Diabetici by měli denně sníst lžičku hořčice: Její léčivá moc je ověřena starou moudrostí i soudobými výzkumy

Diabetici by měli denně sníst lžičku hořčice: Její léčivá moc je ověřena starou moudrostí i soudobými výzkumy
Ve specializovaných prodejnách narazíte na širokou škálu hořčic. Vybírejte však ty vyrobené z kvalitních semínek Zdroj: Pixabay

S pálivou chutí hořčice se většina z nás setkala již v dětství a možná se váš vztah k této pochutině chvíli vyvíjel, než jste si k ní našli cestu. Pokud je hořčice vyrobená z kvalitního hořčičného semínka, jedná se o výjimečně zdravý produkt. Působí silně protizánětlivě a při pravidelné konzumaci také snižuje hladinu cholesterolu i cukru v krvi, což z ní činí skvělé diabetické ochucovadlo. Pokud stále váháte, zda vzít hořčici občas na milost, nebo ne, možná vám s volbou pomůže tento článek.

Použití hořčice jako koření má dlouhou tradici a v minulosti byla velmi ceněná. Našli bychom ji na stolech ve starém Egyptě, Řecku i Římě – všude tam věděli o blahodárných účincích této plodiny na lidské zdraví.

Najezte se pomalu. Inspirujte se jižanskou kulturou stolování, a udržte tak svou cukrovku pod kontrolou

Ruku na srdce, kdy jste si naposledy skutečně vychutnali každé sousto pokrmu? Jedení ve spěchu však může mít negativní dopady na zdraví, a to ...

Je libo americkou, anglickou nebo německou hořčici?

Každá země má svého favorita i mezi hořčicemi, záleží na druhu a poměru hořčičných semínek. Existuje mnoho různých variant hořčic, které však všechny vychází ze tří botanických druhů – hořčice černé (Brassica nigra), hořčice hnědé (Brassica juncea) a hořčice bílé (Sinapis alba). První dva druhy mají malá kulatá semínka, na rozdíl od hořčice bílé, jejíž semena jsou větší. Významný rozdíl lze cítit i v chuti. Chuť bílé hořčice je mnohem méně pronikavá než chuť černé nebo hnědé hořčice.

Jemná versus ostrá hořčice: Zkuste i citronovou příchuť

Pokud nemáte potřebu detailně se orientovat v druzích hořčic, vystačíte si se základním rozlišením na jemné a ostré hořčice. V jemné verzi se slupky semen částečně nebo zcela ponechávají. Při přípravě ostré hořčice se slupky odstraňují.

  • Z ostrých typů je nejznámější hořčice dijonská.
  • Z jemných druhů jsou nejběžnější hořčice bordeauxská, Beaujolais a celozrnná.

I s hořčicemi je možné pohrát si po chuťové stránce. Přidáním bylinek, koření nebo jiných přísad lze vykouzlit například křenovou, ovocnou, medovou nebo chilli hořčici.

Tradiční výroba hořčice je stejná jako kdysi

Jak se vlastně taková hořčice ve skleničce vyrábí? Výrobní postupy se v podstatě neliší od metod používaných ve středověku. V továrnách na výrobu hořčic se semena mísí a následně macerují v různých tekutinách (například v octě, víně, jablečném moštu nebo vodě). Po určité době se semena rozemelou na jemnou pastu. Během celého výrobního postupu se sleduje teplota směsi, která nesmí přesáhnout 40 °C, aby zůstaly zachované hořčičné silice.

Tip pro vás: Pokud servírujete hořčici nevařenou, zachová si nejvíce cenných látek a její chuť bude nejpikantnější.

Oslavy Velikonoc s diabetem: Volné dny mohou být plné lákadel. Zkuste to letos zdravě

Obzvlášť pokud už máte děti odrostlé, anebo vás jednoduše vyváření tradičních pochoutek pro širokou rodinu zrovna nenaplňuje, můžete si založit ...

Překvapivé zjištění vědců potěší zejména diabetiky

Z hlediska vlivu na lidské zdraví nás bude zajímat především celozrnná hořčice. Na základě nových vědeckých studií je diabetikům doporučováno denně konzumovat celozrnnou hořčici za účelem snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi. Přibližně jedna čajová lžička (cca 10 g hořčice) denně snižuje cholesterol i glykémii a výsledky by se měly dostavit během několika málo týdnů. Hořčici by tedy měli do svého jídelníčku zařadit nejen již diagnostikovaní diabetici, ale preventivně i lidé s metabolickým syndromem, což bývá častý předstupeň cukrovky.

Další benefity kvalitní hořčice:

  • Díky vysokému obsahu selenu a zinku posiluje imunitu.
  • Obsahuje hodně vlákniny a vitamíny skupiny B, čímž napomáhá střevní peristaltice.
  • Působí pozitivně na dýchací cesty – usnadňuje dýchání a zlepšuje funkci plic.
  • Pohlcuje pachy a osvěžuje dech.
  • Neutralizuje žaludeční kyseliny a vyrovnává pH žaludečních šťáv.

Pochutnejte si na lososu s citronovou hořčicí

Pokud zrovna přemýšlíte, jakým zdravým a chutným způsobem zakomponovat hořčici do svátečních velikonočních dnů, zkuste třeba náš ověřený recept na lososa s omáčkou z citronové hořčice.

Budete potřebovat následující suroviny:

  • 4 plátky lososa
  • šťáva z 1 velkého citrónu
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 60 g másla
  • sůl
  • 125 ml smetany ke šlehání
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 lžíce dijonské hořčice ochucené citronem
  • čerstvá petrželka k dozdobení

Opláchnutého a osušeného lososa zalijeme šťávou z citrusů. Necháme marinovat v chladničce 1 hodinu. Na velké pánvi rozehřejeme máslo, posolíme a smažíme asi 2 minuty z každé strany. Marinádu svaříme na 2/3 objemu. Přidáme smetanu a ještě 2–3 minuty povaříme. Hotovou omáčku opepříme a vmícháme do ní hořčici. Porce lososa přelijeme omáčkou, ozdobíme petrželkou a podáváme s rýží. Přejeme vám dobrou chuť!

Zdroje: cardiffmet, sloanmagazine, jimezdrave

29725

Diskuze k článku