Diabetes a víno: Je libo Beaujolais?

Každý třetí čtvrtek v listopadu se po celém světě koná vinařská slavnost oblíbená i lidmi, kteří běžně víno příliš nekonzumují. Jakmile udeří půlnoc, dojde k naražení prvního sudu mladého francouzského vína Beaujolais Nouveau. Odkud toto víno pochází a proč je tak oblíbené?

Diabetes a víno: Je libo Beaujolais?

Francouzská oblast Beaujolais leží na sever od Lyonu a rozprostírá se částečně v okresech Rhône a Saône-et-Loire. Je světově známá hlavně díky dlouholeté vinařské tradici, jejímž srdcem je velmi populární víno Beaujolais nouveau.

Krajina v Beujolais vás okouzlí

Vše se tu zdá být na samotě. Malé vesnice jsou obklopeny lesy nebo vinohrady, kouzelné zámečky se náhle objeví za ohybem cesty. Celá oblast je protkána stovkami kilometrů cyklostezek a mezi cyklisty patří k nejvyhledávanějším destinacím. I sami Francouzi nedají na víkendové výlety do těchto míst dopustit. Beaujolais leží u dálnice z Paříže do Lyonu a je tak velmi snadno dostupné.
V oblasti se nachází téměř 50 tisíc akrů vinic, které jsou většinou situovány v jeho jižní části v kopcovitém terénu. Počasí je zde díky relativní blízkosti Středozemního moře velmi teplé a suché. Zároveň se ale od severovýchodu často přichází vlny chladného počasí, které dokáží hlavně na jaře zdejší vinaře vyděsit, protože noční mrazy mohou poškodit celou úrodu.

Skutečně světový unikát

Téměř 99% vinic je pokrytých červeným hroznovým vínem. Jedná se o odrůdu Gamay, která se pěstuje už jen na několika místech. Patří mezi ně například údolí řeky Loiry nebo některé vinice ve Švýcarsku. Dá se ale říci, že odrůda Gamay je pěstována skutečně téměř výhradně v oblasti Beaujolais. Podle záznamů vinařů se Gamay ve světě pěstuje na pouhých 33 tisících hektarech, a 22 tisíc hektarů leží právě v Beaujolais.
Gamay se vyznačuje tím, že rychle zraje a má malé hrozny. Ty se potom sbírají ručně a zpracovávají se celé, což je jedním ze specifik této vinařské oblasti. Hrozny se nechají fermentovat pouze čtyři až pět dní, poté se víno stáčí. Každoročně se naplní téměř 50 milionů lahví a ty se pak během několika málo dnů eportují do více než 200 zemí, aby se – jak velí tradice – třetí listopadový čtvrtek mohlo začít prodávat zákazníkům po celém světě.

Proč právě toto datum?

Původ zvyku sahá do 19. století. Někteří nedočkaví vinaři z oblasti Beaujolais začínali prodávat vína mnohem dřív, ale ta byla logicky nehotová a hrozilo, že poškodí pověst celého regionu. Proto vešel v platnost zákon, který povoluje otevření Beaujolais Nouveau nejdříve 15. listopadu. Od roku 1985 se termín pozměnil právě na třetí listopadový čtvrtek.

Diabetes a alkohol

Při konzumaci jakéhokoliv alkoholu, nejen vína, je nutné myslet na to, že musíme být neustále schopni vyhodnotit naměřenou glykémii, správně dávkovat inzulin i poznat začínající hypoglykémii. U diabetiků 1. typu může být vyšší dávka alkoholu smrtelně nebezpečná, takže je důležité pít velmi opatrně nebo raději vůbec.
Alkohol zpracovávají játra, která zároveň vyrábí a skladují glukózu. Odbourání alkoholu je pro tělo přednější, takže pokud jsou játra zaměstnána alkoholem, sníží se výroba glukózy. Pokud večer vypijete nějaký alkohol, hrozí hned ráno postalkoholová hypoglykémie. Jeli konzumace alkoholu nestřídmá,hrozba hypoglykémie bude trvat prakticky celý další den.

Diabetes a víno

Většina vín obsahuje nízkou hladinu sacharidů, takže pokud vypijeme větší množství, bude docházet ke snižování glykémie. I proto je vhodné konzumaci vína doplňovat i jídlem.
Dezertní vína jsou opakem: obsahují většinou více sacharidů i alkoholu, takže se po jejich konzumaci bude glykémie chovat stejně jako po vypití sladkých alkoholových nápojů a koktejlů. Dojde k jejímu prudkému nárůstu následovanému pádem. Je tedy nutné vždy zohlednit typ vína, které budeme popíjet.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na