Zbystřete! Snížit kalorie ve stravě je efektivnější než kdejaký stravovací směr

Zbystřete! Snížit kalorie ve stravě je efektivnější než kdejaký stravovací směr
Hlídat si kalorie je mnohem důležitější než přerušovaný půst. Zdroj: Freepik

V posledních letech je ve světě fitness a stravovacích diet číslem jedna. Řeč je o přerušovaném půstu, který si svou pozici v trendu módních diet drží poměrně dlouho a obstojně. Neunikl ani zkoumání vědců, kteří se snaží ze všech stran prověřit jeho účinek na náš organismus. Podle nových výzkumů jsou však pro hubnutí důležitější snědené kalorie než to, v jakém čase je sníme. Pojďte se i přesto podívat na to, co se s tělem může stát, vystavíme-li ho kontrolovanému hladu. 

Pro úspěšný úbytek nadbytečných kil je zásadní vědět, co si k jídlu můžeme dopřát, a co naopak příliš vhodné není. K tomu samozřejmě slouží nespočet stravovacích směrů a diet, které u někoho fungují, u někoho ne, a pro některé jsou doslova nevhodné.

Jak funguje přerušovaný půst?

Intermittent fasting (IF) je jen cizojazyčný název pro přerušovaný půst, který se soustředí především na to, kdy by měl člověk jíst. V historii času však není ničím neznámým, protože do této kategorie spadá například i náboženský půst, který je známý v muslimském světě jako ramadán nebo o židovském svátku Jom kipur. Podle řízeného hladovění dělíme půsty na následující:

  • Denní okno, které dále dělíme na 12:12 (12 hodin hladovění, 12 hodin jídla), 16:8 nebo 18:6.
  • Střídání dne půstu, kdy přijímáme pouze nekalorické tekutiny, a dalšího dne můžeme jíst úplně normálně celý den.
  • Týdenní varianta, která se také nazývá 5:2 – tedy pět dnů se stravujete normálně a následující dva dny přijímáme maximálně 500 kalorií.

Fakt: Pro těhotné a kojící ženy, děti, osoby s určitými chronickými nemocemi a pro osoby s poruchou příjmu potravy není přerušovaný půst vhodný.

Výhody a nevýhody přerušovaného půstu

Jedním z benefitů je samozřejmě hubnutí, za předpokladu, že dodržujete pečlivě “hladová” a “žravá” okénka (v určitých případech se lidské tělo může dostat i do ketózy). Dále má IF vliv na hladinu cholesterolu, pomáhá pročistit střeva a delší přerušovaný půst má dokonce vliv na buněčnou opravu a autofagii – vyčištění starých a poškozených buněk. Nevýhodou může být ztráta svalové hmoty, a to kvůli nedostatku bílkovin ve stravě, ale i kvůli snížení hladiny testosteronu, který je zodpovědný za budování svalů. Dále:

  • má IF neblahý vliv na kvalitu stravování (nevhodný, nekvalitní a velmi kalorický výběr potravin),
  • může zvýšit stresový hormon kortizol,
  • výjimkou nejsou ani závratě nebo pocity slabosti,
  • dlouhotrvající půst může narušit trávení a zvýšit riziko žlučových kamenů,
  • může potrápit glykémii, která bývá z počátku velmi kolísavá,
  • snížená energie (nechuť cvičit), a tím zvýšené riziko zranění,
  • má negativní vliv na hypotalamus, hypofýzu a štítnou žlázu, které pomáhají regulovat metabolismus.

Luštěniny na talíři: Zkuste fazolový chlebíček s batátovým krémem

Luštěniny mají několik nesporných výhod. V prvé řadě mají schopnost zcela nahradit maso, proto jsou vyhledávanou potravinou především u ...

Benefity a rizika pro diabetiky

Klinické studie ukazují, že účelný půst může snížit příznaky diabetu, přesto mnoho doktorů před takovým stravováním varuje, a to především kvůli negativním důsledkům na glykémii a zdraví metabolismu. Prokazatelně však IF zlepšuje citlivost na inzulín a snižuje inzulínovou rezistenci. Kromě toho také snižuje glukózu nalačno a hmotnost. Mějte však na paměti, že výhody přerušovaného půstu se týkají pouze diabetu 2. typu (i tak byste to měli konzultovat se svým diabetologem).

Nevýhodou může být opětovné přibírání na váze, které zvyšuje rizika komplikací diabetu. Navíc studie uveřejněná v časopise Diabetic Medicine zjistila, že tento stravovací směr zdvojnásobuje riziko hypoglykémie, a to i u lidí s cukrovkou 2. typu. Největším rizikem je však možný rozvoj diabetické ketoacidózy, k čemuž dochází kvůli produkci příliš mnoha ketonů, které v těle diabetika mohou poškodit ledviny a v horším případě způsobit i otok mozku.

Kalorický deficit

Všechny diety, které kdy byly vymyšleny, a které ještě vymyšleny budou, fungují jen na jednom principu, a tím je kalorický deficit (o tom, jak nastavit kalorický deficit, si povíme jindy). Hubnout tedy budete pouze v případě, že vydáte víc kalorií, než přijmete. To potvrzuje i nová studie, která prokázala, že sníst víc porcí jídla během dne, přičemž jedno jídlo nepřesáhne 500 kcal, je pro hubnutí mnohem efektivnější než zmíněný přerušovaný půst.

Důležité je hlídat si skladbu jídelníčku, jíst hodně zeleniny, ovoce a celozrnných produktů, ale zároveň nezapomínat ani na dostatek bílkovin, sacharidů a zdravých tuků.

Fakt: Předchozí testy naznačovaly, že přerušovaný půst může zlepšit tělesné rytmy a regulovat metabolismus. Výše zmíněná studie však tyto souvislosti vyvrátila.

Zdroje: sciencedaily.com, endocrineweb.com, everydayhealth.com, fitnessdk.cz

13481

Diskuze k článku