Dozlatova upečená husa

Dozlatova upečená husa

Potřebujete:husu,sůl,kmín,1l vody

Recept pro 6 osob.

1 porce obsahuje = 410 kcal,
tuky: 21g, sacharidy: 3g, bílkoviny: 11g

Postup přípravy:

1.Husu před samotnou přípravou necháte alespoň den odležet v chladu.

2.Doporučuje se husu před pečením pořádně protáhnout za nohy i křídla.Tím se maso uvolní
od kůže a bude se lépe propékat.Očištěnou husu osolíte uvnitř i vně,dobře jí okmínujete a
vložíte do pekáče prsíčky dolu.Podlijete malým množstvím vody.Husu nejprve vkládáte na pár
minut do hodně rozpálené trouby (cca na 240 stupňů Celsia) a krátce jí předpečete.Nyní
využijete služeb pekáče dušáku a celou husu přiklopíte. Dušák = velký pekáč s víkem, tzv.
dva pekáče složené na sobě,kam se celá husa dá dobře zaklopit.Pokud ho nemáte,vypomůžete
si alobalem a pekáč s husou neprodyšně uzavřete.Teplotu trouby zmírníte na 180 až 190 stupňů
Celsia a pečete cca 2 hodiny za občasného podlévání a sbírání vypečeného sádla.

3.Po hodině pečení nezapomenete husu obrátit.Když je husa měkká, odklopíte ji a vypečete
dozlatova a dokřupava kůžičku.

4.Husu vyjmete z pekáče, naporcujete ji a uchováte v teple.Mezitím slijete z výpeku sádlo,
do pekáčku nalijete naběračku vody,všechnu připečenou šťávu na stranách pekáčku setřete a
povaříme.Nakonec trochu přimastíte vypečeným husím sádlem a podle chuti osolíte.

5.Na talíři porce husy přeléváte vypečenou šťávou a podáváte s houskovým knedlíkem a dušeným
hlávkovým zelím.

Více receptů na www.diarecepty.cz.

655

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku