Osvěžující bylinné čaje, které můžete popíjet po celý rok

Osvěžující bylinné čaje, které můžete popíjet po celý rok
Mátový čaj s ledem se skvěle hodí i jako letní osvěžení! Zdroj: Shutterstock

Není čaj jako čaj. Pravé čaje, tedy ten černý, zelený, oolong a bílý, obsahují stimulant kofein a zdaleka nejsou vhodné pro každého. Milovníci obdobných nápojů si však mohou dopřát také lahodný odvar z bylin či koření! Vedle skvělé chuti mnohdy potěší a překvapí svými léčivými účinky. Na jaké druhy vsadit s cukrovkou i bez?

Bylinné čaje, odvary a výluhy byly dříve využívány k léčbě mnoha neduhů. Naši předci věděli, kdy kterou bylinu sbírat, jak ji uchovávat a zpracovat do nejúčinnější podoby. Současná společnost se pomalu začíná k moci bylin opět vracet, jejich sílu však není dobré podceňovat.

Je libo pravý čaj nebo bylinný odvar?

Pravé čaje se získávají z rostliny zvané čajovník čínský (Camellia sinensis). Způsob sušení a zpracování čajových lístků ovlivňuje jejich intenzitu, aroma, a tím i druh. Nejdelší fermentací vzniká černý čaj, kratší oxidací poté zelený čaj, oolong (polozelený čaj) a konečně jemně zpracované lístky dávají vzniknout bílému čaji. Všechny tyto čaje se vyznačují určitým množstvím kofeinu, který zvyšuje krevní tlak či zrychluje činnost srdce, a není tak vhodný pro osoby s kardiovaskulárními onemocněními. Oproti tomu bylinné čaje pochází z jiných, často skoro zapomenutých rostlin, jejichž léčivé účinky začíná moderní doba opět uznávat.

Bylinné čaje je vhodné používat pouze jako doplněk k léčbě a dávkovat je s rozmyslem. Aneb jak pravil římský alchymista Paracelsus (1493–1541): „Je to pouze dávka, která činí z léku jed.“

Lahodný čaj lze připravit z čerstvých i sušených rostlin

Čerstvé je vždy lepší, proto, je-li to vzhledem k sezóně možné, dejte při přípravě čaje přednost právě utržené rostlině. Čerstvé byliny obsahují hodně vody, v sušených bylinách jsou tudíž účinné látky daleko koncentrovanější a používá se jich zhruba čtvrtina množství v porovnání s čerstvou surovinou. Čaj se připravuje v podstatě ze všech rostlinných částí. Můžete využít květy, listy, kořeny i plody. Bylinné čaje lze též ozvláštnit přídavkem koření, okvětních plátků či semen. Skvělým doplňkem bývá například kmín, anýz, šípek či hřebíček.

Bylinné čaje vhodné (nejen) pro diabetiky

Nejen diabetici mohou z moci přírody hodně získat. Širokou škálu bylin lze zpracovat na čaj a využít k regulaci či prevenci diabetu. Podívejme se na nejprospěšnější z nich.

Borůvka

Borůvkové listy i plody patří mezi nejschopnější diabetické pomocníky. Listy by se měly sbírat před dozráním plodů, aby se využily v době nejvyššího obsahu glukosidu myrtillinu. Právem se mu přezdívá „rostlinný inzulín“, protože má vysokou schopnost regulace glykémie. Chcete-li získat z listů vyšší množství myrtillinu pro svůj šálek čaje, namočte listy na 24 hodin do studené vody a až poté je krátce převařte.

Lípa

Lipový čaj je známý svými protizánětlivými a zklidňujícími účinky. Skvěle se hodí při chřipce či nachlazení, protože podporuje pocení, a snižuje tak horečku. Diabetici ocení jeho pozitivní vliv na trávicí systém – lipový čaj pročišťuje žaludek a střeva, a tím upravuje metabolismus. Navíc působí proti stresu, napětí a nespavosti.

Skořice

Skořice je skvělá jako přísada do bylinných čajů, nebo můžete připravit lahodný odvar přímo z ní. Dokáže ovlivňovat jaterní enzymy, které potlačují geny způsobující zánět a ukládání tuků. Tyto enzymy také regulují glykémii a ovlivňují citlivost na inzulín, takže konzumací tohoto čaje můžete svoji cukrovku držet na uzdě. Skořice má navíc přirozeně sladkou chuť a snadno ji tak využijete jako zdravou náhražku cukru. Můžete vyzkoušet i skořicovou kávu, chutná skvěle!

Sezóna v plném proudu aneb Hrách setý na talíři

Hrách setý (Pisum sativum) je jedna z nejstarších pěstovaných plodin. Jakožto zásobárnu cukrů, bílkovin, minerálů a vitamínů jej využívali již ...

Heřmánek

Podobně jako skořice i heřmánek reguluje glykémii a zvyšuje citlivost na inzulín, proto je jedním z nejvhodnějších čajů pro diabetiky. Heřmánek dále snižuje hladinu „škodlivého“ (LDL) cholesterolu a zlepšuje vstřebávání živin v trávicím traktu. Ocení jej tak nejen diabetici, ale všichni lidé s trávicími obtížemi. Je skvělý i jako úleva po těžkém jídle nebo po snězení něčeho, co vám „nesedlo“. Těhotné se budou radovat z jeho schopnosti snižovat nevolnost, únavu, fyzické i psychické napětí a bolest hlavy.

Máta

Máta patří mezi bylinkami k letním favoritům. Její nezaměnitelná vůně a chuť dodává prázdninový nádech mnoha dezertům a limonádám. Piknikovou tabuli krásně doplní ledový mátový čaj, dozdobený třeba kostkami ledu s květy sedmikrásek. Máta významně snižuje hladinu glukózy a LDL cholesterolu a zlepšuje hospodaření s inzulínem. Dále zklidňuje nervový systém i podrážděný žaludek, podporuje zdravý spánek a uvolňuje svalové napětí. Ideální návod na prázdninovou pohodičku.

Pro vytvoření letní osvěžující verze stačí nechat čaj vychladit, naplnit sklenici ledem a zalít čajem. Když dozdobíte nápoj květy či ovocem, skvělý vizuální i chuťový zážitek bude zaručen.

Medvědí česnek už voní v lesích! Nepropásněte sezónu a nasbírejte si zdravou pochoutku

Česnek medvědí se řadí mezi tzv. jarní efeméry – posly jara. Patří k druhům, které vyrůstají ještě před olistěním stromů, což jim zajistí ...

Šalvěj

Šalvěj funguje jako ochranný štít celého organismu. Nepouští dovnitř cizorodé bakterie a viry, předchází vzniku zánětů a zajišťuje správný chod metabolismu sacharidů. Brání tudíž rozvoji cukrovky, ale její schopnost regulovat hladinu glukózy využijí i lidé s již projeveným diabetem. Šalvěj patří k silnějším bylinám, měli byste proto pít pouze jeden slabý šálek denně, a její konzumaci byste se také měli vyhnout v těhotenství.

Černý bez

Z černého bezu nemusíte sklízet pouze květenství, silnou léčivou moc mají i jeho listy. Popíjet ho mohou diabetici za účelem snížení glykémie a posílení krevního oběhu. Všichni ostatní si také mohou dopřávat tento lahodný čaj, aby předcházeli rozvoji diabetu a s ním spojeným komplikacím. Černý bez navíc krásně voní a čaj z něj má příjemnou sladkou chuť.

Netradiční čaje pro každého

Kdyby se vám časem osvědčené diabetické čaje omrzely, můžete zkusit méně tradiční nápoje. Vyzkoušejte například rooibos, čaj z červeného jetele, z pampelišky nebo z citronové trávy. Čaj se dá uvařit skoro z každé byliny, před přípravou si však ověřte, jak dlouho je vhodné danou bylinu povařit pro zachování maximálního účinku.

Zdroj: Ireceptar, kniha Zdraví z babiččiny lékárny, Researchgate, Cukrovka

2631