Chlorofyl: Silný bojovník proti oxidativnímu stresu, který by vás měl zajímat

Chlorofyl: Silný bojovník proti oxidativnímu stresu, který by vás měl zajímat
Chlorofyl představuje výborný antioxidační potenciál pro boj s diabetickými komplikacemi a jejich účinnou prevenci Zdroj: Freepik

Chlorofyl je dobře známým pomocným léčivým prostředkem v lidové medicíně a fytoterapii, laikům jsou jeho výhody téměř neznámé. Pro diabetiky může přitom představovat mocného spojence při mnoha neduzích provázejících onemocnění.

Potraviny bohaté na chlorofyl jsou všude kolem nás – nemusíte ho tedy užívat jen ve formě doplňku stravy. Pro vaše tělo je prospěšný jako slibný bojovník proti oxidativnímu stresu a má mnoho dalších překvapivých benefitů. Proto byste se měli zaměřit na to, abyste ho dostali do těla pomocí pečlivě vybrané potravy.

Zelený pigment, který je krví rostlin

Chlorofyl patří mezi skupinu rostlinných pigmentů. Byl objeven v 19. století ve Francii. Díky němu mají byliny, ovoce i zelenina svoji zelenou barvu, umožňuje realizaci fotosyntézy. Jejím cílem je vytvořit životní energii rostlin ze sacharidů. Je nezbytně důležitý pro přežití rostlin. Díky rozvoji chemického bádání byly objeveny zajímavé účinky této látky, které prospívají zdraví moderního člověka.

Chlorofyl je chemickou strukturou podobný našemu hemoglobinu, proto se mu přezdívá krev rostlin.

Hlavní rozdíl mezi chlorofylem a hemoglobinem je v tom, že chlorofyl je nosičem atomů hořčíku a hemoglobin železa. Právě díky této podobnosti se stal oblíbeným prostředkem naturopatů a začal se ve větší míře propagovat v rámci systému přírodního léčení. Používá se rovněž jako složka při výrobě farmaceutických prostředků. Má neotřesitelné místo také v kosmetice i potravinářství. Běžně se vyskytuje ve žvýkačkách či zubních pastách. Najdete jej převážně v mořských řasách, listové a zelené zelenině, listech rostlin.

Mochyně jsou nabité antioxidanty. Jejich konzumace prospěje i diabetikům

V diabetickém jídelníčku jsou důležité zdroje bohaté na antioxidanty a vlákninu, které mají zároveň protizánětlivý charakter. Plody mochyně mohou ...

Léčivé využití chlorofylu

Chlorofyl se v naturopatii i fytoterapii používá jako stimulant produkce hemoglobinu a červených krvinek u anemických stavů (nedostatku železa) nebo u jedinců po kardiovaskulární příhodě. Je vhodný taktéž pro lepší okysličení buněk – a tím pádem i tkání, například při sportu. Představuje zajímavou kosmetickou složku, výborně se hodí nejen jako barvicí prostředek, ale rovněž vykazuje silnou hojivou schopnost u zanícené nebo mechanicky poškozené pokožky, aplikuje-li se přímo na ránu.

Jako dobrý antioxidační prostředek se používá pro snížení dopadu působení volných radikálů na organismus, který je spojován se vznikem diabetických komplikací.

Další z dobrých vlastností chlorofylu je to, že snižuje zápach z úst, ale také stolice, moči či menstruační krve. Je významný také pro hladký střevní průchod. Chlorofyl byl zkoumán i jako jedna z látek, které mají schopnost snižovat riziko rakovinového bujení. Protože je zásaditý, napomáhá udržet dobrou acidobazickou rovnováhu těla (poměr kyselin a zásad v organismu). Vysoká hladina pH je spojována například s projevy ekzému nebo lupénky. Objevuje se také v případě tzv. ketoacidózy u diabetiků I. typu.

Černý kmín prospěje diabetikům jako úspěšný regulátor LDL cholesterolu v krvi

Černucha setá neboli černý kmín je plným právem jednou z rostlin, která je poměrně hojně zkoumaná pod vědeckými mikroskopy. Pokud po ní sáhnete – ...

Kde ho najít a jak je prospěšný diabetikovi?

Chlorofyl můžete dostat do těla pomocí oblíbených detoxikačních potravinových doplňků, jako je chlorella, spirulina nebo mladý ječmen. Lze jej užívat také v tekuté formě. Chcete-li zařadit do jídelníčku potraviny bohaté na chlorofyl, sáhněte po zelených fazolkách, chřestu, pak choi, mangoldu, špenátu, brokolici, petrželi, mátě, bazalce, rukole, jarní cibulce, pórku, kiwi, nebo si klidně jděte místo špenátu nasbírat jarní kopřivy, které jsou jeho dalším výborným zdrojem. Protože je chlorofyl citlivý na tepelné úpravy, je nejlepší jíst zeleninu, ovoce a byliny s jeho obsahem syrové.

Proč by měli diabetici jíst dostatek chlorofylu:

  • Pomůže harmonizovat činnost střevní mikroflóry, snižuje projevy plynatosti a nepříjemného kvašení ve střevě.
  • Doporučuje se v případě kandidózy (kvasinkové infekce) a infekcí močového traktu.
  • Podporuje dobré imunitní reakce organismu, což vede k lepší odolnosti diabetiků proti vzniku vnějších i vnitřních infekcí.
  • Prospěje taktéž hojení kožních ran a vředů, s kterými se, pokud se léčíte s cukrovkou, můžete taktéž potýkat.
  • Je výborným pomocníkem krásné a zdravé pleti a napomáhá jí vzdorovat proti útokům volných radikálů, které způsobují její předčasné stárnutí, zachovává dobrou pružnost.
  • Podporuje úspěšné odlehčení přetížených jater a udržuje jejich přirozené funkce.
  • Zmiňuje se i jako úspěšný souputník při hubnutí.
  • Napomáhá zachovat přirozené funkce krevního oběhu a zajišťuje dobré okysličení srdce.
  • Při bolestivé menstruaci stimuluje produkci estrogenu.
  • Chcete-li užívat tekutý chlorofyl, dejte si pozor na možné předávkování. Příliš velké množství totiž může vést k průjmu. Užívání chlorofylu není vhodné z preventivních důvodů pro těhotné a kojící ženy.
  • Není také vhodný, pokud užíváte léky, které způsobují citlivost na slunce, což mohou být některé druhy antibiotik nebo farmaceutická léčba akné.

Zdroje: Britannica.com, Studymind.co.uk, Verywellhealth.com, Ncbi.nlm.nih.gov

2886

Diskuze k článku