-- reklama --

Studie o bezpečném skladování inzulinu pomáhá v rozvojových zemích

Studie o bezpečném skladování inzulinu pomáhá v rozvojových zemích

Nový výzkum, jenž zkoumal, v jakých teplotách lze bezpečně skladovat inzulin, by mohl zásadním způsobem změnit život diabetikům žijícím v rozvojových zemích.

Lidé, kteří užívají inzulin, vědí, že po otevření má být lahvička s inzulinem uchovávána do uplynutí data spotřeby v lednici. Avšak diabetici žijící v oblastech, kde není zavedená elektřina, nemají kde inzulin uchovávat. To by se naštěstí mohlo změnit díky novému programu, který má svůj počátek v uprchlickém táboře na severu Keni. Tamní lékaři si všimli stále většího počtu pacientů, kteří  přicházeli do nemocnice s obtížemi spojenými s diabetem. Jelikož spousta tamních obyvatel nemá přístup k elektřině a tím pádem ani lednici, život lidí s diabetem se tam točil kolem neustálých návštěv nemocnice, kam si chodili pro pravidelné dávky inzulinu. Kvůli tomu pak zameškávali školu nebo chodili pozdě do práce. Zmínění lékaři proto požádali o pomoc vědce z Ženevské univerzity, kteří začali zkoumat teploty skladování inzulinu.

V rámci výzkumu vědci ověřovali účinnost inzulinu při teplotách od 25 do 37 stupňů Celsia – teplotách, které panují ve výše uvedeném táboře. Výzkumníci zjistili, že dokonce i při skladování v takto vysokých teplotách byla účinnost inzulinu zachována a bylo bezpečné jej užívat až do čtyř týdnů po otevření lahvičky. Toto zjištění by mohlo významně pomoci lidem, kteří žijí v zemích s horkým podnebím a nemají k dispozici elektřinu a chlazení.

Navíc ačkoli se inzulin může při skladování ve vysokých teplotách poškodit, výzkumníci zjistili, že nižší teploty během noci jej mohou ochránit. „U každého proteinu dochází, je-li vystaven teplu, k degradaci. Některé proteiny se však vrátí do původního stavu, když je znovu zchladíte a zdá se, že inzulin je jedním z nich,“ uvedl profesor Leonardo Scapozza z fakulty farmaceutických věd Ženevské univerzity pro deník Business Insider.

Poté, co vědci výzkum dokončili, naučili prostřednictvím seminářů tamní pacienty s diabetem, jak si sami mají inzulin správně aplikovat, jak si mají kontrolovat hladinu glykemie a jakých potenciálně nebezpečných symptomů si všímat. Také pacientům ukázali, jak mají inzulin doma správně skladovat – v plastové nádobě zabalené do vlhkého ručníku.

Díky tomu se výrazně snížil počet pacientů s diabetem, kteří přicházeli do nemocnice s akutními komplikacemi. „Tito lidé tak mohli jít do práce nebo do školy a nemuseli celý den trávit vyhledáváním lékařské péče a obavami o svůj život,“ dodala Philippa Boulle, která působí u Lékařů bez hranic.

Zdroj: diabetes.co.uk, infodiabetico.com

335

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku