Bis Bis

Pití “dietních nápojů” zvyšuje riziko diabetu

Pití “dietních nápojů” zvyšuje riziko diabetu

Coca cola Zero, Pepsi light, Red bull bez cukru... určitě znáte nápoje, u kterých se výrobci snaží přesvědčit spotřebitele, že snížený obsah cukru znamená automaticky zdravější nebo dokonce dietní nápoj. Opak je však pravdou. Nová americká studie odhalila, že pravidelné pití ovocných šťáv, slazených nápojů, ale především těchto tzv. dietních nápojů zvyšuje riziko onemocnění diabetem 2. typu.

Výzkum navázal na předchozí dvě studie týkající se dlouhodobých stravovacích návyků více než 192 000 lidí. Výsledky odhalily, že každé zvýšení konzumace sladkých nápojů o 50 % znamenalo v příštích čtyřech letech 16% zvýšení rizika rozvoje diabetu 2. typu. Stejně tak každé zvýšení konzumace uměle slazených nápojů o 50 % zvýšilo v průběhu čtyř let riziko onemocnění cukrovkou 2. typu o 18 %. Pokud však účastníci studie alespoň jeden z těchto nápojů vyměnili jednou denně za vodu, čaj nebo kávu, docílili snížení rizika diabetu 2. typu až o 10 %. Jeden z autorů studie Jean-Philippe Drouin-Chartier z harvardské univerzity výsledky výzkumu shrnul následovně: „Studie poskytuje další důkazy o zdravotních přínosech plynoucích ze snižování spotřeby sladkých či dietních nápojů a jejich nahrazení zdravějšími alternativami, jako je voda, káva nebo čaj.“

Zdroj: diabetes.co.uk

Nenechávejte se nachytat na triky obchodníků. Přečtěte si tento článek a orientujte se v označení “fit”, “light” či “bez přidaného cukru”.

 

5134

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku