-- reklama --

Zelenina, která chutná a ozdravuje: Na jaké druhy vsadit i s cukrovkou?

Zelenina, která chutná a ozdravuje: Na jaké druhy vsadit i s cukrovkou?
Až půjdete příště nakoupit, nezapomeňte si odnést domů i pořádnou porci zeleniny! Zdroj: Shutterstock

Pokud se cítíte s příchodem podzimu více unavenější, zkuste se také zaměřit na vyváženější jídelníček! Zcela jistě jej obohatí zelenina, která dodá potřebné vitaminy a minerální látky pro posílení imunity. Ani cukrovka není překážkou pro to, připravit si chutné pokrmy ze zdravých přírodních surovin! Inspirujte se šťavnatými zeleninovými druhy.

Přečtěte si také, jak zdravěji vařit i s diabetem! Inspirativní článek najdete zde: Zdravější vaření (nejen) při diabetu. Máme pro vás pár praktických tipů!

Rajčata

Doporučuje se sníst alespoň jedno rajče denně. A proč by měla být tato zelenina konzumována tak často? Rajčata jsou totiž nízkokalorická, mají nízký glykemický index a zároveň jsou velmi bohatá na antioxidanty. Také posilují srdce, mozek a napomáhají při únavě. Máte citlivější žaludek? Raději si rajčata oloupejte. Přelijte je horkou vodou a poté studenou, slupka se pak snadno stáhne.

Brokolice

Je řazena mezi nejzdravější druhy zeleniny. Je významným zdrojem hořčíku, železa či kyseliny listové, která působí pozitivně na nervovou soustavu. Pravidelnou konzumací brokolice můžete předcházet rakovině, nejrůznějším infekcím a zároveň posilovat srdce a krevní oběh. Můžete z ní připravit chutné polévky, zeleninové pokrmy či ji servírovat jako přílohu.

Květák

Zasytí sice jen na kratší dobu, ale na druhou stranu obsahuje jen minimum tuku a sacharidů, což z něho činí ideální potravinu při diabetu. Podporuje hubnutí a působí pozitivně na ledviny a kardiovaskulární systém. Zároveň obsahuje vysoké množství vitaminu C, který přispívá k lepší imunitě či prevenci proti infekcím. Uvařte si květákovou polévku nebo květák jen krátce povařte, trošku osolte, opepřete a přidejte špetku strouhaného muškátového květu.

Kysané zelí

Díky malému množství sacharidů a nízkému glykemickému indexu byste ho měli zařazovat do svého jídelníčku ve zvýšené míře. Navíc obsahuje velké množství látek, které tělu napomáhají v boji s diabetem, ale i dalšími nemocemi, jako je vysoký krevní tlak či zvýšený cholesterol. Tepelnou úpravou může ztrácet část svých vitaminů, proto si ho občas vychutnejte i čerstvé.

Daikon neboli bílá ředkev je stálicí asijské kuchyně. Jak z ní mohou profitovat diabetici?

Bílá ředkev se vyznačuje tím, že je méně štiplavá a šťavnatější než červené, u nás více známé ředkvičky. Může být tedy dobrou volbou pro všechny, ...

Cuketa

Odvádí škodlivé látky z těla a navíc má pozitivní vliv na tělesnou i duševní vitalitu. Působí antidepresivně, zlepšuje paměť i zažívání a také posiluje obranyschopnost organismu. Je chutná, nízkokalorická a zasytí na delší dobu. Konzumujte cukety alespoň s malým množstvím oleje, vitaminy se tak budou snadněji vstřebávat do těla.

Listová zelenina

Hlávkový salát, mangold, špenát a další druhy listové zeleniny jsou velmi bohaté na vitaminy, antioxidanty a stopové prvky. Jsou ideální potravinou pro osoby s diabetem, poněvadž jsou nízkokalorické a obsahují jen málo sacharidů. Listová zelenina také obsahuje mnoho protizánětlivých látek a napomáhá v boji proti inzulinové rezistenci.

Okurka

Díky této zelenině můžete pečovat o své zdraví jak z vnitřní, tak z vnější strany. Je vhodnou volbou pro dietu, poněvadž obsahuje mnoho vody a jen málo kalorií. Okurky jsou zároveň bohaté na vitaminy, stopové prvky a minerální látky, které mají pozitivní vliv na kůži, vlasy a tkáně. Trápí vás otoky očí či jejich zánět? Dejte si na oči plátky okurky. Přiložte si je i na tvář, vaše pleť pak bude svěžejší a více rozjasněná. Vychutnejte si okurkovou limonádu, okurkový salát či zdravou pomazánku, ve které smícháte nastrouhanou okurku s nízkotučným tvarohem.

Artyčoky

Jsou pro diabetiky jako stvořené, obsahují totiž polysacharid inulin, který podporuje udržování vyrovnané hladiny cukru v krvi. Využívají se jako léčebný prostředek v případě mnoha chorob, zároveň i omlazují. Chrání a posilují játra a přispívají k jejich detoxikaci. Působí také preventivně v případě žlučových kamenů. Dopřejte si je jen tak povařené a přelité máslem, pečené či grilované.

Cibule

Proč se o cibuli říká, že je královnou kuchyně? Je nezbytná při vaření a zároveň dezinfikuje, napomáhá v boji s nachlazením a některými dalšími nemocemi. Dále také snižuje hladinu cukru v krvi, ale i krevní tlak. Mimo jiné je bohatá na železo, které podporuje krvetvorbu. Cibule může i zachránit život, v případě bodnutí včelou nebo vosou totiž zmírňuje otok v oblasti vpichu.

Do zdravého jídelníčku patří i luštěniny!

Čočka, fazole či hrách jsou velmi bohaté na vlákninu, která nejenže udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, ale pozitivně také ovlivňuje trávení. Luštěniny dodávají tělu energii, snižují riziko rakoviny tlustého střeva a také napomáhají při odvodňování. Trápí vás studené nohy či ruce? Zařaďte do svého jídelníčku vydatné luštěninové polévky, které vás zahřejí a zároveň vám dodají draslík, který podporuje prokrvování končetin.

Zdroj: časopis DIAstyl, autorizovaný článek užitý se souhlasem autorky PhDr. Nikol Kulové

4710

Diskuze k článku