Ochutnejte francouzskou kuchyni i při diabetu. Stačí se vyvarovat „kalorických bomb“

Ochutnejte francouzskou kuchyni i při diabetu. Stačí se vyvarovat „kalorických bomb“
Jedním z úžasných kulinářských zážitků je rozpečený sýr Mont D´Or, který se podává s různými druhy salámů a chlebem či bramborami. Zdroj: Shutterstock

Francouzská kuchyně je velmi zajímavá, i když mnohdy poněkud hutná. Co se týče prázdných kalorií, má do té české i tak poměrně daleko. Její kouzlo si můžete užít také, pokud se léčíte s diabetem. Stačí jen vědět, na co si dát pozor při návštěvě francouzské restaurace nebo přímo země Galského kohouta.

Francouzská kuchyně vyniká rybami, velkým množstvím zeleniny a mléčných výrobků. Najdete v ní také hojně zastoupené červené maso. Ta nejchutnější jídla jsou však opravdovou kalorickou bombou, a tak se jim s diabetem hůře odolává. Kompromisy ve francouzském jídelníčku jsou ovšem řešením.

Francouzi si umí jídlo užít, stolují několik hodin

Francouzi jsou pořád „v letu“. Takže přes týden společenskému stolování moc nedají. Pokud okusíte život mezi nimi a strávíte v zemi několik let, zjistíte, že tamější zvyky se od dob filmů s Louisem de Funesem poměrně dost změnily. Vlastně je to pro našince celkem šok, protože přijíždí se zakořeněnou představou toho, že typická francouzská žena tráví hodiny v kuchyni, ale pravdou to není.

Dnes tvoří typický francouzský nákup všedních dní hlavně polotovary, které se snadno ohřejí. Pokud někdo ve Francii tráví čas v kuchyni, jsou to překvapivě hlavně muži. Hojné stolování se děje o víkendech a svátcích – na Vánoce, Velikonoce nebo další zvláštní příležitosti. Tehdy musíte počítat s tím, že strávíte u stolu klidně šest hodin. Začnete alkoholickým aperitivem s něčím malým k zakousnutí, přesunete se k hlavnímu jídlu a mezi kávou a dezertem popíjíte. Takže se v tamějších končinách našinec naučí snadno to, že když mezi pitím alkoholu jí, není mu pak druhý den nevolno.

Protizánětlivý jídelníček prospěje zejména diabetikům II. typu! Proč na něj vsadit?

Zajímat vás jistě budou i překvapivé výsledky výzkumu, který se zabýval vlivem protizánětlivých potravin na ty, kteří bojují s obezitou nebo se ...

Na co si dát pozor, pokud jste diabetik a stolujete s Francouzi

Kromě všudy přítomného alkoholu si musíte dát pozor na celkovou skladbu jídelníčku. V restauraci je to poněkud lehčí, než pokud jdete na návštěvu. Můžete si zkrátka vybrat a objednat jídlo, které pro vás bude kaloricky příznivé. Daleko horší pak je, navštívíte-li zcela neznámou společnost. Se známými a přáteli se totiž domluvíte na podobě vhodného jídla poměrně snadno. Jedním z dobrých tipů (obzvlášť pro diabetiky) je například to, že nabídnete donášku vlastního zdravějšího dezertu. Hostitel si oddychne, že ho nebude muset připravovat nebo shánět a vy budete mít jistotu, že si ho budete moci dopřát také. Francouzi jsou obecně otevření nových chutím, a tak zcela určitě domácím zákuskem bez klasického cukru nepohrdnou.

Francouzské stolování se kromě jiného odvíjí od roční doby. V létě můžete tradičně očekávat na stole třeba nějakou rybu v papilotu se zeleninou, různá grilovaná nebo pečená masa se saláty či gratinované brambory, a v zimě pak hutnější jídla jako Raclette, Mont D´Or, Tartiflette a další, která nejsou diabetikům už tolik nakloněná jako lehčí letní kuchyně. Hodně také záleží na regionu, ve kterém pobýváte. Pokud jste v Bretani nebo okolí Lyonu, bude skladba jídelníčku jiná než třeba v Lotrinsku. V celé Francii ale čekejte, že jsou jídla obecně často připravovaná na másle v množství větším než obrovském.

Zvýšený LDL cholesterol ohrožuje i diabetiky. Dá se snížit pomocí vyvážené stravy

Strava hraje u diabetika velkou roli, výkyvy v její vyváženosti mohou přivodit mnoho nepříjemných zdravotních problémů. Je to proto také vyvážený ...

Co ochutnat z francouzské kuchyně, když jste diabetik

Odpírat si dobroty při pobytu ve Francii nebo ve francouzské restauraci nemusíte, ani když se léčíte s diabetem. Na výběr máte chutné alternativy:

  • Šneky s bylinkovým máslem sice nejí všichni Francouzi, ale je to opravdu výborné jídlo. Stačí zapomenout na zažité konvence z České republiky. Přenesete-li se přes předsudky, budete je jíst s chutí.
  • Slávky jsou ve Francii opravdu oblíbené. Můžete si je vychutnat v mnohých podobách. Velmi chutná je varianta na víně s trochou petrželky.
  • Nemáte-li problém s konzumací syrových ryb a masa, zkuste ústřice.
  • Tygří krevety se přidávají do různých omáček, jedí se grilované nebo jako součást polévek.
  • Drůbeží a králičí paštiky jsou rychlou a výbornou svačinou i večeří, pokud si je namažete na diabetikům přátelské chleby.
  • Pečená jablka s máslem a skořicí ve verzi bez cukru a medu nebo s příměsí vanilky jsou také dobrou variací, která potěší všechny mlsné jazýčky.
  • Ratatouille je tradiční zeleninové jídlo z lilku, rajčat, papriky a cibule, doplněné česnekem i tymiánem. Skvěle zasytí a nezamává s vaší glykémií!
  • Cibulová polévka je jednou z nejoblíbenějších polévek ve Francii. V zimě zahřeje a jakožto diabetik si můžete místo zapečené bagety dopřát třeba low carb toastový chléb.

Francie je rájem pro požitkáře a každý si v této zemi, nebo respektive v tamější kuchyni, najde to své. Zkuste se na chvíli vymanit ze stereotypu klasického českého jídelníčku a ochutnejte něco nepoznaného. Vždyť už před lety tvrdil francouzský právník, myslitel a především gurmán Anthelme Brillat-Savarin: „Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc než objevení nové hvězdy.“

Zdroj: cuisineaz.com, federationdesdiabetiques.org, france-hotel-guide.com

1521