Štědrovečerní večeře jinak a lépe. I při diabetu si pochutnáte

Štědrovečerní večeře jinak a lépe. I při diabetu si pochutnáte
To, co na první pohled může vypadat jako obyčejný řízek a salát, může být neobyčejné fit vánoční menu. Zdroj: Pixabay

Od prvního adventu až po Silvestra dostává naše předsevzetí hlídat si váhu a glykémii pořádně zabrat. Adventní trhy nás lákají na svařák a trdelník, doma to voní všemožnými druhy cukroví, štědrovečerní tabule se prohýbá smaženým jídlem a bramborovým salátem, abychom mohli tento maraton kalorických a tučných jídel završit na silvestra alkoholem a jednohubkami. Dnes vám ukážu, jak to jde jinak a lépe právě na Štědrý večer.

Tradice Štědrého dne začíná v každé rodině trochu jinak. Jedni se až do večera postí, aby viděli zlaté prasátko, ti druzí začínají den hned vánočkou a pokračují přes jednohubky a obložené talíře až ke chlebíčkům. Večeře je však ve všech rodinách stejná. Usedneme ke krásně nazdobenému stolu a začíná štědrovečerní přejídání.

Jídlo během dne

Řekněme si na rovinu, že ani jeden způsob začátku dne není úplně vhodný. Postit se je fajn v případě, kdy si například nepícháte inzulín, ale pro diabetika většinou nepřipadá v úvahu, že by se celý den nenajedl (navíc vynecháním snídaně se diabetikům zvyšuje v průběhu dne glykémie). Pokud ale trváte na tom, že chcete večer vidět zlaté prasátko, berte vždy ohled na své aktuální zdraví. Druhé skupině doporučím, s ohledem na kalorickou náročnost večeře, vynechat chlebíčky, cukroví i obložené talíře. Není nic špatného na tom začít jednou za čas sladkou snídaní, do které patří i vánočka namazaná máslem. K obědu si však dopřejte už jen rybí polévku nebo vývar a s dalším jídlem počkejte až do večeře.

Tip: Pokud bude vaše polévka obsahovat maso, zeleninu a sacharidy (třeba v podobě nudlí), je možné ji považovat za plnohodnotné hlavní jídlo. 

Řízek, klobásky a kapr

To jsou stálice našeho štědrovečerního menu. Tuto pomyslnou „svatou trojici“ vede, a v oblíbenosti poráží na celé čáře všechny ostatní, smažený řízek obalovaný v klasickém trojobalu. Málokdo si však uvědomuje, a diabetici obzvlášť, že trojobal ze všeho nejvíc obsahuje sacharidy, které samozřejmě nezapočítáme do našeho denního příjmu, a proto nám také povětšinou smažené věci nepěkně zvednou glykémii. A víte, jak to udělat lépe?

  • Smažený řízek – tak úplně na začátek je dobré zamyslet se nad výběrem masa! Nahraďte vepřové tím kuřecím, a to zejména proto, že obsahuje víc bílkovin a méně tuku. Kuřecí řízek můžete naložit do jogurtu smíchaného s vaším oblíbeným kořením a následně ho obalit v rozdrcených kukuřičných lupíncích (pečte v troubě na pečicím papíře). Druhou možností je obalit řízečky jako obvykle v mouce a ve vajíčku, ale místo strouhanky použijte lahůdkové droždí – uvidíte, že nepoznáte rozdíl.
  • Vinná klobása – někteří si vánoční večer bez této klobásky neumí představit. Je dobré říct, že je sice chuťově výborná, ale neobsahuje téměř žádné živiny (především žádné bílkoviny) a vašemu tělu téměř nic nedodá. Pokud na vašem stole i přesto nesmí chybět, připravte si ji přírodně v troubě na pečicím papíře.
  • Kapr – někteří ho nemají rádi kvůli bahnitému aroma, jiní na kapra nedají dopustit. Pokud se však kapr umí udělat, je to výborná ryba, kterou by bylo škoda doslova znetvořit trojobalem. I tady totiž platí, že obalováním přidáte jen kalorie a sacharidy navíc. 

Tipy na jednoduché a praktické dárky pro diabetiky

Věřte, že existuje několik dárků, které by každý diabetik rád obdržel, a které by mu vykouzlily úsměv na tváři. Proto vám v následujícím ...

Bramborový salát

Dobrou zprávou je, že většina rodin už nepřipravuje bramborový salát, který by doslova plaval v majonéze, ale pomalu a jistě začíná v přípravě salátu převládat bílý jogurt. To je taková odlehčená verze, která může spolu s kvalitní šunkou ušetřit mnoho kalorií. Chcete-li si však doma připravit super fit salát, použijte místo brambor celer.

Recept: Celerovo-bramborový salát

Se zájmem o zdravý životní styl se však upouští od tradic a hledají se recepty, které nedají zabrat tolik vašemu žlučníku. Tento recept je psán na čtyři porce a gramáž surovin je samozřejmě pouze orientační, protože každý dělá salát úplně jinak. Někteří dávají mrkev, jiní hrášek, ale pointou tohoto receptu je vlastně vyměnit část brambor za vařený celer.

Variantu tohoto fit salátu ocení jak trenér ve fitness centru, tak diabetik, který nebude muset přemýšlet, jestli se mu jeho krevní cukr zase nevymkne z kontroly. 

Suroviny:

  • 400 g celeru
  • 200 g brambor
  • 150 g mrkve
  • 4 vejce
  • 1 větší cibule
  • 150 g šunky
  • nakládané okurky
  • 2 lžíce hořčice
  • bílý jogurt
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Den předem si uvařte v osolené vodě brambory, celer, mrkev a vejce. Nevařte však vše spolu, každá surovina potřebuje jiný čas vaření – u celeru si dávejte obzvlášť pozor, aby nebyl rozvařený.
  2. Nakrájejte si cibuli najemno a přidejte k ní celer, brambory, mrkev, vejce, šunku a nakládané okurky nakrájené na stejné kostičky.
  3. Přidejte podle chuti sůl, pepř, plnotučnou hořčici, bílý jogurt a na závěr pár kapek citrónové šťávy.
  4. Pro lepší chuť můžete přidat i lžíci majonézy.
  5. Vše spojte dohromady a nechte přes noc odležet.

Dobrou chuť.

    Zdroje: recept autorky, welovecycling.com, ulekare.cz

    3432

    Diskuze k článku