-- reklama --

Na kedlubnu nejen v dubnu: Celoroční konzumace prospívá i diabetikům

Na kedlubnu nejen v dubnu: Celoroční konzumace prospívá i diabetikům
Studie prokázala, že modré kedlubny mají výrazně vyšší protizánětlivé, antidiabetické a antioxidační účinky než zelené kedlubny Zdroj: Pixabay

Kedluben, nebo kedlubna? Obojí je správně, netřeba se hádat. Zelenou, nebo modrou? Tady už to začíná být zajímavější. Modré kedlubny totiž, jak prokázali vědci, díky výrazně vyššímu obsahu protizánětlivých a antioxidačních látek vedou na celé čáře. Prostě modrá je dobrá!

Ale abychom zeleným kedlubnám nekřivdili, pravda je, že zdraví prospěšné jsou všechny kedlubny, bez ohledu na jejich barvu. Dokonce se dá říci, že kedlubny jsou takový malý zeleninový zázrak. Mají totiž málo kalorií, jsou dobře stravitelné, obsahují antioxidační a protizánětlivé látky – a jako bonus jsou velmi lahodné.

Jejich bulvy mají vysoký obsah důležitých minerálů, vitamínů skupiny B, vitamínu C, provitaminu A, kyseliny nikotinové, pantothenové a listové. Jediná bulva kedlubny dokáže pokrýt denní potřebu vitamínu C u dospělého člověka. A co víc, kromě bulev lze konzumovat i jejich listy, které mají ještě o mnoho vyšší obsah vitamínu C, železa a vápníku. To ale u nás není příliš běžné a listy kedluben bohužel často úplně zbytečně končí na kompostu nebo v odpadkovém koši.

Honí mě mlsná, ale mám cukrovku: Dopřejte si zdravé mlsání pro diabetiky

Pravda je, že diabetici to mají složitější. Najít zdravou pochoutku, která by lahodila tělu i duši, není úplně snadné. Ale v žádném případě to ...

Zelenina perfektní i pro diabetiky

Úplně nejlepší je, že si na kedlubnách mohou pochutnat i diabetici. Podle této studie má totiž extrakt z kedluben antidiabetické a protizánětlivé účinky. Vědci na základě výsledků studie došli k závěru, že kedlubny mohou pomoci předcházet cukrovce a snižovat komplikace spojené s diabetem.

Na barvě přeci jen trochu záleží

Je to tak. Modré kedlubny vedou na celé čáře. Podle studie porovnávající účinky zelených a modrých kedluben, kterou v roce 2014 provedl Jung a kol., vykazoval extrakt z modré kedlubny výrazně silnější protizánětlivé, antidiabetické a antioxidační účinky než extrakt ze zelené kedlubny. Někdy jsou modré kedlubny označovány také za červené, modrofialové nebo fialové. Ať už jim vy sami doma říkáte jakkoli, jsou prostě úžasné!

Copak si z kedluben uvaříme?

Spousta lidí miluje kedlubny syrové. Kromě lahodné chuti velmi pravděpodobně i pro ten pocit „křupnutí“, který se ozve při zakousnutí. Z tepelně upravených pokrmů je velmi známé kedlubnové zelí, které obzvlášť milují děti, protože je příjemně nasládlé a není chuťově tak „ostré“ jako klasické kysané zelí. A právě při přípravě kedlubnového zelí můžete využít i kedlubnové listy, které jednoduše nakrouháte a přidáte ke strouhané kedlubně. Kedlubnové listy lze použít i k obohacení oblíbených zeleninových salátů. Komu zase chutná celer v trojobalu usmažený jako řízek, může vyzkoušet variantu s kedlubnou.

Když pálí žáha a babské rady nezabírají: Na vině jsou příliš kyselé žaludeční šťávy a reflux jícnu

Pálení žáhy neboli pyróza je problém, kterým trpí velká část dospělé populace. Poměrně často postihuje nastávající maminky během těhotenství. ...

Recept: Plněné kedlubny

Kdo má ale chuť vyzkoušet něco nového, může se pustit do plněných kedluben. K jejich přípravě budete potřebovat:

  • 5 středně velkých kedluben,
  • 400 g mletého hovězího masa,
  • 2 celá vejce,
  • 2 lžíce másla,
  • 1 šálek vývaru,
  • 2 lžíce hladké mouky,
  • 1 nadrobno nakrájenou cibuli,
  • 1–2 stroužky nadrobno nasekaného česneku,
  • 1–2 mozarelly podle velikosti,
  • sůl, mletý pepř.

Oloupané kedlubny povařte asi 15–20 minut. Spodní dřevnatou část rovně ořízněte, aby kedlubny stabilně stály na talíři. Odřízněte vršky. Dužinu kedluben vydlabejte tak, aby z kedluben vznikly „nádobky“ se stěnou silnou asi 1,5 cm. Na pánvičce orestujte cibuli na másle, přidejte najemno nakrájenou vydlabanou dužinu a dále restujte zhruba 3 minuty.

Orestovanou dužinu smíchejte s mletým masem, vejci, česnekem, solí a pepřem. Vydlabané kedlubny naplňte směsí a poté je naskládejte do vymaštěného pekáčku, podlijte vývarem a pečte zhruba 45 minut do změknutí. Před dopečením můžete dát na vršky kedluben kousek mozarelly, která se během dopékání rozteče. Servírujte ozdobené petrželkou nebo jinými druhy bylinek či listové zeleniny.

Zajímavost na závěr

Největšími bulvami ze všech odrůd kedluben se pyšní zimní odrůda Gigant. Její bulvy mohou vážit 3 až 5 kg. Tato odrůda byla vyšlechtěna v roce 1978 v tehdejším Československu. V současné době patří mezi nejčastěji pěstované odrůdy nejen v Česku, ale i na Slovensku a v mnoha dalších evropských zemích.

Zdroje: pharmaeasy.in, ncbi.nlm.nih.gov

2537

Diskuze k článku