Bis Bis

Granátové jablko je poklad plný výživných látek, který je prospěšný také diabetikům

Granátové jablko je poklad plný výživných látek, který je prospěšný také diabetikům
Věděli jste například, že 100 gramů granátového jablka poskytuje téměř 40 % doporučené denní dávky vitamínu C? Zdroj: Shutterstock

Granátové jablko je opravdovým pokladem výživy, i když na něj nejsme v našem prostředí moc zvyklí. Kyselina ellagová a další látky v něm obsažené by měly zajímat také diabetiky. Co dokáží s krevním cukrem?

Kromě plodů samotných si můžete vychutnat také zdravou šťávu z granátového jablka. Je osvěžující, sladká i kyselá, velmi vhodná pro podporu imunitních odpovědí organismu na podzim a v zimě. Granátové jablko je silným spojencem imunomodulace a také managementu diabetu.

Co je granátové jablko?

Granátové jablko je plodem marhaníku granátového (Punica granatum). Poznáte ho podle jasně červené barvy, měří v průměru asi deset centimetrů, připomíná jablko a má výrazné horní zakončení ve tvaru koruny. Kůra je silná a nejedlá.

Vnitřek je rozdělen do několika částí a skládá se z velmi šťavnaté dužiny a stovek semen, jejichž chuť je nakyslá.

Díky tomu představuje výborný zdroj prospěšných živin pro naše tělo. Jeho blahodárné vlastnosti byly známy již ve starověku, ať už v řecko-římské civilizaci, v Asii nebo u Maurů. Doba jeho používání pro kultické, léčivé i výživové účely se uvádí více než 5 000 let. O popularitě granátového jablka, které se rozšířilo po světě díky mořeplavcům, svědčí například fakt, že po něm bylo pojmenováno španělské město Granada.

Způsobuje káva zánět v těle nebo je tomu právě naopak? Udělejte si z ní podzimního spojence

Diabetici, obzvlášť ti II. typu, bojují s projevy zánětlivých reakcí v organismu poměrně často. Káva může být jejich překvapivým spojencem v boji ...

Jak z něho profituje tělo?

Granátové jablko obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a přírodních antioxidantů. Najdete v něm například vitamíny skupiny B (B5, B6), vitamíny C, A a E, měď, draslík, vlákninu. Je cenným zdrojem kyseliny ellagové. Toto složení mu dává silnou schopnost bránit lidské tělo proti atakům volných radikálů, podporuje zachování jeho dobré obranyschopnosti, udržení kardiovaskulárního zdraví a zároveň funguje jako výborný protizánětlivý prostředek.

Granátové jablko a šťáva z granátového jablka jsou vyhledávané také v rámci prevence vzniku chronických onemocnění.

Již zmíněná kyselina ellagová v něm obsažená je vyhledávaným prostředkem ve farmakologii a také při výrobě kosmetiky. Patří do skupiny polyfenolů s velkou antioxidační silou (polyfenoly jsou mikroživiny obsažené v ovoci a zelenině). V kosmetických prostředcích působí jako anti-agingový činitel, snižuje rychlost stárnutí pleti, je výborná na pigmentové skvrny, čistí a rozjasňuje pokožku. Zároveň je silným antioxidačním činitelem, snižuje projevy zánětlivých reakcí pleti, je vhodná pro suchou i mastnou pokožku.

Jako součást potravinových doplňků je ceněná pro svou schopnost snižovat výskyt kardiovaskulárních onemocnění a chronických stavů. Mluví se o ní také jako o dobrém pomocníkovi v rámci péče o onkologické pacienty u rakoviny tlustého střeva, prsu nebo prostaty. Existují výzkumy, které se zaobíraly vlivem působení kyseliny ellagové a ellagitaninů, jež jsou získávány z granátového jablka, a jejich možnou schopností eliminace rozvoje těchto typů rakoviny.

Jaké další výhody skýtá konzumace granátového jablka?

  • Je výborným spojencem pohybového aparátu. Udržuje v kondici kosti a klouby, a to díky protizánětlivým vlastnostem, které se pojí s přítomností antioxidantů punicaginů v tomto ovoci. Jsou účinné nejen při snižování rizikových faktorů spojených s hojně se vyskytujícími onemocněními dnešní doby, ať už je to cukrovka, kardiovaskulární onemocnění, rakovina, zvýšený špatný cholesterol v krvi a další. Punicaginy pomáhají zároveň posilovat kosti a klouby, jsou uváděny jako prostředky snižující riziko mnoha typů degenerativních onemocnění kostí, jako je artritida nebo osteoporóza.

  • Granátové jablko napomáhá stimulovat paměť a stará se o zachování dobrých kognitivních funkcí. Může pomoci předcházet neurodegenerativním patologiím, a hrát tak pozitivní roli v prevenci Alzheimerovy choroby, demence a Parkinsonovy choroby. Extrakt z granátového jablka byl zkoumán také u pooperačních stavů po zážitcích, které vedly ke ztrátě paměti pacienta.

  • Je výborným zdrojem vitamínů C, A a E, které mají antioxidační účinek. Granátové jablko je vhodné pro prevenci vzniku šedého zákalu. Přispívá ke zlepšení zraku.

  • Díky jeho pozitivní schopnosti ovlivňovat prokrvení se o něm mluví také jako o silném spojenci mužů, kteří trpí erektilní dysfunkcí, a zároveň má příznivý účinek na libido.

  • Je dobrým pomocníkem při trávení díky obsažené vláknině. Pomáhá zachovat zdraví pokožky a podporuje kvalitní regeneraci kožních buněk. Působí jako stimulant imunity. Je vhodné jako složka hubnoucích programů.

Rozhovor s hráčkou softbalu a diabetičkou Kájou: „Cukrovka mě naučila starat se o své zdraví!“

Vzpomenete si ještě na den, kdy vám cukrovku diagnostikovali? Co tomu předcházelo? Ten den ráno jsem šla s mámou k doktorce, protože mi už celý ...

Co by měli o granátovém jablku vědět diabetici?

Je všeobecně známo, že špatné stravovací návyky vedou ke zvýšené hladině špatného cholesterolu v krvi, což má za následek hromadění tukových látek na stěnách tepen. To následně vede k ucpávání cév a zvýšenému riziku vzniku kardiovaskulárních onemocnění. Ta jsou často průvodní komplikací u diabetu II. typu. Výsledek jedné z novějších studií potvrdil pozitivní vliv koncentrované šťávy z granátového jablka na hladiny špatného cholesterolu v krvi a také snížení krevních triglyceridů u žen s akutním koronálním syndromem.

Protizánětlivá aktivita granátového jablka může velmi prospět diabetikům snažícím se zhubnout, jimž se to nedaří kvůli přítomnosti infekčních ložisek v těle.

Pro diabetiky II. typu je důležitý také fakt, že šťáva z granátového jablka je schopná bojovat proti projevům inzulínové rezistence a průvodním jevům, jež jsou s ní spojeny. Konzumace šťávy z granátového jablka je vhodná pro snížení vysokého krevního tlaku a eliminaci poškození souvisejících s aterosklerózou (degenerace tepen způsobená hromaděním tukových látek).

Upozornění: Užíváte-li farmaka na snižování škodlivého cholesterolu v krvi či krevního cukru, nebo jakoukoliv jinou medikaci, je vždy nutné se o konzumaci doplňků stravy s obsahem granátového jablka poradit s ošetřujícím lékařem. Může totiž ovlivnit jejich původní funkce.

Zdroje: Healthline.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Organicfacts.net

11081

Diskuze k článku