
Mořské řasy jsou nabité nejen vitamíny! Jak mohou být prospěšné diabetikům?
Pískavice řecké seno je oblíbenou součástí blízkovýchodní a asijské kuchyně. Její typická chuť může ozvláštnit nejen diabetický jídelníček. Objevte společně s námi blahodárné účinky této léčivé rostliny!
Zařadíte-li do jídelníčku pískavici řecké seno, vychutnáte si celou paletu jídel, které uspokojí vaše chuťové pohárky. Na své si přijdete hlavně tehdy, pokud máte rádi výrazná kořeněná jídla.
Pískavice řecké seno patří do čeledi Fabaceae (bobovité). Její sušené nebo čerstvé listy se používají jako bylina a semena mají využití nejen v kuchyni, ale i jako potravinový doplněk. Chuť i vůně jsou podobné javorovému sirupu (mírně nahořklá). Přidává se do potravin, nápojů a tabákových výrobků. Pokrmům dodává lehce oříškovou a pikantní chuť.
Pískavici řecké seno běžně najdete jako součást koření Garam masala.
Omega-3 mastné kyseliny vykazují mnoho dobrých výhod pro lidské tělo. Mezi jednu z nich patří například to, že dokážou pečovat o odolnost nervové ...
Pískavice řecké seno je oblíbeným léčivým prostředkem lidové medicíny. Má několik výhod, které ocení nejen diabetici:
V tradičním lidovém léčitelství se tvrdí, že semena pískavice mohou být užitečná pro ty, kteří se léčí s cukrovkou, hned z několika dobrých důvodů. Obsahují vlákninu a chemikálie, které mohou zpomalit trávení i vstřebávání sacharidů v těle a pozitivně ovlivňují množství uvolněného inzulínu. Existuje několik studií, které se věnovaly tomu, jak doopravdy působí semena na diabetes II. typu. Jedna z nich ukázala, že pískavice jako součást DIA pečiva může snížit riziko inzulínové rezistence.
Díky protizánětlivému působení podporuje pískavice řecké seno také lepší hojení kožních potíží, spojených právě s diabetem II. typu.
Novější studie pak poodhalila možnost pozitivního působení pískavice jako potravinového doplňku na hladinu krevního cukru. Pískavice řecké seno je vyhledávaná také jako dobrý prostředek pro ošetření pokožky. Při zevním použití může zlepšit hojení kožních vředů.
UPOZORNĚNÍ: Máte-li pochybnost o vhodnosti pískavice řeckého sena právě pro vás, poraďte se s odborníkem na fytoterapii, lékárníkem nebo lékařem.
Červená řepa je velmi vhodnou potravinou pro diabetiky hlavně z důvodů nízkého obsahu sacharidů a vysokého obsahu vlákniny. Kulinářsky velmi ...
Používat pískavici řecké seno v kuchyni je poměrně jednoduché. Pokud chcete obohatit jídelníček o jídla, která potěší vaše chuťové pohárky, máme pro vás několik tipů:
Semena pískavice řeckého sena musíte před použitím do pokrmů namočit přes noc, aby pozbyly typické hořkosti a změkly. Hořkost však můžete snížit rovněž přidáním citronové šťávy na konci vaření. A pokud nechcete míchat vlastní kořenící směsi s pískavicí, kupte si již hotové koření Garam masala.
Zdroj: Nccih.nih, Healthline, Researchgate, Pubmed.ncbi.nlm.nih
14237