Upečte si křehké vanilkové rohlíčky, které mají poměrně temný původ

Upečte si křehké vanilkové rohlíčky, které mají poměrně temný původ
Upečte si na Vánoce vanilkové rohlíčky! Zdroj: Pixabay

Adventní čas může být plný shonu, při kterém chceme stihnout nakoupit dárky, sehnat stromeček, uklidit celý dům a k tomu všemu napéct cukroví. To, co však vytváří tu správnou vánoční atmosféru, je právě vůně sladkého pečiva, která provoní celý náš dům vanilkou, skořicí a čokoládou. Víte však, kde má cukroví své kořeny? Co takové vanilkové rohlíčky? Překvapí vás, že jejich historie má pochmurnou minulost? 

Tradice, že by na vánočním stole mělo být tolik druhů vánočního cukroví, kolik je členů u štědrovečerní večeře, se předává z generace na generaci a některé nadšené pekařky pečou dokonce i více než dvacet druhů. Pokud byste se však kohokoliv zeptali na nejlepší vánoční cukroví, tak by v žebříčku oblíbenosti jednoznačně zvítězily vanilkové rohlíčky. V českých zemích se pečou více než 300 let.

Historie vanilkových rohlíčků

Jejich původ nalezneme v Rakousku, konkrétně ve Vídni. Podle pověsti začali rakouští pekaři a rakouské ženy v domácnosti péct vanilkové rohlíčky na počest porážky osmanských vojsk u Vídně v roce 1683. Prý každý napekl tolik rohlíčků, kolik bylo na poli v poslední den bitvy mrtvých Turků. Osmanská říše měla tehdy na vlajce půlměsíc, i z tohoto důvodu dostaly vanilkové rohlíčky tvar půlměsíce. Rychle se samozřejmě rozšířily po celé monarchii, staly se jedním ze sladkých symbolů Vánoc a dnes je najdeme na stole všech států bývalé monarchie i jejich sousedů, tedy u nás, na Slovensku, ale také v Maďarsku, Německu a Polsku.

Zajímavost: V původním rakouském receptu se zásadně používají mleté spařené mandle, v Česku převládá varianta s vlašskými ořechy.

Tradice vánočního cukroví

I když mají vanilkové rohlíčky poměrně chmurný prapůvod, k pečení cukroví se váže i celá řada pozitivních rituálů, mýtů a pověr. Napečené cukroví mělo chránit rodinu, zvířata, ale i celý dům před temnými silami. Další z pověr říká, že je dobré dát si záležet nejenom při přípravě těsta, ale i při pečení. Hospodyňka, která své cukroví spálí, může očekávat vážnou nemoc, naopak ta, které se cukroví podaří, bude mít v dalším roce hojnost zdraví.

Upečte si linecké cukroví, kterému jsou po staletí připisovány magické schopnosti. Fit verzi ocení nejen diabetici!

Dnes se najde jen velmi málo rodin, ve kterých by se recept na linecké těsto nedědil z generace na generaci. Odlehčené stravování, které je v ...

Recept: Křehké vanilkové rohlíčky

V naší rodině se recepty na vánoční cukroví dědí opravdu z generace na generaci. Recept na křehké vanilkové rohlíčky jsem léta střežila v knize receptů od mé prababičky. Od té doby tam každá generace zapsala své postřehy, nové recepty, ale i postupy. Kvůli diabetu jsem musela i já tradiční recept poupravit na zdravější verzi. A s tímto receptem si budete moct dopřát pár kousků i v případě, že si hlídáte váhu.

Suroviny:

  • 480 g špaldové celozrnné mouky
  • 320 g másla
  • 100 g sladidla (xylitol, erythritol)
  • 200 g rozemletých vlašských ořechů
  • 2 žloutky

Postup:

  1. Všechny ingredience spojte v jedno těsto, to nechte odpočívat minimálně do druhého dne.
  2. Další den vytáhněte těsto z lednice o hodinu dříve, než budete rohlíčky zpracovávat.
  3. Tvarujte půlměsíčky buď ručně, nebo (jako u nás) pomocí mlýnku.
  4. Pečte při teplotě 170 °C přibližně deset minut.
  5. Ještě horké obalujte v moučkovém cukru smíchaném s tím vanilkovým. Buďte však opatrní, protože rohlíčky jsou opravdu křehké a lámou se.

Tip: Je několik postupů, jak i v posledním kroku, kdy se rohlíčky obalují v cukru, ušetřit pár kalorií. Můžete spolu smíchat moučkovou formu náhradního sladidla s kvalitním vanilkovým cukrem, můžete rozříznout pravý vanilkový lusk, vydlabat z něho semínka a ta spolu s celým luskem naložit na několik dnů do moučkového sladidla. Pokud však chcete opravdu ušetřit veškeré kalorie, smíchejte náhradní sladidlo v moučkové variantě s vanilkovým necukrem, který seženete ve specializovaných obchodech, a který obsahuje opravdu pravou vanilku.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, kudyznudy.cz

32102

Diskuze k článku