakau mohou podporovat tvorbu neuronů, funkci mozku a zlepšovat průtok krve a zásobování mozkové tkáně. Mohou hrát roli v prevenci degenerace mozku související s věkem, například při Alzheimerově chorobě.

Pro dobrý spánek a lepší náladu

Kakao může mít pozitivní účinky na náladu a příznaky deprese, protože snižuje hladinu stresu a zlepšuje klid, spokojenost a celkovou psychickou pohodu. Za pozitivními účinky na náladu mohou stát flavanoly obsažené v kakau a také tryptofan. Tato esenciální aminokyselina pomáhá stabilizovat hladinu serotoninu v těle. Její množství se dá zvýšit přidáním mandlového mléka, které rovněž obsahuje tryptofan.

Cukrovka a pečivo: Žitný chléb je správná volba. Má nízký GI a je zdravější než pšeničný

V Čechách bylo žito hlavní chlebovou obilovinou až do poloviny 20. století. Dnes má dominantní postavení pšenice, která je vhodná prakticky pro ...

Kakao je dobré pro diabetiky

Většina studií z posledního desetiletí potvrzuje významnou roli kakaa a flavanolů v nutriční prevenci diabetu II. typu. Podle závěrů studie , která zkoumala nejdůležitější zprávy, které byly publikovány v posledním desetiletí a které se zabývaly výzkumem na buněčných kulturách, zvířecích modelech a na lidech, by mohla být mírná denní konzumace flavanolů z kakaa nebo hořké čokolády spolu s každodenním příjmem dalších flavonoidů v potravě cenným pomocníkem při nutriční léčbě cukrovky.

Není kakao jako kakao

Je však třeba mít na paměti, že většina komerčně dostupných rozpustných kakaových výrobků nebo čokolád obsahuje jen nízké množství flavanolů a je bohatá na cukr a kalorie, které mohou zhoršovat kontrolu glykémie u pacientů s diabetem II. typu. Proto je nutné dát při výběru kakaa velký pozor a pečlivě číst složení výrobku.

Zdroj: healthline.com, dále dle textu

30540

Diskuze k článku