Krevety na pomerančích a česneku

Krevety na pomerančích a česneku

Léto s sebou přináší velký výběr sezónních potravin – ovoce a zelenina bývají v této době nejchutnější, obzvlášť, když si je můžeme sami nasbírat. I na cestách můžeme objevit řadu lahůdek, které bychom jindy neochutnali, např. z ryb a mořských plodů. Přinášíme vám inspiraci na odlehčené letní dobroty, které potěší chuťové pohárky i vaše zdraví. Dobrou chuť!

celkem: 4 porce;

na 1 porci: 282,4 kcal; 25,6 g bílkovin; 8,5 g tuků; 32,8 g sacharidů

Suroviny: 2 bio pomeranče, 1 citron, 200 ml kuřecího vývaru, 2 lžíce medu, 2 lžíce sójové omáčky, chilli, kukuřičný škrob 1 lžíce, 400 g krevet, 2 lžíce sezamového oleje, 1 větší červená paprika, 200 g hráškových lusků, 1 lžíce čerstvého strouhaného zázvoru, 4 stroužky česneku, na ozdobu: jarní cibulka, sezamová semínka a snítky koriandru

Postup:

  1. Pomeranče vymačkáme. Z poloviny 1 pomeranče nastrouháme kůru. V misce smícháme pomerančovou šťávu, kůru, kuřecí vývar, sójovou omáčku, med, šťávu z citronu, špetku chilli a kukuřičný škrob. Odstavíme stranou.
  2. Krevety vyloupeme, očistíme, osušíme, přidáme sezamový olej, osolíme a opepříme. Hlubokou pánev (wok) rozpálíme, přidáme krevety a restujeme, dokud nezrůžoví, asi 1 minutu po každé straně.
  3. Krevety vyjmeme, pokud je třeba, přidáme do pánve ještě trochu oleje. Vložíme na nudličky nakrájenou papriku a hráškové lusky, restujeme cca 1 minutu. Poté zeleninu promícháme a ještě restujeme, dokud není lehce opečená. Přidáme utřený česnek a strouhaný zázvor a restujeme ještě asi 30 sekund.
  4. Pomerančovou omáčku znovu promícháme a nalijeme do pánve k zelenině, vaříme asi 2 minuty, dokud nezhoustne, v případě potřeba můžeme přidat ještě trochu škrobu.
  5. Vložíme krevety a ohřejeme. Podáváme zdobené čerstvým koriandrem, jarní cibulkou a sezamovými semínky.

Tip: Vhodnou přílohou je hnědá rýže.

Mgr. Marcela Floriánková

242

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku