Poradna

Máte nějaký problém se svou nemocí, který potřebujete řešit anonymně? Stydíte se ptát svého ošetřujícího diabetologa? Zbývá vám do příští kontroly u lékaře ještě dlouhá doba a potřebujete znát odpověď na svoji otázku rychleji? Nestačí vám vysvětlení vašeho lékaře a chcete znát i druhý názor? Napište nám do poradny. Váš dotaz předáme do těch správných rukou a odpověď zde uveřejníme.

Zodpovězené dotazy

Položit dotaz
Co způsobilo přechodnou hyperglykemii u 4leté vnučky?

Dobrý den. Vnučka - věk 4 roky - byla s rodiči na dovolené. V pátek ji bolela hlava (bez teploty) stále by jedla, měla žízeň a byla unavená. Zajeli s ní na pohotovost a tam jí po odběru krve z prstu zjistili cukr 14. Aby nemuseli domů, doporučili dietu a v pondělí k lékaři. Na diabetologii v nemocnici jí udělali celkové vyšetření a cukr byl 4,6. Další vyšetření bylo ve středu - od pondělí už normální strava - a cukr byl 4,1. Chtěla bych se zeptat, co mohlo způsobit ten výkyv hodnoty cukru. U lékaře žádné vysvětlení nepodali. Jen, že odběr z prstu může být nepřesný. Ale příznaky byly. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslav Škvor, CSc.: Vše proběhlo naprosto podle lékařských pravidel (tzv. lege artis). Situace může mít dvě různé příčiny:
1) O výkyv hodnoty cukru nešlo, ale o laboratorní chybu, se kterou se bohužel při vyšetření kapilární krve glukometry setkáváme. Je to otázka správného odběru krve, kapky, dodržení technologie, expirace proužků atd.  Definitivní diagnoza diabetu se např. nemůže stanovit jen na podkladě vyšetření glukometrem, i když jsou pro ni klinické příznaky.
2)Skutečně to byla přechodná hyperglykemie. To v tomto případě ale není pravděpodobné, protože relativně brzké následné výsledky z laboratoře byly již normální. Teoreticky a obecně by příčinou mohl být stres (včetně klinických příznaků), například vlivem oslunění hlavy, vedra, dehydratace, nezvyklé fyzické zátěže, ale někdy i vlivem stresu psychického. Bohužel (nebo naštěstí?) leckdy zůstane příčina neodhalena a dítě zůstává nadále v kategorii zdravých. Domnívám se (nejsem ale věštec ani záruka), že tomu tak bude i v popsaném případě.
První cesta letadlem

Dobrý den, o prázdninách mě čeká první cesta letadlem a začínám mít strach, jak to bude na letištích probíhat, co se týče mého diabetu a vybavení k němu (mám diabetes I. typu a jsem na inzulínové pumpě). Rád bych věděl, co všechno obnáší, abych si do příručního zavazadla mohl zabalit kanyly, inzulíny a podobně. Dominik K.

Pro všechny případy bychom Vám doporučovali si od svého diabetologa nechat vystavit potvrzení o Vašem diabetu. Ačkoli v praxi jsme se nesetkali se situací, kdy by bylo při kontrolách na letištích potřeba, určitě jím nic nezkazíte. Veškeré příslušenství k pumpě a pak zejména inzulin rozhodně doporučujeme převážet v příručním zavazadle. A to jednak z důvodu, aby se Inzulin nevystavil mrazu v nevytápěných zavazadlových prostorách letadla. Je dobré myslet i na sice méně pravděpodobnou, ale stále možnou, situaci ztracení či zpoždění odbaveného zavazadla. Z toho důvodu doporučujeme mít veškeré potřebné příslušenství stále u sebe. Doposud jsme se nesetkali s praktických problémem ani při převážení celého balení kanyl, zásobníků, lancet, inzulinových per či injekčních stříkaček. Pro případ, že byste nedokázal v angličtině vysvětlit Váš diabetes, doporučujeme právě ono zmíněné potvrzení v anglickém jazyce.

Cestování s diabetem se věnuje také následující článek.

Tvarované vložky do bot

Koupila jsem si ve zdravotnických potřebách nové boty s tvarovanou vložkou, ale mému diabetologovi se moc nepozdávaly. Jaké boty mám tedy nosit? Zdeňka

Ne každé boty ze zdravotnických potřeb vyhovují požadavkům na diabetickou obuv. Důležitá je pevná bota s dostatečně prostornou špičkou na šířku i na výšku, nejlépe kožená a beze švů uvnitř. Vhodné je zapínání na suchý zip. Vložku preferujeme bez vyvýšených „srdíček“, zvláště u diabetiků s neuropatií, kde hrozí otlaky. Nezapomeňte pravidelně kontrolovat a měnit.

MUDr. Jarmila Jirkovská

Vliv kaší na glykemii

Proč se mi po rýžové kaši vždy hodně zvýší glykemie a po vločkové ne? Jiřina M.

Rýže je téměř čistý sacharid (škrob) a velmi rychle se v těle rozkládá na glukózu. Ovesné vločky obsahují vlákninu, její rozpad je proto pomalejší a glykemie nenarůstá do takových výšek. Tato skutečnost je charakterizována glykemickým indexem. Čím je jeho hodnota vyšší, tím rychleji se glykemie po snědení konkrétní potraviny zvyšuje. Pro diabetika jsou nejvhodnější potraviny s nižším
indexem, např. ony vločky, dále luštěniny apod. Naopak nejvyšší glykemický index má samotná glukóza.

As. MUDr. Jan Brož

Může chřipka zhoršit glykemie?

Před měsícem jsem měl chřipku a přitom se mi zhoršily glykemie. Může to spolu souviset? Ondřej V.

Ano, souvislost je zde velmi pravděpodobná. Každé infekční onemocnění může u diabetika zvýšit hodnoty glykemií. Pokud máte doma glukometr, je vhodné se měřit v době nemoci častěji. U diabetiků na inzulinu je denní kontrola glykemií při nemoci jednoznačně vhodná, při vyšších hodnotách je dobré reagovat přechodným navýšením dávek inzulinu.

MUDr. Jarmila Jirkovská

Zhoršuje zrak práce na počítači?

Každý den trávím několik hodin pohledem na monitor, televizi, elektronickou čtečku nebo tablet. Občas také zajdu do kina na 3D projekce. Jak velký vliv to má na moje oči? Milan K.

Oko není přímo v ohrožení, ale zvýšenou námahou se brzy unaví, což se může projevit například pocitem suchých očí, bolestí hlavy, rozmazaným viděním nebo zhoršeným viděním na dálku (tzv. syndrom počítačového vidění). Důležité je dopřát očím odpočinek, občas je osvěžit pohledem z okna nebo střídavým zaostřováním na vzdálenější a bližší předměty v místnosti.

U 3D projekcí, které sledujeme prostřednictvím speciálních polarizačních brýlí, záleží na tom, zda máte oči zdravé. Ne každý divák si z jejich sledování totiž odnese příjemný zážitek. Trojrozměrný obraz pomocí polarizačních skel, kterými jsou brýle osazeny, plnohodnotně vidí pouze jedinec, který má obě oči v pořádku nebo případnou oční vadu náležitě koriguje dioptrickými brýlemi či čočkami. Návštěva 3D projekce tak může odhalit nějakou skrytou oční vadu, na kterou by se jinak nepřišlo.

MUDr. Petr Novák z Refrakčního
Centra Praha.

Formulář do letadla

Dobrý den. Mám 18-ti letého vnuka s diabetem 1. V červnu letí na dovolenou a já marně pátrám kde najít a vytisknout formulář v češtině a angličtině potřebný do letadla. Předem moc děkuji za radu. Jarmila, Brno

Dobrý den,

v angličtině máme k dispozici tento formulář, který běžně používají pacienti na pumpě Minimed.

Jaké mléko při cukrovce?

Ivana J.: Nejsem si jistá pojmem egalizované mléko. Znamená to nízkotučné? A má se při cukrovce 2. typu pít spíš mléko polotučné, nebo odstředěné?

MUDr. Jan Brož: Egalizované mléko znamená, že v něm je sníženo množství tuku. Míra snížení je uvedena na obalu, může se podle typu mléka lišit. Pokud diabetik nepije mléko ve větším množství, tak doporučujeme mléko polotučné.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Karel P.: Dostal jsem od lékaře pokyn, abych jedl celozrnné pečivo. Při prohlídce popisků v obchodě ale zjišťuji, že jsem čím dál tím víc zmatený a nevím, co z toho je pro mě dobré. Mohl bych sice chodit do speciálních pekařství či bio prodejen. Jsem ale již důchodce, a tak jsem limitován cenou. Rád bych věděl,kterým konkrétním produktům mám dávat přednost?

Mirka Pavlíková: Pečivo se podle těsta dělí pro lepší představu na:

1. bílé pečivo – z pšeničné mouky (rohlík, houska, veka) nebo z převažující pšeničné mouky nad žitnou (chleby, např. Šumava).

2. bílé pečivo se semeny, ořechy a jinými obilovinami.

3. tmavé/celozrnné pečivo, tzv. žitné pečivo (žitný chléb, dalamánek, celozrnný rohlík). Je vyrobeno z vyššího podílu žitné mouky(cca 80 %) a menšího podílu pšeničné mouky (cca 20%).

4. tmavé/celozrnné pečivo se semeny, ořechy a jinými obilovinami.

5. tmavé/obarvené pečivo – jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem, čekankou či jinými barvivy, aby vzbudili zdání, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek.

Pravé celozrnné pečivo je tedy pečivo žitné, kde ve výrobku převažuje 80 % žitné mouky (mohou být přidané další ingredience – semena, ořechy aj.) a 20 % je mouky pšeničné. Tuto informaci by měly mít supermarkety či menší obchody napsané u každého nabízeného pečiva či toto sdělení najdete na etiketách pekárenského výrobku i s dalšími energetickými hodnotami. Jestliže budete nakupovat pečivo v pekárně, prodávající by vám složení pekařského výrobku měl také sdělit.

Naši odborníci, kteří zodpovídají vaše dotazy

As. MUDr. Jarmila Jirkovská
As. MUDr. Jarmila Jirkovská diabetolog

Lékařka Diabetologického centra Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha. Věnuje se zejména péči o pacienty se syndromem diabetické nohy.

As. MUDr. Jan Brož
As. MUDr. Jan Brož diabetolog a odborný asistent

Pracuje na 2. lékařské fakultě a FN Motol v Praze. Je předsedou redakční rady časopisu DIAstyl a zakladatelem webového portálu www.dialiga.cz.

Bc. Romana Fatková, DiS.
Bc. Romana Fatková, DiS. nutriční terapeutka

Ve Fakultní nemocnici Plzeň se od roku 2005 Věnuje pacientům s onkologickou diagnózou nebo s metabolickými poruchami, jako je diabetes, obezita či anorexie. Každoročně se účastní rekondičních
pobytů pro diabetiky.

Zeptejte se