Obyčejně neobyčejná pampeliška: Pro jednoho plevel, pro jiného léčivý poklad
Jak číst obaly potravin?
Pro diabetiky je důležité sledovat na obalech výrobků položku sacharidy. Na většině výrobků je uvedena také podpoložka "z toho cukry". Který údaj má tedy do svého denního příjmu započítat?
S pomocí tabulek na potravinách a nápojích obsahujících základní výživové hodnoty snadno zjistíte informace o složení dané potraviny nebo nápoje. Tabulky obsahují informace o základních živinách, tedy o sacharidech, bílkovinách a tucích, o minerálních látkách, vitamínech a dalších složkách. Najdete tam také informace o energetické hodnotě nebo obsahu vody.
Počítat sacharidy, nebo cukry?
Pod položkou sacharidy často najdeme i údaj “z toho cukry”. U některých potravin jsou obě tyto hodnoty shodné, u jiných se mohou velmi výrazně lišit (například sacharidy 20 g, z toho cukry 5 g). Na první pohled to vypadá, že diabetik má započítat do svého denního příjmu jen údaj „z toho cukry“. Ale to by byl špatný postup. Cukrovka není o cukrech, ale o sacharidech. Je proto nutné do svého denního přijmu sacharidů započítat celkovou hodnotu sacharidů v dané potravině nebo nápoji.
Pozor na celkové množství!
Hodnoty v tabulce jsou vždy vyjádřeny na 100 g váhy nebo 100 ml objemu a představují průměrné hodnoty, které byly spočítány na základě laboratorních analýz průměrného a reprezentativního vzorku dané potraviny nebo nápoje. Pokud tedy výrobek váží méně nebo více než 100 g nebo pokud má nápoj jiný objem, musíme vždy nutriční hodnoty z tabulek přepočítat na skutečnou váhu nebo objem.
1. příklad potravinové tabulky:
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 ml, objem lahve 500 ml
Energetická hodnota 190 kJ, 45 kcal
Bílkoviny 0,0 g
Sacharidy 11,2 g
z toho cukry 11,2 g
Tuky 0,0 g
z toho nasycené mastné kyseliny 0,0 g
Vláknina 0,0 g
Sodík 0,0 g
Vitamín C 0,0 g
Jak přepočteme obsah sacharidů na výměnné jednotky?
Ve 100 ml je 11,2 g – vynásobíme objemem lahve, tj. 5 a dostaneme 56 g sacharidu v tomto nápoji. Počítáme-li výměnou jednotku 12 g, vyjde nám, že daný nápoj představuje cca 4,5 VJ. Je tedy na každém, zda se rozhodne takovýto nápoj vypít nebo raději zaměnit za čistou vodu a kvalitnější sacharidy.
2. příklad potravinové tabulky:
Nutriční hodnota na 100 g, váha potraviny 45 g
Energetická hodnota 1 905 kJ, 455 kcal
Bílkoviny 6,9 g
Sacharidy 58,9 g
z toho cukry 51,5 g
Tuky 20,8 g
z toho nasycené mastné kyseliny 11,9 g
Vláknina 2,1 g
Sodík < 0,01g
Jak přepočteme obsah sacharidů na výměnné jednotky?
Zde máme podobný výpočet. Ve 100 g je 58,9 g sacharidu. Potravina váží ale jen 45 g. Opět budeme počítat s výměnou jednotkou 12 g. Po výpočtu nám tedy vyjde, že toto balení potraviny představuje cca 2 VJ.
Upozornění: Diabetik by neměl nikdy konzumovat potraviny, kde nejsou uvedeny nutriční hodnoty podle které by uměl započítat obsah sacharidů do svého denního přijmu.
1881
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný