
Technika čínské medicíny může být prospěšná také diabetikům: Moxování pomůže při neuropatii
Mocné léčivé účinky černého bezu jsou o to víc ohromující, že se běžně vyskytuje jako plevelný keř, často rostoucí na sutích a haldách zpustošených záhumenek. Tento planý strom poskytuje užitek hned dvakrát – na jaře, když rozkvétá žlutobílými květy většími než dlaň, a na podzim, kdy plodí černé bezinky oblíbené mezi lidmi i ptáky. Zdraví dává každému, jeho specialitou jsou však nervová onemocnění a pomáhá i pacientům s dekompenzovaným diabetem.
Černý bez (Sambucus nigra) je středně vysoký polokeř, který lze často vidět planě rostoucí na okrajích lesů, na mezích či v zahradách. Je velká škoda vysekávat ho jako plevelný nálet, vždyť blahodárnými látkami oplývá skoro každá jeho část – květy, listy, plody i kořeny. Podívejte se blíže na to, jak tento všelék využít ve vaší domácnosti.
Bohaté květy černého bezu jsou běžně velké jako talíř a na dálku upoutají svým vzhledem i vůní. Pro jejich bělavou barvu se černému bezu někdy přezdívá bez bílý. Je vhodné sbírat je v době, kdy jsou ještě středové kvítky zavřené, aby v květu zůstalo zachováno maximum léčivých látek.
Květy sušte doširoka rozprostřené na plátně na suchém a dobře větraném místě. Vyvarujte se přímého slunce a teplot vyšších než 45 °C. Správně usušené květy si zachovávají vysoký obsah vitamínu C, silic a tříslovin.
Bylinné čaje, odvary a výluhy byly dříve využívány k léčbě mnoha neduhů. Naši předci věděli, kdy kterou bylinu sbírat, jak ji uchovávat a ...
Bezový květ nemusíte využívat jenom jako léčivo. Zkuste letošní léto zpestřit výtečnou bezovou zmrzlinou, kterou lze snadno připravit v diabetické verzi – i bez cukru chutná skvěle! Děti si pochutnají na tradiční bezové limonádě, která nemůže chybět při žádném pikniku. Vytvoříte si ji podomácku zkvašením bezových květů s cukrem a citrónem, nebo jen jednoduše přelijte bezový sirup minerálkou.
Temně modré drobné kuličky dávají bezu jeho přízvisko „černý“. Bezinky obsahují řadu cenných látek, mezi něž patří například barviva karoteny a antokyany, vitamíny C a B. Najdete v nich však také glykosid sambunigrin, který je mírně jedovatý a má silné projímavé účinky. Bezinky byste proto neměli konzumovat čerstvé, ale usušené či převařené. Tepelným zpracováním se sambunigrin odstraní a je-li ošetření šetrné, léčivé látky v nich alespoň z části přetrvají. Bezinky jsou skvělé ve formě šťávy, sirupu, kompotu, ovocného čaje nebo zpracované na víno – všechny tyto produkty jsou navíc chuťově velmi lákavé.
Bezinky sesbírejte v době brzké zralosti, jinak vás předběhnou nedočkaví ptáci. Nezralých zelených bobulí byste se však měli zcela vyvarovat! Pro lidi jsou jedovaté a vysoce projímavé.
Hrách setý (Pisum sativum) je jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Jakožto zásobárnu cukrů, bílkovin, minerálů a vitamínů jej využívali již ...
Bezové listí lze využít mnoha způsoby, léčí zejména pohybové ústrojí. Oblíbené a zejména účinné jsou tinktury, které se používají při otocích nohou a bolestech svalů. Jemně rozdrcené listy můžete zase přikládat na pohmožděniny, otlaky a otoky a budete překvapeni, jak rychle utiší bolest. Čaj z listů je skvělý jako lék na slabé ledviny, kvůli nimž otékají nohy. Stejně jako zbytek rostliny jsou totiž listy močopudné, detoxikují organismus a pozitivně ovlivňují vylučovací soustavu.
Celá rostlina dále obsahuje fytoncidy, které působí proti bakteriím, houbám a plísním. Bez tak můžete využít jako přírodní dezinfekci.
Až příště narazíte na procházce přírodou na rozkvetlý bílý keř, vzpomeňte si, že před vámi roste léčivý černý bez. Otrhejte si některé jeho květy a listy a o pár měsíců později se vraťte pro černé bezinky. Bez může být vaší celoroční přírodní lékárničkou.
Zdroj: Celostnimedicina, Bylinkyprovsechny, Medicina
10219