Kvalitní strava prospívá našemu srdci

Kvalitní strava prospívá našemu srdci

Čínští odborníci uvádí, že více než dvěma třetinám úmrtí zapříčiněných srdečními komplikacemi by se dalo předejít za pomoci kvalitní a zdravé stravy.

Podle nové studie provedené týmem čínských vědců je nezdravá strava hlavním, se způsobem života souvisejícím, důvodem, proč lidé umírají na následky srdečního onemocnění. Vědci tak zjistili, že konzumace nezdravého jídla, sladkostí a průmyslově zpracovaných potravin je největší „zbytečný zabiják“, který předčil i vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, kouření a pití alkoholu.

Zdravá strava je základem

Z výzkumu, který podrobně zkoumal téměř devět milionů úmrtí na následky infarktu a anginy pectoris po celém světě, vyplývá, že zdravější stravování by mohlo zabránit asi dvěma třetinám těchto úmrtí. „Naše analýza ukazuje, že k úmrtí na infarkt a anginu pectoris, známé pod souhrnným označením ischemická choroba srdeční, nejvíce přispívají právě nezdravé stravování, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol, a to jak ve vyspělých, tak v rozvojových zemích.“

„Kdyby lidé omezili přísun průmyslově zpracovaných potravin, slazených nápojů, trans mastných kyselin, nasycených tuků a přidaného cukru a soli, a zvýšili přísun ryb, ovoce, zeleniny, ořechů a celozrnných obilovin, počet úmrtí by se mohl snížit o více než 6 milionů.“

„V ideálním případě bychom měli denně sníst 200 až 300 miligramů omega 3 mastných kyselin ve formě ryb a mořských plodů, 200 až 300 gramů ovoce, 290 až 430 gramů zeleniny, 16 až 25 gramů ořechů a 100 až 150 gramů celozrnných obilovin,“ uvádí vedoucí pracovník výzkumu Dr. Xinyao Liu ze Central South University v Číně.

Zdravý životní styl je důležitý

Výzkum pracoval s 11 rizikovými faktory životního stylu, které bývají jednou z příčin předčasného úmrtí. Jednalo se o pití alkoholu, kouření, špatnou stravu, nedostatek pohybu, vysokou hladinu cukru v krvi, vysoký cholesterol, vysoký krevní tlak, nadváhu, znečištění ovzduší, vystavení olovu a omezenou funkci ledvin. Vědci zkoumali úmrtí ze 195 různých zemí mezi lety 1190 a 2017. Z dochovaných záznamů o pacientech a jejich způsobu života vědci zjistili, jak velký podíl na smrti pacienta mohl mít právě životní styl daného člověka.

Výsledky naznačují, že 69,2 % úmrtí souvisejících se srdečním onemocněním bylo způsobeno špatnou stravou, 54,4 % pacientů měl na svědomí vysoký krevní tlak a 40 % pacientů zemřelo v souvislosti s vysokým cholesterolem.

„Navzdory pokroku v oblasti prevence srdečních chorob a zvyšujícímu se počtu přeživších zejména ve vyspělých zemích se počet nemocných neustále zvyšuje, a to kvůli nárůstu populace a jejímu stárnutí,“ dodává Dr. Liu.

Tato zjištění byla publikována v časopise European Heart Journal – Quality of Care and Clinical Outcomes.

Zdroj: diabetes.co.uk

 

317

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku