
Máta peprná: Vyniká vysokým obsahem flavonoidů, jež jsou důležité pro prevenci diabetických komplikací
Hesperidin je pro mnohé stále neznámým potravinovým doplňkem. Jeho mnohé výhody ale mohou být zajímavé také pro diabetiky a jejich okolí. Proto je dobré se o něm dozvědět více.
Rostlinný bioflavonoid hersperidin je mimo jiné dobrým oběhovým tonikem. Jeho prospěšnost pro diabetiky leží ve více rovinách, mimo jiné poskytuje ochranu jejich kardiovaskulárnímu systému.
Hesperidin je bioflavonoid, druh rostlinného pigmentu s antioxidačními a protizánětlivými účinky, který se vyskytuje především v citrusových plodech, konkrétně hlavně ve slupkách. Slupky citrusů obsahují aromatické molekuly (například limonen), kromě hesperidinu také další flavonoidy apigenin, luteolin, quercetin či alkaloid synefrin, jehož účinky jsou podobné jako u kofeinu nebo efedrinu (zvyšuje krevní tlak, zrychluje srdeční funkce a stahuje cévy).
Příjem hesperidinu můžete hravě zvýšit konzumací většího množství citronů, limetek, sladkých pomerančů, mandarinek a grapefruitů.
Kromě potravinových zdrojů, které můžete zařadit do jídelníčku, lze hesperidin také užívat ve formě doplňku stravy. V tom případě se zaměřte při výběru na co nejvyšší kvalitu a čistotu, zkuste koupit takový, v kterém nejsou zbytečná plnidla, pojiva, barviva a příchutě.
Střevní flóra bohatá na dobré bakterie různých druhů aktivně přispívá k zachování trávení bez nepříjemných projevů plynatosti, působí také jako ...
Hesperidin byl podroben vědeckému zkoumání za účelem jeho využití v léčbě mnoha patologií a také za účelem prevence některých běžných onemocnění – hlavně poruch oběhového systému a pro ochranu kardiovaskulárního zdraví. Je tomu tak hlavně z důvodu, že aktivně snižuje hladinu krevních lipidů, má antihypertenzní a vaskuloprotektivní vlastnosti (chrání zdraví cév), které jsou spojovány s jeho antioxidačními schopnostmi.
Je také schopný snižovat projevy zánětu a diskutuje se o něm také jako o protirakovinné látce.
Jak vlastně funguje ve vašem těle?
Kromě plodů samotných si můžete vychutnat také zdravou šťávu z granátového jablka. Je osvěžující, sladká i kyselá, velmi vhodná pro podporu ...
Diabetici by měli hesperidinu věnovat pozornost z více dobrých důvodů. Studie prováděné na této látce se zaměřovaly na jeho prospěšnost u pacientů s diabetem hlavně z pozice antioxidační látky a ochranného prostředku. A to jak v prevenci vzniku a rozvoje civilizačních onemocnění, tak při jejich léčbě.
Co konkrétně bylo zkoumáno jako možné výhody hesperidinu?
Na zvířecích subjektech byla studována jeho schopnost předcházet vzniku hyperglykémie (zvýšená hladina krevního cukru). I když mnohé studie se přiklání k tomu, že je dobrým pomocníkem pro management hladin krevní glukózy, ne všechny souhlasí s tím, že má schopnosti je pozitivně ovlivňovat. Kvůli rozdílnosti výsledků je nutné provést další bádání zaměřené na jeho působení u pacientů s diabetem.
Antioxidanty obecně se doporučují jako jedna ze složek prevence diabetických komplikací. Silná schopnost hesperidinu eliminovat činnost volných radikálů je pro ty, kteří se léčí s diabetem, neocenitelným pomocníkem při prevenci vzniku hyperglykémie a hyperlipidémie (zvýšená hladina krevních tuků).
Užívání hesperidinu může pomoci zlepšit citlivost diabetiků na inzulín.
Je zmiňován také jako jeden z prostředků pro zlepšení lipidového profilu a prevence hypercholesterolemie (zvýšená hladina krevního cholesterolu).
Hesperidin má schopnost regulace metabolismu lipidů a glukózy, a proto byl (s pozitivními výsledky) zkoumán také jeho možný vliv na léčbu obezity a jeho použití při úspěšném snižování tukové zátěže těla.
Důležité upozornění:
I když navýšení přítomnosti citrusů ve vaší stravě může být prospěšné, nemělo by nikdy nahrazovat odbornou léčbu. Pokud uvažujete o vyzkoušení hesperidinu jako potravinového doplňku a užíváte farmaceutickou léčbu na kontrolu krevního cukru, nebo další léčiva, která mohou být ovlivněna vlastnostmi potravinového doplňku (léky na vysoký krevní tlak nebo snížení LDL cholesterolu), vždy konzultujte jeho možné užívání s ošetřujícím lékařem. Nejde jen o jeho vhodnost, ale také o možnou úpravu množství užívaného farmaka.
Zdroje: Verywellhealth.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Clinicaltrials.gov, Webmd.com
3667