Chia semínka: Superpotravina pro diabetiky. Snižují glykemii i krevní tlak a pomáhají hubnout

Chia semínka: Superpotravina pro diabetiky. Snižují glykemii i krevní tlak a pomáhají hubnout
Chia semínka jsou prospěšná nejen pro diabetiky Zdroj: Freepik

Dlouhý seznam potenciálních zdravotních přínosů chia semínek – navzdory jejich malé velikosti – z nich dělá superpotravinu, kterou by měli do jídelníčku zařadit nejen diabetici. Obsahují omega-3 mastné kyseliny, polynenasycené mastné kyseliny, vlákninu, bílkoviny, antioxidanty i stopové minerály, a jsou tak výbornou součástí vyvážené stravy. Pojďme se s nimi seznámit detailněji.

Správná a vyvážená strava ovlivňuje naše zdraví, dlouhověkost i náchylnost k nemocem. Měli bychom proto do svého jídelníčku zařazovat potraviny s dobrými nutričními vlastnostmi. K těm patří právě i chia semínka, která můžeme bez okolků zařadit mezi superpotraviny. Nejen, že dodají nezbytné živiny, ale pomohou i s řadou potíží, a navíc skvěle chutnají.

Chia semínka pod lupou

Tato jedlá semínka pocházejí z rostliny Salvia hispanica, u nás označované jako šalvěj hispánská. Svůj původ má rostlina v Americe a účinků i chuti semen už si cenily i mayské a aztécké kultury – ty s nimi dokonce i platily. Tehdy byla semínka využívána především jako skvělý životabudič, který dodával energii. Ostatně i proto se označují právě jako chia, což v překladu znamená síla. Jejich jemná, neutrální chuť je předurčuje k rozmanitému použití. Vzhledem k tomu, že jsou silně hydrofilní, dokážou po namočení zvětšit svůj objem až 12×, takže nejen řádně zasytí, ale jsou také lépe stravitelná, dodávají organismu hydrataci, usnadňují zažívání a prospěšná jsou například i při zácpě.

Kromě toho jsou chia semínka plná antioxidantů, vlákniny, bílkovin, omega-3 mastných kyselin a různých mikroživin. Jsou bohatým zdrojem vápníku, železa, hořčíku, fosforu, zinku, vitaminu B1 či vitaminu B3. Glykemický index (GI) chia semínek je 2,8, proto jsou vhodná i pro diabetiky. Navíc neobsahují lepek, takže si na nich mohou pochutnat i osoby s celiakií.

Nejlepší cviky při neuropatii: Vhodný pohyb pomůže snížit bolest a zpomalit zhoršování nemoci

Poškození nervů neboli diabetická neuropatie postihuje především diabetiky 2. typu a trápí přibližně polovinu z nich. Na vině jsou nevyrovnané ...

Zdravotní přínosy chia semínek

Jak už bylo zmíněno v úvodu, chia semínka jsou prospěšná pro naše zdraví. Pojďme se podívat alespoň na některé oblasti, ve kterých mohou pomoci.

Snížení krevního tlaku

Díky vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin mohou chia semínka pomoci při vysokém krevním tlaku. To dokázala i studie z roku 2021, která se zaměřila na diabetiky 2. typu s hypertenzí. Osoby, které konzumovaly min. 40 gramů chia semínek po dobu 12 týdnů, zaznamenaly významné snížení systolického krevního tlaku.

Ochrana před volnými radikály

Chia semínka obsahují také velké množství antioxidantů. I když je jejich primárním úkolem chránit chia semínka před žluknutím, klíčovou roli tyto antioxidanty hrají také při ochraně buněk před oxidačním poškozením způsobeným volnými radikály, jež je mnohdy příčinou řady nemocí či rychlejšího stárnutí.

Nejvýznamnějšími antioxidanty v chia semenech jsou kyselina chlorogenová, kyselina kávová, myricetin, kvercetin a kempferol, které chrání především srdce a játra, ale také mají protirakovinné vlastnosti. Kyselina chlorogenová je navíc pomocníkem i při hypertenzi, jelikož pomáhá snižovat krevní tlak, a kyselina kávová zase působí proti zánětlivým procesům v těle.

Snížení hladiny cukru v krvi

Prospěšná jsou chia semínka i pro diabetiky. Především díky vysokému obsahu vlákniny a dalších sloučenin pomáhají s regulací krevního cukru. Studie provedená na zvířatech pak prokázala také to, že chia semínka zlepšují citlivost na inzulín, což může pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi po jídle – v tomto ohledu je však třeba provést další výzkumy.

Lepší stav kostí

Chia semínka mají vysoký obsah vápníku, hořčíku, fosforu a kyseliny alfa-linolenové, což jsou všechno živiny prospívající minerální hustotě kostí. Jejich dostatečný přísun pomáhá udržet dobrou minerální hustotu, a stará se tak o silné kosti.

Podpora hubnutí

Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny (cca 10 g vlákniny na 1 polévkovou lžíci semínek, tj. cca 28 g semínek) a bílkovin mohou chia semínka pomoci snížit chuť k jídlu a příjem potravy, a hrát tak roli v prevenci nadváhy a obezity. Samotná konzumace chia semínek sice nevede k úbytku hmotnosti, ale může být užitečným doplňkem vyvážené a výživné stravy při hubnutí.

Ochrana kardiovaskulárního zdraví

Diabetici jsou obecně náchylnější ke kardiovaskulárním potížím – až 2× častěji je postihuje onemocnění srdce, infarkt či mrtvice. I v tomto ohledu proto mohou být chia semínka přínosem. Rozpustná vláknina, která se nachází v chia semínkách, může pomoci snížit celkový a LDL (špatný) cholesterol v krvi, a snížit tak riziko srdečních onemocnění. Zdraví srdce však podporují i omega-3 mastné kyseliny a kyselina alfa-linolenová, které mohou snížit určité rizikové faktory srdečních onemocnění, včetně vysokých hladin triglyceridů a oxidačního stresu.

Pijete kafe na lačno? Zaděláváte si na problém. Zvýší se vám glykemie a zhorší citlivost na inzulin

Káva je často diskutovaným nápojem, kdy její účinky jedni vyzdvihují a druzí hatí. V minulosti se diskutovala především její škodlivost na ...

Jak konzumovat chia semínka

Zařazení chia semínek do stravy je opravdu jednoduché. Není třeba je jakkoliv upravovat, vařit či drtit. Přidávat je můžete do jogurtů, pečiva, dia dezertů, cereálií, ovesné kaše, posypat s nimi ovoce, připravit si z nich chia pudink, zahušťovat s nimi polévky či omáčky, přidávat je do salátů a dalších pokrmů.

Vzhledem k tomu, že chia semínka obsahují hodně vlákniny, je třeba hlídat jejich příjem, aby se u vás nedostavily zažívací potíže – doporučená denní dávka je stanovena na 28 g, což odpovídá přibližně dvěma polévkovým lžícím. Nicméně zpočátku doporučujeme začít pozvolněji s polovičním množstvím. Důležité také je dodržovat pitný režim a pít dostatek vody.

Zdroje: researchgate.net, svetplodu.cz, drmax.cz, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, fdc.nal.usda.gov
Foto: Freepik

21701

Diskuze k článku