Granátové jablko je poklad plný výživných látek, který je prospěšný také diabetikům
Granátové jablko je opravdovým pokladem výživy, i když na něj nejsme v našem prostředí moc zvyklí. Kyselina ellagová a další látky v něm obsažené by měly zajímat také diabetiky. Co dokáží s krevním cukrem?
Kromě plodů samotných si můžete vychutnat také zdravou šťávu z granátového jablka. Je osvěžující, sladká i kyselá, velmi vhodná pro podporu imunitních odpovědí organismu na podzim a v zimě. Granátové jablko je silným spojencem imunomodulace a také managementu diabetu.
Co je granátové jablko?
Granátové jablko je plodem marhaníku granátového (Punica granatum). Poznáte ho podle jasně červené barvy, měří v průměru asi deset centimetrů, připomíná jablko a má výrazné horní zakončení ve tvaru koruny. Kůra je silná a nejedlá.
Vnitřek je rozdělen do několika částí a skládá se z velmi šťavnaté dužiny a stovek semen, jejichž chuť je nakyslá.
Díky tomu představuje výborný zdroj prospěšných živin pro naše tělo. Jeho blahodárné vlastnosti byly známy již ve starověku, ať už v řecko-římské civilizaci, v Asii nebo u Maurů. Doba jeho používání pro kultické, léčivé i výživové účely se uvádí více než 5 000 let. O popularitě granátového jablka, které se rozšířilo po světě díky mořeplavcům, svědčí například fakt, že po něm bylo pojmenováno španělské město Granada.
Způsobuje káva zánět v těle nebo je tomu právě naopak? Udělejte si z ní podzimního spojence
Diabetici, obzvlášť ti II. typu, bojují s projevy zánětlivých reakcí v organismu poměrně často. Káva může být jejich překvapivým spojencem v boji ...
Jak z něho profituje tělo?
Granátové jablko obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a přírodních antioxidantů. Najdete v něm například vitamíny skupiny B (B5, B6), vitamíny C, A a E, měď, draslík, vlákninu. Je cenným zdrojem kyseliny ellagové. Toto složení mu dává silnou schopnost bránit lidské tělo proti atakům volných radikálů, podporuje zachování jeho dobré obranyschopnosti, udržení kardiovaskulárního zdraví a zároveň funguje jako výborný protizánětlivý prostředek.
Granátové jablko a šťáva z granátového jablka jsou vyhledávané také v rámci prevence vzniku chronických onemocnění.
Již zmíněná kyselina ellagová v něm obsažená je vyhledávaným prostředkem ve farmakologii a také při výrobě kosmetiky. Patří do skupiny polyfenolů s velkou antioxidační silou (polyfenoly jsou mikroživiny obsažené v ovoci a zelenině). V kosmetických prostředcích působí jako anti-agingový činitel, snižuje rychlost stárnutí pleti, je výborná na pigmentové skvrny, čistí a rozjasňuje pokožku. Zároveň je silným antioxidačním činitelem, snižuje projevy zánětlivých reakcí pleti, je vhodná pro suchou i mastnou pokožku.
Jako součást potravinových doplňků je ceněná pro svou schopnost snižovat výskyt kardiovaskulárních onemocnění a chronických stavů. Mluví se o ní také jako o dobrém pomocníkovi v rámci péče o onkologické pacienty u rakoviny tlustého střeva, prsu nebo prostaty. Existují výzkumy, které se zaobíraly vlivem působení kyseliny ellagové a ellagitaninů, jež jsou získávány z granátového jablka, a jejich možnou schopností eliminace rozvoje těchto typů rakoviny.
Jaké další výhody skýtá konzumace granátového jablka?
-
Je výborným spojencem pohybového aparátu. Udržuje v kondici kosti a klouby, a to díky protizánětlivým vlastnostem, které se pojí s přítomností antioxidantů punicaginů v tomto ovoci. Jsou účinné nejen při snižování rizikových faktorů spojených s hojně se vyskytujícími onemocněními dnešní doby, ať už je to cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina, zvýšený špatný cholesterol v krvi a další. Punicaginy pomáhají zároveň posilovat kosti a klouby, jsou uváděny jako prostředky snižující riziko mnoha typů degenerativních onemocnění kostí, jako je artritida nebo osteoporóza.
-
Granátové jablko napomáhá stimulovat paměť a stará se o zachování dobrých kognitivních funkcí. Může pomoci předcházet neurodegenerativním patologiím, a hrát tak pozitivní roli v prevenci Alzheimerovy choroby, demence a Parkinsonovy choroby. Extrakt z granátového jablka byl zkoumán také u pooperačních stavů po zážitcích, které vedly ke ztrátě paměti pacienta.
-
Je výborným zdrojem vitamínů C, A a E, které mají antioxidační účinek. Granátové jablko je vhodné pro prevenci vzniku šedého zákalu. Přispívá ke zlepšení zraku.
-
Díky jeho pozitivní schopnosti ovlivňovat prokrvení se o něm mluví také jako o silném spojenci mužů, kteří trpí erektilní dysfunkcí, a zároveň má příznivý účinek na libido.
-
Je dobrým pomocníkem při trávení díky obsažené vláknině. Pomáhá zachovat zdraví pokožky a podporuje kvalitní regeneraci kožních buněk. Působí jako stimulant imunity. Je vhodné jako složka hubnoucích programů.
Rozhovor s hráčkou softbalu a diabetičkou Kájou: „Cukrovka mě naučila starat se o své zdraví!“
Vzpomenete si ještě na den, kdy vám cukrovku diagnostikovali? Co tomu předcházelo? Ten den ráno jsem šla s mámou k doktorce, protože mi už celý ...
Co by měli o granátovém jablku vědět diabetici?
Je všeobecně známo, že špatné stravovací návyky vedou ke zvýšené hladině špatného cholesterolu v krvi, což má za následek hromadění tukových látek na stěnách tepen. To následně vede k ucpávání cév a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Ta jsou často průvodní komplikací u diabetu II. typu. Výsledek jedné z novějších studií potvrdil pozitivní vliv koncentrované šťávy z granátového jablka na hladiny špatného cholesterolu v krvi a také snížení krevních triglyceridů u žen s akutním koronálním syndromem.
Protizánětlivá aktivita granátového jablka může velmi prospět diabetikům snažícím se zhubnout, jimž se to nedaří kvůli přítomnosti infekčních ložisek v těle.
Pro diabetiky II. typu je důležitý také fakt, že šťáva z granátového jablka je schopná bojovat proti projevům inzulínové rezistence a průvodním jevům, jež jsou s ní spojeny. Konzumace šťávy z granátového jablka je vhodná pro snížení vysokého krevního tlaku a eliminaci poškození souvisejících s aterosklerózou (degenerace tepen způsobená hromaděním tukových látek).
Upozornění: Užíváte-li farmaka na snižování škodlivého cholesterolu v krvi či krevního cukru, nebo jakoukoliv jinou medikaci, je vždy nutné se o konzumaci doplňků stravy s obsahem granátového jablka poradit s ošetřujícím lékařem. Může totiž ovlivnit jejich původní funkce.
Zdroje: Healthline.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Organicfacts.net
11081