Angrešt patří do každé zahrádky. Pomůže s trávením a připravíte z něj i pleťovou masku!
Svěží zelené rostlinky pomohou s infekcemi i glykémií: Pronikněte do jejich bohatého světa
Zdroj: Pixabay
S probouzejícím se jarem nás často přepadne chuť udělat něco více pro své zdraví. Jedním ze způsobů, který se nabízí, je vydatná konzumace jarních bylin. Využít k tomu můžeme svěžích darů přírody – první zelené výhonky různých bylin s detoxikačními účinky právě vykukují ze země. Medvědí česnek, kopřiva nebo ptačinec žabinec jsou tu právě k tomuto účelu. Stačí jen vyrazit ven, najít čisté místo v přírodě a tyto léčivé rostlinky si nasbírat.
Pokud se momentálně necítíte na procházku a sběr volně rostoucích bylin vás neláká, můžete si vypěstovat bohatý zdroj vitamínů přímo u vás doma. Pro pohodlnější povahy, které by chtěly sáhnout po zelených vitaminových bombách bez „práce navíc“, je tu celá řada zelených doplňků stravy připravených k okamžité spotřebě.
Jarní bylinky kolem nás
Na konci zimy a přelomu jara ještě čerstvou lokální zeleninu k dispozici nemáme. Jako skvělá náhrada nám dobře poslouží bylinky, které mnozí zahrádkáři považují za plevel. Obsahují spoustu přírodních aktivních látek, jako jsou enzymy, antioxidanty, vitamíny, minerály a chlorofyl. Mnohé z nich mají generacemi ověřené léčivé účinky. Pokud žádnými zdravotními obtížemi zrovna netrpíte, je vhodné je užívat i preventivně proti řadě onemocnění. Navíc – na rozdíl od drahých výživových doplňků – si je lze opatřit zcela zdarma, a spojit tak příjemnou procházku s užitečným sběrem bylin.
Jarní plevel na talíři: Rozveselí každé jídlo a zlepší glykémii
K tuzemským jarním otužilcům patří beze sporu drobný, bíle kvetoucí ptačinec, nenápadná bršlice kozí noha, známá kopřiva či fialový popenec. O ...
Kopřiva dvoudomá
Každý jistě již byl někdy popálený všudypřítomnou kopřivou. Používala se již v antické kuchyni a také dnes bychom její vlastnosti měli patřičně docenit. Co lze na kopřivě vyzdvihnout?
- Vynikající univerzální léčivá bylina, především je známá svou schopností čistit krev.
- Příznivě působí na krevní oběh (podporuje tvorbu červených krvinek a harmonizuje krevní tlak), pomáhá při revmatu a kožních onemocněních (jako je lupénka či akné), zlepšuje trávení i tvorbu mateřského mléka.
- Její vlastnosti velmi ocení lidé s diabetem, protože snižuje hladinu krevního cukru v krvi.
- V kopřivě nalezneme především vitamíny skupiny B, C a A. Dále minerály železo, hořčík, selen, zinek a mnohé další. Kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové není vhodná k dlouhodobému užívání.
- Čerstvé lístky se mohou přidávat do salátů, nebo z nich lze uvařit čaj.
- Používá se i v kosmetickém průmyslu, jelikož má blahodárné účinky na pleť a vlasy.
Medvědí česnek
Posledních několik let se tato léčivka dostala do popředí zájmu a v době její sezóny zástupy lidí vyrážejí hledat její mnohdy tajná stanoviště. Dobře se jí daří na stinných místech v lesích a kolem potoků, často se přitom jedná o chráněná území. Respektujme tedy značení a chovejme se při jejím sběru ohleduplně. Proč si medvědího česneku považovat?
- Nejznámější z účinných látek medvědího česneku je alicin – pomáhá při chřipce, onemocnění dýchacích cest, nachlazení i trávicích problémech.
- Zlepšuje činnost kardiovaskulární soustavy, působí projímavě a močopudně (čistí játra i ledviny od škodlivých látek) a povzbuzuje imunitu (stimuluje tvorbu bílých krvinek).
- V menších dávkách jej lze užívat celý rok.
Ptačinec žabinec
Tato křehká rostlinka roste celoročně, někdy dokonce i pod sněhem.
Stará rčení říkají, že do toho, kdo pojídá ptačinec, přejde jeho životní síla. Co to vyzkoušet na vlastní kůži?
- Ptačinec významně čistí celé tělo – především podporuje činnost ledvin, čistí krev a uvolňuje hleny z dýchacích cest.
- Příznivě působí na trávicí soustavu, má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
- Jeho nať má vysoký obsah vitamínů C, E a A, z minerálů zde najdeme draslík, zinek, fosfor a hořčík.
- Dobře chutná samostatně, v zeleninové směsi i jako přísada do pomazánek.
Vitamín C v každodenní stravě: Předejděte bolesti svalů a vylaďte svoji glykémii
Většina rostlin a mnoho druhů živočichů si dokáže vitamín C syntetizovat přeměnou z glukózy či galaktózy. Primátům včetně lidí však bohužel chybí ...
Klíčíme, zaléváme a sklízíme – k potěše oka i chuťových pohárků
Další variantou na hodnotné zpestření jídelníčku je tzv. mikrozelenina. Jste-li příznivci moderního pěstitelství, máte dvě možnosti:
- klasické klíčení: konzumujeme nabobtnalá a naklíčená semínka
- růst až do natě: necháme výhonky trochu povyrůst a sklízíme nať a listy, které sílu ze semínka již vytáhly
Tip pro vás: Klíčit můžete klasicky na vlhké vatě, anebo vyzkoušejte moderní klíčicí misky, které optimální vlhkost ohlídají za vás!
V každém případě si ohlídejte kvalitu semen, která chcete nakličovat – ne všechna jsou vhodná pro tyto účely!
Pozor, semena určená na pěstování mohou být ošetřena pesticidy a ke klíčení se nehodí.
Ideální je kupovat tyto plodiny v biokvalitě a označené jako “vhodné ke klíčení” nebo “klíčivá směs”.
Jako mikrozeleninu lze pěstovat mnoho druhů rostlin, stačí si vybrat
Možná jste se již někdy setkali s pojmem „microgreens“, česky mikrozelenina. Jsou to mladé rostlinky zeleniny a bylin, které obsahují spoustu vitamínů a minerálů – častokrát více než dospělé rostliny!
Baví vás experimentovat a zkoušet nové chutě? Pěstování výhonků může být dobrodružství – nemusíme zůstat pouze u klasické řeřichy! Vyzkoušejme třeba kedlubny, ředkvičky, slunečnici či hrášek. Příjemně nasládlý a barevně zajímavý je také amarant.
Zelený ječmen a řasa chlorella
Své příznivce si našel i populární prášek z mladého ječmene, ze kterého se připravuje svěží zelený nápoj. Jeho příprava je velmi jednoduchá (stačí rozmíchat s vodou a vypít), a to z něj činí dobrou volbu pro velmi vytížené jedince. Existuje mnoho vědeckých studií, které dokládají jeho příznivý vliv na lidské zdraví a úspěšnost ve zvládání civilizačních nemocí.
Podobné skvělé vlastnosti má i sladkovodní řasa chlorella, kterou na trhu seženete v tabletkách či v práškové formě. Tyto přípravky se hodí především jako účinné zbraně v boji s infekčními onemocněními a volnými radikály, dále kvůli vysokému obsahu rozpustné vlákniny čistí trávicí trakt a snižují pravděpodobnost rozvoje kardiovaskulárních potíží.
Zdroje: gw-int, pubmed, sciencedirect
10650