HemaGel Banner

Vědci popsali výhody nízkosacharidové „low carb“ diety

Vědci popsali výhody nízkosacharidové „low carb“ diety

Americká studie zjistila, že konzumace potravin s nízkým množstvím sacharidů, ale plnotučných, je pro tělo obézních lidí prospěšnější než například dieta s nízkým obsahem tuků.

Nízkosacharidová dieta napomáhá spalovat vyšší množství kalorií a přitom zamezuje pocitu hladu. Vědci z výzkumného týmu uvedli, že tato dieta je prospěšná i pro pacienty s metabolickými poruchami – například u lidí s problematickou sekrecí inzulinu. Studie se zúčastnilo 164 osob s indexem tělesné hmotnosti (BMI) nad 25 či vyšším. Jednalo se tedy o obézní účastníky, kteří díky 10týdenní „low carb“ dietě zhubli 12% své tělesné hmotnosti. Jídelníček tvořily ze 45% sacharidy, ze 30% z tuky a z 25% z bílkoviny. Poté byli účastníci rozděleni do tří skupin. Zatímco jedna konzumovala ve stravě 60% sacharidů, druhá 40% a třetí pouze 20%. Díky nízkosacharidové stravě spálili účastníci třetí výzkumné skupiny v průměru přes 200 kcal více než ostatní a navíc se jim zlepšila rezistence na inzulin.

Zdroj: www.diabetes.co.uk

 

815

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku