Regulátor glykémie i afrodiziakum! Pískavice řecké seno váš život skutečně „okoření“

Regulátor glykémie i afrodiziakum! Pískavice řecké seno váš život skutečně „okoření“
S pískavicí řeckým senem se vaří třeba indický rýžový pokrm Pulao. Zdroj: Shutterstock

Pískavice řecké seno je oblíbenou součástí blízkovýchodní a asijské kuchyně. Její typická chuť může ozvláštnit nejen diabetický jídelníček. Objevte společně s námi blahodárné účinky této léčivé rostliny!

Zařadíte-li do jídelníčku pískavici řecké seno, vychutnáte si celou paletu jídel, které uspokojí vaše chuťové pohárky. Na své si přijdete hlavně tehdy, pokud máte rádi výrazná kořeněná jídla.

Co je pískavice řecké seno

Pískavice řecké seno patří do čeledi Fabaceae (bobovité). Její sušené nebo čerstvé listy se používají jako bylina a semena mají využití nejen v kuchyni, ale i jako potravinový doplněk. Chuť i vůně jsou podobné javorovému sirupu (mírně nahořklá). Přidává se do potravin, nápojů a tabákových výrobků. Pokrmům dodává lehce oříškovou a pikantní chuť.

Pískavici řecké seno běžně najdete jako součást koření Garam masala.

Drží se vás nadbytečné kilogramy zuby nehty? Řešením mohou být omega-3 mastné kyseliny!

Omega-3 mastné kyseliny vykazují mnoho dobrých výhod pro lidské tělo. Mezi jednu z nich patří například to, že dokážou pečovat o odolnost nervové ...

Jak prospívá pískavice řecké seno zdraví?

Pískavice řecké seno je oblíbeným léčivým prostředkem lidové medicíny. Má několik výhod, které ocení nejen diabetici:

Pískavice řecké seno u diabetiků

V tradičním lidovém léčitelství se tvrdí, že semena pískavice mohou být užitečná pro ty, kteří se léčí s cukrovkou, hned z několika dobrých důvodů. Obsahují vlákninu a chemikálie, které mohou zpomalit trávení i vstřebávání sacharidů v těle a pozitivně ovlivňují množství uvolněného inzulínu. Existuje několik studií, které se věnovaly tomu, jak doopravdy působí semena na diabetes II. typu. Jedna z nich ukázala, že pískavice jako součást DIA pečiva může snížit riziko inzulínové rezistence.

Díky protizánětlivému působení podporuje pískavice řecké seno také lepší hojení kožních potíží, spojených právě s diabetem II. typu.

Novější studie pak poodhalila možnost pozitivního působení pískavice jako potravinového doplňku na hladinu krevního cukru. Pískavice řecké seno je vyhledávaná také jako dobrý prostředek pro ošetření pokožky. Při zevním použití může zlepšit hojení kožních vředů.

UPOZORNĚNÍ: Máte-li pochybnost o vhodnosti pískavice řeckého sena právě pro vás, poraďte se s odborníkem na fytoterapii, lékárníkem nebo lékařem.

Lahodí oku i chuťovým pohárkům. Proč by červená řepa neměla chybět ve vašem jídelníčku?

Červená řepa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky hlavně z důvodů nízkého obsahu sacharidů a vysokého obsahu vlákniny. Kulinářsky velmi ...

Pískavice řecké seno v kuchyni

Používat pískavici řecké seno v kuchyni je poměrně jednoduché. Pokud chcete obohatit jídelníček o jídla, která potěší vaše chuťové pohárky, máme pro vás několik tipů:

  • Zaměřte se na diabetikům přátelská jídla, tj. ta indická, severoafrická a z blízkovýchodní kuchyně.
  • Listy můžete použít k dochucování omáček, kari, zeleninových jídel nebo polévek. V sušené formě je lze přidat do marinád na ryby a mořské plody.
  • Indické methi chutney je typické jídlo, vyrobené z listů pískavice, chilli papriček, jaggery, česneku, soli a tamarindu. Vyzkoušejte tento recept a nebudete litovat!
  • S listy pískavice si připravte třeba diabetikům přátelskou parathu, což je plochý chléb, který se konzumuje typicky v indické kuchyni.
  • Ochutnejte také indický dal – kořeněný pokrm, jehož základ tvoří čočka a kurkuma. Ten se dochucuje standardně bobkovým listem, kmínem, hořčičnými semínky, červeným chilli, zázvorem, česnekem a rajčaty. Recepty se různí, tj. někdy se přidává i pískavice.

Několik dalších rad na závěr

Semena pískavice řeckého sena musíte před použitím do pokrmů namočit přes noc, aby pozbyly typické hořkosti a změkly. Hořkost však můžete snížit rovněž přidáním citronové šťávy na konci vaření. A pokud nechcete míchat vlastní kořenící směsi s pískavicí, kupte si již hotové koření Garam masala.

Zdroj: Nccih.nih, Healthline, Researchgate, Pubmed.ncbi.nlm.nih

12326