Recept na nízkosacharidové banánové sušenky s arašídovým máslem

Recept na nízkosacharidové banánové sušenky s arašídovým máslem
Zdroj: Pixabay

Co byste řekli na zdravou, chutnou svačinku, kterou si doma připravíte během 15 minut? Že to zní dobře? Pak se pusťte se do pečení a pochutnejte si na banánových sušenkách s arašídovým máslem, které jsou sladké díky obsahu zralých banánů a neslazené jablečné šťávy. Nízkosacharidové sušenky vám zaručeně zachutnají a hrníčkový recept připravíte levou zadní.

Skvělá svačinka bez cukru, která potěší nejen vás ale i vaše ratolesti.

Diabetická dieta by měla obsahovat potraviny, které nepřispívají ke kolísání hladiny cukru v krvi. Diabetici se proto často vyhýbají ovoci, protože obsahuje fruktózu. Většina ovoce má však nízký glykemický index, který nepřispívá ke kolísání hladiny cukru v krvi. Lidé s cukrovkou si tak mohou banány v přiměřené míře dopřát. Banány totiž obsahují živiny v podobě minerálů, vlákniny a vitamínů, které diabetikům prospívají. Nic vám tedy nebrání v tom, abyste si banánové sušenky připravili.

Co budete na přípravu banánových sušenek potřebovat?

Příprava banánových sušenek je velmi snadná a velkou část ingrediencí, které na recept potřebujete, má většina z nás doma.

Na 24 kusů sušenek si připravte tyto ingredience:

  • 55 gramů změklého másla
  • 1 hrnek hladké mouky
  • 2 rozmačkané zralé banány
  • ½ hrníčku neslazeného arašídového másla
  • ½ hrnku nasekaných arašídů
  • ¼ hrníčku neslazené jablečné šťávy
  • 1 vejce
  • 1 čajovou lžičku vanilky
  • ½ čajové lžičky jedlé sody
  • špetku soli

Postup

  1. Troubu předehřejte na 170 stupňů Celsia.
  2. V míse šlehejte máslo, dokud nebude krémové, a poté přidejte banány a arašídové máslo a vše vyšlehejte do hladka.
  3. Do směsi vmíchejte jablečnou šťávu, vejce, vanilku a následně také hladkou mouku, jedlou sodu, sůl a nasekané arašídy.
  4. Směs naneste pomocí lžíce na plech s pečícím papírem.
  5. Sušenky můžete podle chuti posypat drcenými arašídy.
  6. Pečte zhruba 8 minut, dokud sušenky neztuhnou a nebudou zlatavé.
  7. Následně nechejte sušenky vychladnout. Pokud je nesníte hned, skladujte je v uzavřené nádobě.

Nutriční hodnota: cca 4 kcal na jednu sušenku (100 kcal na 24 sušenek)

Zdravá snídaně nejen pro diabetiky. Inspirujte se několika chutnými tipy

Snídaně je základ dne. Především diabetik by ji neměl opomínat kvůli správné kompenzaci své nemoci. Přinášíme vám pět tipů na vynikající a ...

arašídy

Domácí arašídové máslo je pro diabetiky vhodné, neboť obsahuje pouze oříšky. | zdroj: Pixabay

TIP: Připravte si domácí arašídové máslo

Na přípravu banánových sušenek můžete samozřejmě použít kupované arašídové máslo. Máslo z arašídů si však můžete snadno připravit také doma. Je to velmi jednoduché a na výrobu domácího arašídového másla (bez přidaných cukrů, olejů a tuků) budete potřebovat pouze arašídy a mixér.

Jak na to? 200 gramů arašídů (oloupaných, se slupkami nebo opražených na pánvi) nasypejte do mixéru a mixujte do doby, než bude mít máslo požadovanou konzistenci. A máte hotovo.

Autor: Mgr. Hana Knopfová, foto: Pixabay 

Zdroj: Diabetes Self-Management, NDTV, Healthline

2165

Diskuze k článku