Systém pro rozpoznávání řeči usnadní výpočty bolusů

Systém pro rozpoznávání řeči usnadní výpočty bolusů

Diabetici první typu léčící se s pomocí inzulinové pumpy mívají potíže odhadnout správnou dávku inzulinu, kterou si mají aplikovat před každým jídlem. V Polsku proto testují automatickou kalkulačku VoiceDiab, která výpočet dávky inzulinu provede za ně.

Polská studie úspěšně otestovala speciální automatickou bolusovou kalkulačku VoiceDiab, jejíž výhodou je zejména systém pro rozpoznávání řeči. Systém pracuje tak, že před plánovaným jídlem nadiktujete do aplikace ve svém telefonu přesný popis jídla a kalkulačka vše ostatní udělá za vás. Mluvenou řeč si převede na text, zanalyzuje ho, odvodí množství přijatých sacharidů, bílkovin a tuků a následně vypočítá potřebnou bolusovou dávku inzulinu.

Výhody a nevýhody systému VoiceDiab

Do studie se zapojilo celkem 54 diabetiků 1. typu ve věku 3-52, kteří používají inzulinovou pumpu. S pomocí automatické kalkulačky se jim podařilo zlepšit si hladiny cukru v krvi po jídle. Nejvíce ocenili usnadnění výpočtů, zrychlení celého procesu i zvýšení kvality života. Našli však i řadu nevýhod, z nichž nejčastěji byl zmiňován nedostatek produktů v databázi aplikace a chybějící možnost ručního zadávání zadávání dat. “Systém VoiceDiab má potenciál usnadnit dávkování inzulinu k jídlu a zlepšit komfort a bezpečí uživatelů. Je však třeba jej ještě upravit,” zní závěr této pilotní studie.

Nesleduje pouze sacharidy

Kalkulačka pro výpočet bolusů používá polský systém WTB (wymienniki bialkowo-tluszczowe, tj. výměna bílkovinných tuků), který pro výpočet potřebné dávky inzulinu nesleduje pouze množství přijatých sacharidů, ale rovněž množství tuků a bílkovin. Vyvinula jej profesorka Ewa Pankowska, která je jednou z autorek studie. Na studii spolupracoval Institut diabetologie (Varšava) a Nalecz Institut Biokybernetiky a biomedicínského inženýrství na Polské akademii věd (Varšava).

Podívejte se, jak systém VoiceDiab pracuje:

 

1071

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku