Poradna

Máte nějaký problém se svou nemocí, který potřebujete řešit anonymně? Stydíte se ptát svého ošetřujícího diabetologa? Zbývá vám do příští kontroly u lékaře ještě dlouhá doba a potřebujete znát odpověď na svoji otázku rychleji? Nestačí vám vysvětlení vašeho lékaře a chcete znát i druhý názor? Napište nám do poradny. Váš dotaz předáme do těch správných rukou a odpověď zde uveřejníme.

Zodpovězené dotazy

Položit dotaz
Co způsobilo přechodnou hyperglykemii u 4leté vnučky?

Dobrý den. Vnučka - věk 4 roky - byla s rodiči na dovolené. V pátek ji bolela hlava (bez teploty) stále by jedla, měla žízeň a byla unavená. Zajeli s ní na pohotovost a tam jí po odběru krve z prstu zjistili cukr 14. Aby nemuseli domů, doporučili dietu a v pondělí k lékaři. Na diabetologii v nemocnici jí udělali celkové vyšetření a cukr byl 4,6. Další vyšetření bylo ve středu - od pondělí už normální strava - a cukr byl 4,1. Chtěla bych se zeptat, co mohlo způsobit ten výkyv hodnoty cukru. U lékaře žádné vysvětlení nepodali. Jen, že odběr z prstu může být nepřesný. Ale příznaky byly. Děkuji za odpověď.

MUDr. Jaroslav Škvor, CSc.: Vše proběhlo naprosto podle lékařských pravidel (tzv. lege artis). Situace může mít dvě různé příčiny:
1) O výkyv hodnoty cukru nešlo, ale o laboratorní chybu, se kterou se bohužel při vyšetření kapilární krve glukometry setkáváme. Je to otázka správného odběru krve, kapky, dodržení technologie, expirace proužků atd.  Definitivní diagnoza diabetu se např. nemůže stanovit jen na podkladě vyšetření glukometrem, i když jsou pro ni klinické příznaky.
2)Skutečně to byla přechodná hyperglykemie. To v tomto případě ale není pravděpodobné, protože relativně brzké následné výsledky z laboratoře byly již normální. Teoreticky a obecně by příčinou mohl být stres (včetně klinických příznaků), například vlivem oslunění hlavy, vedra, dehydratace, nezvyklé fyzické zátěže, ale někdy i vlivem stresu psychického. Bohužel (nebo naštěstí?) leckdy zůstane příčina neodhalena a dítě zůstává nadále v kategorii zdravých. Domnívám se (nejsem ale věštec ani záruka), že tomu tak bude i v popsaném případě.
První cesta letadlem

Dobrý den, o prázdninách mě čeká první cesta letadlem a začínám mít strach, jak to bude na letištích probíhat, co se týče mého diabetu a vybavení k němu (mám diabetes I. typu a jsem na inzulínové pumpě). Rád bych věděl, co všechno obnáší, abych si do příručního zavazadla mohl zabalit kanyly, inzulíny a podobně. Dominik K.

Pro všechny případy bychom Vám doporučovali si od svého diabetologa nechat vystavit potvrzení o Vašem diabetu. Ačkoli v praxi jsme se nesetkali se situací, kdy by bylo při kontrolách na letištích potřeba, určitě jím nic nezkazíte. Veškeré příslušenství k pumpě a pak zejména inzulin rozhodně doporučujeme převážet v příručním zavazadle. A to jednak z důvodu, aby se Inzulin nevystavil mrazu v nevytápěných zavazadlových prostorách letadla. Je dobré myslet i na sice méně pravděpodobnou, ale stále možnou, situaci ztracení či zpoždění odbaveného zavazadla. Z toho důvodu doporučujeme mít veškeré potřebné příslušenství stále u sebe. Doposud jsme se nesetkali s praktických problémem ani při převážení celého balení kanyl, zásobníků, lancet, inzulinových per či injekčních stříkaček. Pro případ, že byste nedokázal v angličtině vysvětlit Váš diabetes, doporučujeme právě ono zmíněné potvrzení v anglickém jazyce.

Cestování s diabetem se věnuje také následující článek.

Vliv kaší na glykemii

Proč se mi po rýžové kaši vždy hodně zvýší glykemie a po vločkové ne? Jiřina M.

Rýže je téměř čistý sacharid (škrob) a velmi rychle se v těle rozkládá na glukózu. Ovesné vločky obsahují vlákninu, její rozpad je proto pomalejší a glykemie nenarůstá do takových výšek. Tato skutečnost je charakterizována glykemickým indexem. Čím je jeho hodnota vyšší, tím rychleji se glykemie po snědení konkrétní potraviny zvyšuje. Pro diabetika jsou nejvhodnější potraviny s nižším
indexem, např. ony vločky, dále luštěniny apod. Naopak nejvyšší glykemický index má samotná glukóza.

As. MUDr. Jan Brož

Může chřipka zhoršit glykemie?

Před měsícem jsem měl chřipku a přitom se mi zhoršily glykemie. Může to spolu souviset? Ondřej V.

Ano, souvislost je zde velmi pravděpodobná. Každé infekční onemocnění může u diabetika zvýšit hodnoty glykemií. Pokud máte doma glukometr, je vhodné se měřit v době nemoci častěji. U diabetiků na inzulinu je denní kontrola glykemií při nemoci jednoznačně vhodná, při vyšších hodnotách je dobré reagovat přechodným navýšením dávek inzulinu.

MUDr. Jarmila Jirkovská

Formulář do letadla

Dobrý den. Mám 18-ti letého vnuka s diabetem 1. V červnu letí na dovolenou a já marně pátrám kde najít a vytisknout formulář v češtině a angličtině potřebný do letadla. Předem moc děkuji za radu. Jarmila, Brno

Dobrý den,

v angličtině máme k dispozici tento formulář, který běžně používají pacienti na pumpě Minimed.

Proč se cukr neměří v moči?

Petr: Je přímá souvislost mezi množstvím cukru v moči a v krvi (za předpokladu že mám dobré ledviny)? Proužky do glukometru jsou velmi drahé, ale proužky testování moči jsou levnější. Používám tuto metodu na indikaci hladiny cukru. Je to vhodné? Za jak dlouho po jídle je trochu použitelný výsledek? O této metodě kontroly se skoro vůbec nepíše.

As. MUDr. Jan Brož, diabetolog:

Testování glukózy v moči je pouze orientačním nástrojem a v žádném případě nenahrazuje měření glukózy v krvi glukometrem. Měření v moči v podstatě dává pouze dva výsledky, které časově odpovídají době, kdy se v těle tvořila moč:

1. glykemie byla alespoň nějakou dobu vyšší než cca 10 mmol/l (v případě, že je v moči prokázána glukóza),

2. glykemie nebyla alespoň nějakou dobu vyšší než cca 10 mmol/l (v případě, že v moči glukóza prokázána není).

Na rozdíl od hodnoty získané glukometrem neříká tedy nic o její konkrétní výši. Doporučuji tedy používat glukometr co nejvíce.

Mohu jíst med?

Mirek: Mám cukrovku 2. typu a rád bych věděl, jestli mohu jíst včelí med?

Bc. Petra Lörincziová, nutriční terapeutka: Diabetici by měli množství přijatých jednoduchých sacharidů omezovat. Mohou je konzumovat, ale v přiměřeném množství odpovídajícím doporučenému množství sacharidů na den. Med je směs cukrů – především fruktózy a glukózy. Už jedna čajová lžička obsahuje v průměru 12 g sacharidů, které způsobí rychlou glykemickou
a inzulinovou odezvu téměř srovnatelnou s klasickým řepným cukrem. Z tohoto hlediska je med vhodný spíše při korekci hypoglykemie.
Pokud vám glykemie během dne příliš nekolísá, čaj oslazený medem byste si mohl dopřát s podmínkou, že byste měl ubrat z jiných zdrojů sacharidů tak, aby byl zachován doporučený energetický a sacharidový příjem. Vhodné je také změřit si glykemii po konzumaci medu, abyste viděl, jak na to vaše tělo reaguje.
Ideální by však bylo odvyknout si na sladkou chuť a nedoslazovat si.

Nárůst váhy po inzulinu

Radka: Jak je to s nárůstem váhy při aplikaci inzulinu Ablasaglaru? Je možné, že vyvolává neskutečné pocity hladu? Mám nadváhu a po měsíci aplikací jsem přibrala 4 kila. Jídlo přitom není můj kamarád.

As. MUDr. Jan Brož, diabetolog: Z hlediska nárůstu hmotnosti není mezi inzuliny větších rozdílů. Pocity intenzivního hladu bývají většinou spojeny s hypoglykemií. Přeměřte si glykemii ve chvíli, kdy hlad pociťujete. Neměla by být nižší než 3,9 mmol/l.

Jaké mléko při cukrovce?

Ivana J.: Nejsem si jistá pojmem egalizované mléko. Znamená to nízkotučné? A má se při cukrovce 2. typu pít spíš mléko polotučné, nebo odstředěné?

MUDr. Jan Brož: Egalizované mléko znamená, že v něm je sníženo množství tuku. Míra snížení je uvedena na obalu, může se podle typu mléka lišit. Pokud diabetik nepije mléko ve větším množství, tak doporučujeme mléko polotučné.

Rozdílné hodnoty měření

Marek O.: Při domácím měření hladiny cukru mám z každého prstu jiné hodnoty, např. 6.1, 5.6, 5.3, měřeno ihned po sobě. Glukometr je v pořádku, použil jsem kontrolní roztok. Mám ale problém s prokrvováním prstů. Na ruce je mi stále zima a často mívám úplně bílé články prstů.

MUDr. Jan Brož: Je možné, že rozdíly jsou způsobeny omezeným a rozdílným průtokem krve v prstech díky prochladnutí a zúžení průsvitu cév. Nezbývá, než prsty před měřením prohřát (např. promnutím nebo obdobným způsobem). Na druhou stranu je známo, že glukometry přece jen mohou mít určitou chybu. A tedy k rozdílům do cca. 0,5 mmol/l může občas docházet.

Jak poznat celozrnné pečivo?

Karel P.: Dostal jsem od lékaře pokyn, abych jedl celozrnné pečivo. Při prohlídce popisků v obchodě ale zjišťuji, že jsem čím dál tím víc zmatený a nevím, co z toho je pro mě dobré. Mohl bych sice chodit do speciálních pekařství či bio prodejen. Jsem ale již důchodce, a tak jsem limitován cenou. Rád bych věděl,kterým konkrétním produktům mám dávat přednost?

Mirka Pavlíková: Pečivo se podle těsta dělí pro lepší představu na:

1. bílé pečivo – z pšeničné mouky (rohlík, houska, veka) nebo z převažující pšeničné mouky nad žitnou (chleby, např. Šumava).

2. bílé pečivo se semeny, ořechy a jinými obilovinami.

3. tmavé/celozrnné pečivo, tzv. žitné pečivo (žitný chléb, dalamánek, celozrnný rohlík). Je vyrobeno z vyššího podílu žitné mouky(cca 80 %) a menšího podílu pšeničné mouky (cca 20%).

4. tmavé/celozrnné pečivo se semeny, ořechy a jinými obilovinami.

5. tmavé/obarvené pečivo – jedná se o bílé pečivo, které výrobci obarvují karamelem, čekankou či jinými barvivy, aby vzbudili zdání, že se jedná o zdravý celozrnný výrobek.

Pravé celozrnné pečivo je tedy pečivo žitné, kde ve výrobku převažuje 80 % žitné mouky (mohou být přidané další ingredience – semena, ořechy aj.) a 20 % je mouky pšeničné. Tuto informaci by měly mít supermarkety či menší obchody napsané u každého nabízeného pečiva či toto sdělení najdete na etiketách pekárenského výrobku i s dalšími energetickými hodnotami. Jestliže budete nakupovat pečivo v pekárně, prodávající by vám složení pekařského výrobku měl také sdělit.

Káva při diabetu

Je káva vhodná pro diabetiky? Četl jsem různé názory. Jaký je aktuální trend? Ondřej

Máte pravdu, že názory na konzumaci kávy se různí. Byly zveřejněny vědecké studie, které prokazují, že konzumace klasické kávy, ale i kávy bez kofeinu snižuje riziko rozvoje diabetu 2. typu. Proto pokud nemáte zvýšený krevní tlak, můžete si bez obav dopřát 1–2 šálky denně. Kvalitní káva kromě kofeinu obsahuje také antioxidanty, kterých má dokonce třikrát více než zelený čaj, a je zdrojem draslíku a hořčíku. Při posuzování prospěšnosti či škodlivosti kávy je ale důležité zohlednit i další faktory, jako je například celkový zdravotní stav, protože každý organismus je jiný a reakce na vliv kofeinu v našem těle je vždy individuální.

Bc. Romana Fatková, DiS.

Boule v místech vpichu inzulinu

Dobrý den. Po aplikaci inzulínu se mi na obou stehnech udělali nevzhledné boule. Prý je to tuk, který vytváří inzulin, ale zároveň i jizvy po aplikaci injekcí. Mám z toho docela velký komplex, nemůžu nosit šaty, sukně a v plavkách se stydím vyjít na koupaliště. Jak se toho zbavit a proč k tomu dochází? Radka

Pravděpodobně jde o lipohypertrofii, ale musí to zhodnotit lékař, který vás vidí. Inzulin je růstový hormon. Vstřikování inzulinu na stejné místo může vést ke zvýšenému hromadění a tvrdnutí podkožní tukové tkáně. Obecně platí, že je dobré měnit místa aplikace inzulínu a do míst se zbytnělým tukem nepíchat. Podrobnější informace najdete např. v knize „Jak si kontrolovat a zvládat diabetes“.

Prof. MUDr Alexandra Jirkovská, CSc.

O lipohypertrofii:
Aplikace inzulinu do změněného podkoží je sice méně bolestivá, ale i méně účinná, protože se inzulin hůře vstřebává. Často se s ní setkáme z důvodu menší bolestivosti aplikace u dětských pacientů. Lipohypertrofie může být příčinou zvýšení spotřeby inzulinu u téhož pacienta,ale také zdrojem dekompenzace diabetika dříve jinak uspokojivě kompenzovaného. Prevence spočívá v častém střídání míst aplikace inzulinu. Místa lipohypertrofie je zapotřebí dočasně pro aplikaci inzulinu zcela nepoužívat. Jako léčba přichází do úvahy liposukce.

Naši odborníci, kteří zodpovídají vaše dotazy

As. MUDr. Jan Brož
As. MUDr. Jan Brož diabetolog a odborný asistent

Pracuje na 2. lékařské fakultě a FN Motol v Praze. Je předsedou redakční rady časopisu DIAstyl a zakladatelem webového portálu www.dialiga.cz.

As. MUDr. Jarmila Jirkovská
As. MUDr. Jarmila Jirkovská diabetolog

Lékařka Diabetologického centra Interní kliniky 1. LF UK a ÚVN Praha. Věnuje se zejména péči o pacienty se syndromem diabetické nohy.

Bc. Romana Fatková, DiS.
Bc. Romana Fatková, DiS. nutriční terapeutka

Ve Fakultní nemocnici Plzeň se od roku 2005 Věnuje pacientům s onkologickou diagnózou nebo s metabolickými poruchami, jako je diabetes, obezita či anorexie. Každoročně se účastní rekondičních
pobytů pro diabetiky.

Zeptejte se