Zvýšený cholesterol: Zátěž pro diabetikův organismus, kterou lze omezit stravou

Zvýšený cholesterol: Zátěž pro diabetikův organismus, kterou lze omezit stravou
Cholesterolový krevní test odhalí, zda máte zvýšené, nebo naopak snížené hodnoty LDL i HLD cholesterolu Zdroj: Freepik

Plíživě se zvyšující nepřítel diabetikova organismu se jmenuje LDL cholesterol. Je nenápadný, nebolí, ale dokáže udělat nemalou paseku. Je spojován se vznikem vážných diabetických komplikací. Jeho zkrocení je v zájmu každého, kdo chce, aby jeho tělo co nejlépe fungovalo.

Kardiovaskulární onemocnění jsou rizikovým faktorem u pacientů nejen s diabetem II. typu. U těch jsou však uváděna jako jedna z nejčastějších příčin úmrtí. Výskyt kardiovaskulárních rizik je více spojený s ženami, převážně z důvodu hormonálního fungování.

Co dát na talíř ke zkrocení LDL cholesterolu? A co naopak ne?

Kromě zdravé fyzické aktivity, která pomáhá snižovat hromadění cholesterolu v tepnách a je prospěšná vaší glykémii, je  potřeba zaměřit se také na ozdravení jídelníčku. Dobře zvolené jídlo pomůže s mnohým, ať už jde o potřebu ztráty kil navíc, zlepšení ochrany vašeho srdce i kardiovaskulárního systému, nebo podporu krásy pokožky.

Je dobré vědět, že ke zvýšení špatného cholesterolu přispívají především trans-tuky a nasycené tuky, jsou-li konzumovány v nadměrném množství. 

Ovšem pokud jde o tuky, které pocházejí z ořechů a semen nebo ryb, jsou naopak prospěšné pro tvorbu dobrého cholesterolu. Omezit byste měli tučné maso, polotovary, průmyslově zpracované výrobky, bílé pečivo, smažené pokrmy, potraviny s vysokou energetickou hodnotou a obsahem cukru, průmyslově vyráběné dezerty, sušenky a další oblíbené pochoutky, alkohol. Dodejte do těla dobré zdroje vlákniny.

Na talíř si naložte chutně upravené potraviny:

  • Rostlinné oleje lisované za studena (panenské) jako řepkový, olivový, ořechový (ať už z lískových, nebo vlašských ořechů), avokádový olej.
  • Dejte si mandle, arašídy, pistácie, kešu nebo para ořechy, kterými můžete ochutit letní saláty.
  • Jezte ryby bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví kardiovaskulárního sytému (makrely, pstruh nebo losos).
  • Luštěniny jsou bohaté na fytosteroly, které díky své chemické stavbě brání vstřebávání cholesterolu přijatého z potravy ve střevě, a tím pádem snižují hladiny LDL varianty.
  • Zdroje rozpustné vlákniny, která brání vstřebávání cholesterolu během trávicího procesu. Pro její doplnění sáhněte po sezónním ovoci a zelenině, například jahodách, rybízu, hrášku, brokolici, mrkvi, fazolových luscích, ale také meruňkách nebo třešních.

Srdce chraňte pomocí stravy: Jídlo jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob

Potíže kardiovaskulárního systému představují celosvětově hlavní příčinu nastalých úmrtí. Mezi mnoha rizikovými faktory, jež vedou k potížím se ...

Potíže cholesterolu jako častá komplikace diabetu

Mluvit o zvýšené cholesterolové zátěži u pacientů s diabetem je nutné z důvodu možného výskytu inzulínové rezistence, která způsobuje zvýšení hladin krevních triglyceridů. V návaznosti na tento stav vzrůstá riziko nebezpečí vzniku kardiovaskulárních komplikací. U diabetiků je rovněž pozorován i pravidelný pokles dobrého cholesterolu (HDL). Je u nich zvýšená pravděpodobnost vzniku aterosklerotických plátů.

Pacienti s hypercholesterolemií přidruženou k diabetu jsou považováni za rizikové osoby pro vznik kardiovaskulárních chorob.

Nebezpečí úměrně narůstá také v případě, léčíte-li se s vysokým krevním tlakem, nebo pokud se vám nedaří přestat s kouřením. Pokud máte diabetes, je důležité, abyste měli hladinu krevního LDL cholesterolu v hodnotách pod 0,55 g/l a HDL pak nad 0,6 g/l.

Naturopatie je s lidstvem od věků. V moderním pojetí by měla ideálně spolupracovat s lékaři, říká Eva Ropars

Protože pochází z lékařské rodiny, klade vysoký důraz na propojení a vzájemnou spolupráci moderní medicíny s tradičními léčivými postupy známými ...

Něco málo, co je dobré vědět o cholesterolu

Pokud mluvíme o cholesterolu, máme na mysli lipidovou (tukovou) molekulu, která je syntetizována játry. Přirozeně vzniká v našem těle a rovněž jej do něho dodáváme z potravy. Cholesterol je nutný pro zachování správného chodu organismu. Jeho základní funkcí je zachovávání buňkové propustnosti, buněčná membrána je z něho tvořená v 90 %, má nepostradatelnou roli v rámci trávicích procesů, kde se podílí na tvorbě žlučových solí (rozkládají potravu a pomáhají s využitím z ní přijatých živin).

Cholesterol je důležitý i pro zdraví vašich kostí a zubů, protože pomáhá se syntetizací vitamínu D, nezbytné složky pro úspěšné využití vápníku.

Bez něho by rovněž nemohly být tvořeny hormony, konkrétně kortizon a testosteron. V krevním oběhu hrají roli při transportu cholesterolu dva lipoproteiny s nízkou a vysokou hustotou, známé jako LDL (Low Density Lipoprotein) a HDL (High Density Lipoprotein). Cholesterol jako celek se skládá z LDL (ten je označován jako špatný, protože se podílí na ucpávání tepen a zhoršení funkcí krevního oběhu) a HDL (dobrý) varianty – ta naopak zbavuje tepny tukových usazenin. Dlouhodobě zvýšený špatný cholesterol může mít navíc nepříznivý vliv na vaši pleť, protože ovlivňuje krevní mikrocirkulaci, a pokožka se pak nemůže efektivně obnovovat tak, jak byste potřebovali. Tím se zvyšuje například riziko pomalejšího hojení ran.

Pro člověka bez rizikových faktorů jsou zde referenční ukazatele normální hladiny cholesterolu:

  • Hodnota celkové cholesterolemie se pohybuje mezi 1,5 g/l a 2,4 g/l nalačno.
  • HDL cholesterol v normálu je mezi 0,35 g/l a 0,6 g/l.
  • LDL cholesterolové hladiny pak mezi 0,9 g/l a 1,6 g/l.
  • Pokud jsou hodnoty zvýšené nad uvedený rozptyl, mluvíme o hypercholesterolemii, v opačném případě, jsou-li nižší, jedná se o nízkou hladinu cholesterolu (hypocholesterolemii). Oba případy by měly bát dány do rukou odborníka, který určí efektivní léčebný postup.

Zdroje: Webmd.com, My.clevelandclinic.org, Ncbi.nlm.nih.gov

29232

Diskuze k článku