Ženy si kojením snižují riziko vzniku diabetu 2. typu

Ženy si kojením snižují riziko vzniku diabetu 2. typu

Že kojení je pro dítě výhodnější, než krmení umělým mlékem, většina matek dnes již ví. Jaký má ovšem kojení dopad na zdraví samotných žen? To se pokusili objasnit američtí vědci ve své studii.

Do studie se zapojilo více než 4 000 žen s gestačním diabetem, lidově těhotenskou cukrovkou. Tato nemoc se vyskytuje přibližně u 1 z 20 těhotenství, přičemž ženy, u kterých se těhotenská cukrovka rozvinula, jsou do budoucna více ohroženy diabetem 2. typu. Ovšem právě kojení pravděpodobnost rozvoje cukrovky 2. typu podstatně snižuje. Vědci zjistili, že pokud ženy své děti kojily po dobu 6 až 12 měsíců, riziko pozdějšího onemocnění diabetem 2. typu se snížilo o 9%. V případě, že ženy kojily po dobu jednoho až dvou let, riziko rozvoje diabetu 2. typu kleslo o 15%. Matky, které pokračovaly v kojení déle než dva roky, mají pak o 27% nižší pravděpodobnost vzniku diabetu 2. typu.  Vědci tedy došli k závěru, že delší trvání laktace je u matek s těhotenskou cukrovkou spojeno s nižším rizikem rozvoje diabetu 2. typu.
Pro minimalizaci rizika rozvoje diabetu 2. typu je důležité dodržovat zdravý životní styl a pravidla racionálního stravování.

Zdroj: diabetes.co.uk

174

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku