-- reklama --

Upečte si linecké cukroví, kterému jsou po staletí připisovány magické schopnosti. Fit verzi ocení nejen diabetici!

Upečte si linecké cukroví, kterému jsou po staletí připisovány magické schopnosti. Fit verzi ocení nejen diabetici!
Tradiční linecké cukroví nemusí být jen plné cukru. Zdroj: Shutterstock

Čas pečení většinou odbíjí s první adventní nedělí, která je úspěšně za námi. Mezi velmi oblíbené recepty na vánoční cukroví patří právě to z lineckého těsta, a to hned z několika důvodů. Je vynikající, jednoduché na přípravu a jeho variabilita nezná mezí. Víte ale, proč se lineckému cukroví přisuzovaly magické schopnosti, nebo to, jaká je jeho historie? Podívejte se také na recept, který udělá diabetikům radost.

Dnes se najde jen velmi málo rodin, ve kterých by se recept na linecké těsto nedědil z generace na generaci. Odlehčené stravování, které je v posledních letech velkým trendem, si však žádá upravit i verzi receptu, kterou pekly už babičky našich babiček. Já vám proto dnes přináším moderní fit verzi křehkého lineckého cukroví, u které vám garantuji vynikající chuť i zážitek pro celou vaši rodinu.

Historie Linzer Augen

Jedno z nejtradičnějších druhů vánočního cukroví má původ v nedalekém rakouském městu Linz, odkud se samozřejmě vzal i jeho název. První zápis receptu na “linecké” pochází už z poloviny 17. století. O století později se chuť tohoto znamenitého cukroví rozšířila do všech koutů Evropy, ale nikde se nezakořenila tak moc, jako je tomu právě v českých zemích. A to bychom nebyli správní Češi, abychom si recept neupravili podle sebe a neudělali z něho vánoční cukroví.

Zajímavost: Původně mělo pečení cukroví jasnou náboženskou symboliku, kterou dnes již samozřejmě postrádáme. Kulaté cukroví symbolizovalo slunce, které bylo určeno především koledníkům. Tvary zvířat byly určeny pro hospodáře, jimž mělo cukroví přinést sílu a vlastnosti vyobrazeného zvířete. 

Magická síla sedmičky

V dávných dobách se lineckému cukroví přisuzovala magická síla, protože bylo spojeno se šťastným číslem sedm. Pro ženy bylo toto číslo železným pravidlem a řídily se jím i při výrobě těsta. To totiž mělo obsahovat jedenkrát sedm dílů cukru, dvakrát sedm dílů másla a třikrát sedm dílů mouky. A kdo si na Štědrý den dopřeje sedm kousků lineckého cukroví, bude mít štěstí po celý rok. Tak na to určitě o Vánocích nezapomeňte.

Zajímavost: Posedlost magickou sedmičkou je známá už z Bible. Vždyť sedm dnů figuruje i ve stvoření světa, stejně tak i v jeho potopě. Sedmička hraje hlavní roli v počtu dnů v týdnu, v počtu kontinentů, divech světa, ale i v barvách duhy. Nakonec se na sedmičku odkazují i pohádky, které většinou začínají “za sedmero horami a sedmero řekami” nebo “žilo bylo sedmero krkavců/bratrů”. Vždyť i Sněhurka bydlela se sedmi trpaslíky. 

Tradice pečení perníčků: Zkuste ty z žitné mouky, které voní po medu a pochutná si na nich i diabetik

Energeticky náročné období Vánoc je možné překlenout bez starostí a obav z přibývání na váze nebo příliš vysokého cukru. Většinou stačí jenom ...

Variace cukroví

Výhodou lineckého těsta je, že když ho jen trochu obměníte, můžete ho použít na několik dalších druhů, nemusí to být jen to klasicky známé slepované marmeládou. Někdy stačí přidat vlašské ořechy, kakao, nebo citronovou kůru a vanilku. Vykrojit ho můžete do roztodivných tvarů od malých koleček, po velká zvířata, slepit nespočtem náplní a krémů, a nakonec ho třeba i polít čokoládou.

Recept: Linecké slepované cukroví ze špaldové mouky

Vánoce jsou vždy energeticky velmi náročné, a proto se počítá každý ušetřený gram tuku a cukru. Recept na odlehčenou verzi lineckého cukroví proto ocení nejen diabetici, ale každý, kdo si hlídá svoji hmotnost. Zdravější varianta tohoto cukroví je opravdu chuťově vynikající. Je však potřeba myslet na to, že právě tento recept snese jemnější zacházení, protože je opravdu velmi křehké a snáze se po upečení láme.

Suroviny:

  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 120 g pohankové nebo žitné celozrnné mouky
  • 190 g másla
  • 4 žloutky
  • 70 g sladidla (xylitol, erytritol, třtinový cukr)
  • marmeláda podle chuti

Postup:

  1. Všechny ingredience spojte dohromady v jedno kompaktní těsto (já používám na doplnění pohankovou mouku, ale někomu může vadit její nezaměnitelné aroma – nahradit ji však můžete i moukou žitnou, špaldovou nebo obyčejnou pšeničnou hladkou moukou).
  2. Dejte odležet do ledničky a nechte minimálně do druhého dne odpočinout.
  3. Těsto může být trochu lepivější: mou radou proto je, abyste si těsto rozváleli mezi dvěma potravinovými fóliemi (nebo mikrotenovými sáčky).
  4. Vykrajujte požadované tvary a nezapomeňte, že každý tvar by měl mít k sobě stejného kamaráda, kterému uprostřed vykrojíte třeba malé srdíčko nebo kolečko, aby při slepování mohla marmeláda pěkně vykouknout.
  5. Pečte při 180 °C přibližně deset minut.
  6. Nakonec spojte cukroví marmeládou podle vaší chuti (samozřejmě hledejte tu bez přidaného cukru nebo s náhradními sladidly).
  7. Na závěr můžete pocukrovat moučkovým erytritolem nebo xylitolem, ale samozřejmě to není podmínkou.
  8. Linecké uchovávejte na chladném místě.

Dobrou chuť.

Zdroje: recept autorky, living.iprima.cz

12273

Diskuze k článku