-- reklama --

Petr Havlíček: Jídlo v restauraci klidně vracím

Petr Havlíček: Jídlo v restauraci klidně vracím

Po pořadech o kvalitní výživě si už výživový specialista Petr Havlíček (46) nemůže sednout do restaurace, aniž by mu lidé nekoukali do talíře, jestli i on správně jí. Ale nemají klid ani číšníci. Musí mu přinést přesně to, co si objednal.

Ač se Ing. Petr Havlíček výživě se věnuje přes 20 let, proslul jako specialista v této oblasti především díky angažmá v pořadech Jste to, co jíte či Souboj v těžké váze. Věnuje se ale především práci ve svém centru, které navštěvují i mediálně známé osobnosti včetně vrcholových sportovců.

Obracejí se na vaši poradnu i diabetici?

Ano, mezi našimi klienty je celá řada diabetiků, především diabetiků 2. typu. Samozřejmě jsou mezi nimi i diabetici 1. typu, kteří plavou ve výživě. Nedovedou si sestavit vlastní jídelníček, výrazně jim kolísají glykemie, a nevědí, pochopitelně, jak si s touto situací poradit. Bývá to většinou krátce poté, co jim byla nemoc diagnostikována. Mezi diabetiky 1. typu máme i několik aktivních sportovců, kde je tato problematika velmi specifická…

Myslíte to tak, že když je někdo aktivní sportovec a zároveň diabetik, tak se to příliš neřeší?

Neřekl bych, že neřeší. Většinou, pokud se u vrcholového sportovce objeví diabetes 1. typu, záhy se svou sportovní kariérou končí. Takže, logicky, nikdo nemůže mít dostatek zkušeností a informací o tom, jak tuto situaci řešit. U nás v centru v tuto chvíli spolupracujeme se dvěma, kteří se chtějí dále věnovat výkonnostnímu sportu.

V poradně ale máte spíš „dvojkaře“…

Je to tak, protože „dvojka“ je spojená s nevhodným životním stylem, tedy nadváhou nebo obezitou, špatným stravováním, neaktivitou, stresem… a tak dále. Těch je u nás celá řada. Většinou už přijdou s diagnózou, ale několikrát se nám už stalo, že právě u nás klienti zjistili, že mají vysokou ranní glykemii a následně jim jejich lékař potvrdil diabetes 2. typu.

Dáváte rozdílné rady na hubnutí lidem s diabetem a klientům, kteří jej nemají?

My ke klientovi vždy přistupujeme individuálně. Každý nejdříve projde celou řadou testů a pohovorů, abychom jej poznali a zjistili, jak na tom je, a teprve následně doporučíme režimové změny ve stravování, pohybu, odpočinku…

Spolupracujete s diabetologem?

Ano, spolupracujeme s MUDr. Ciklem, který je i duchovním otcem nutričního softwaru, jejž pro svou práci využíváme.

Máte osobní zkušenost s diabetem? Mám na mysli, jestli jej nemá někdo v rodině, mezi přáteli…

Ano mám. Šestileté sestřenici mé partnerky diagnostikovali v pěti letech diabetes 1. typu. A partner mojí kolegyně v práci je taktéž „jedničkář“, a sportovně velmi aktivní člověk, který se svých aktivit nechtěl vzdát. Nakonec nemusel.

Vaše tvář je mediálně známá, stává se vám díky tomu často, že vás někdo na ulici zastaví a chce rady?

Poměrně často.

Vadí vám to?

Jak kdy. Někdy vůbec ne a jde o příjemná povídání, někdy je to naopak nepříjemné. Někdy lidé nakukují do košíku a dívají se, co si kupuji. Když diskutují a žertují, je to v pohodě. Ale občas mají pocit, že se v mém nákupu nesmí objevit vůbec nic z kategorie „nezdravých“ potravin. A jsou urýpaní a protivní. A to já pak někdy taky. Ale to beru jako daň své profesi.

A když vás lidi občas sledují, komentují nějak vaši životosprávu?

Stává se, když si někde naliju skleničku koly nebo piva, zapálím cigaretu, že někdo utrousí poznámku. Nejsem ale mnich, jsem normální člověk, žiju úplně normálním životem. Na druhou stranu mě ale nikdo neuvidí, jak se někde potácím totálně nalitý.

Dokážete se zbavit přísnosti na obsah talíře, i když si někam zajdete na oběd nebo večeři?

Jo, tak teď jste se trefil rovnou do černého. Svoje jídlo, jeho kvalitu a chuť velmi řeším. Už od počátku chci informace o tom, z čeho a jak je jídlo, které si chci objednat, připravené. Pokud je následně objednané jídlo špatné, bez pardonu jej vracím a požaduji jídlo nové anebo restauraci opouštím. Moje partnerka už na mně přesně vidí, kdy nastává problém.

 

1120

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku