Bis Bis

Zázvor: Skvělý spojenec v boji s chřipkou, záněty, cukrovkou a vysokým cholesterolem

Zázvor: Skvělý spojenec v boji s chřipkou, záněty, cukrovkou a vysokým cholesterolem
Zázvor má silné protizánětlivé a antidiabetické účinky, prokázali vědci Zdroj: Pixabay

Když běžela liška k Táboru a nesla pytel zázvoru, neměla nejspíš ani tušení, jaký poklad s sebou vláčí. Nejde o žádné obyčejné koření do kuchyně. Zázvor má bohatou historii v tradiční asijské medicíně a jeho protizánětlivé a antidiabetické účinky z něj dělají perfektního spojence diabetiků. A zdaleka není potřeba omezovat se na klasický zázvorový čaj, který už zdomácněl i v našich krajích. Víte, s čím vším vám může zázvor pomoci?

Zázvor má velmi nízký glykemický index (GI), což znamená, že hladina cukru v krvi po jeho konzumaci stoupá jen pomalu, což ocení jak diabetici, tak osoby s nadváhou.

Zázračný zázvor

Starověcí Indové a Číňané skutečně věděli, co dělají, když používali zázvor k léčbě onemocnění, jako je nevolnost, žaludeční nevolnost a nachlazení. Dnes už navíc víme, že zázvor, který je zásobárnou vysoce účinných antioxidantů, jako je gingerol, zingeron a shogaol, má i spoustu dalších léčivých účinků:

Působí proti zánětům: Zázvor obsahuje sloučeniny, které mohou mít protizánětlivé účinky. Důkazy ukazují, že zánět hraje roli při vzniku cukrovky a cílení na zánět může pomoci zlepšit prevenci a léčbu tohoto onemocnění. Konzumace protizánětlivých potravin nejenže celkově zlepšuje náš imunitní systém, ale může pomoci zlepšit i chronické stavy způsobené zánětem.

Antidiabetické účinky: Podle studie z roku 2016 může mít zázvor ve stravě vliv na kontrolu glykémie po delší dobu u pacientů s diabetem II. typu. Ze systematického přehledu a metaanalýzy z roku 2018 vyplývá, že zázvor má pozitivní vliv na regulaci glukózy, citlivost na inzulín a profil krevních lipidů. Také studie z roku 2019 potvrzuje, že zázvor může zlepšit citlivost člověka na inzulin. Tyto výzkumy tedy naznačují, že zázvor může být slibnou doplňkovou léčbou cukrovky.

Pomáhá při hubnutí: Zázvor podporuje produkci tepla (tzv. termogeneze), čímž urychluje spalování tuků. Zrychluje metabolismus, tím zvyšuje efektivitu spalování kalorií, a navíc snižuje pocit hladu a chuť k jídlu.

Zázvorová voda

Ideálním prostředkem, jak nastartovat hubnutí, je zázvorová voda. Tu je potřeba pít pravidelně, minimálně třikrát, ale klidně i pětkrát denně. Jak ji připravit? Oloupejte zázvor a nakrájejte jej na tenké plátky. Není ho potřeba moc, z jednoho středně velkého kusu vyrobíte zhruba pět litrů zázvorové vody. Na litr postačí tři až čtyři centimetry zázvoru. Vložte nakrájený zázvor do studené vody a nechte louhovat zhruba dva dny v ledničce, pak výluh přeceďte. Pokud si chcete zázvorovou vodu trochu vylepšit, přidejte do ní ještě pár lístků máty, kousek citronu nakrájeného na plátky a třeba i plátky salátové okurky. Zázvorová voda má dvojí hubnoucí účinek. Na jedné straně zázvor zrychluje metabolismus, na druhé straně vyšší příjem tekutin ošálí tělo. Když vypijete velkou sklenici vody ke každému jídlu, žaludek se zaplní a nesníte takové množství potravy.

Léčba nachlazení: Zázvor má silné antibakteriální a také dezinfekční účinky, takže je mocným spojencem při léčbě chřipky, nachlazení, rýmy, zánětů v krku nebo onemocnění průdušek. Obsahuje totiž široké spektrum účinných látek, mezi něž patří stopové prvky, jako je draslík, fosfor, hořčík, sodík, zinek a železo, dále vitamíny (A, B i vitamín C) a esenciální oleje.

Snižuje cholesterol: Podle studie z roku 2020 provedené na myších dochází při konzumaci zázvorového extraktu k výraznému útlumu rozvoje aterosklerotických lézí. Tento antiaterogenní účinek je spojen s významným snížením hladiny plazmatického a LDL cholesterolu. Ke stejnému závěru dospěli i vědci v rámci studie provedené v roce 2018 na 60 lidech s hyperlipidemií. U třiceti osob, které konzumovaly 5 gramů zázvorového prášku denně, byl zaznamenán pokles špatného (LDL) cholesterolu o 17,4 % během 3 měsíců.

Při těhotenských nevolnostech a na podporu trávení. V těhotenství se zázvor používá často v podobě lízátek, kandovaného zázvoru nebo zázvorového čaje. Při dodržení denního dávkování není nijak nebezpečný. Doporučené dávkování: maximálně 1 gram/den sušeného nebo 4 gramy/den čerstvého zázvoru. Zázvor je také mimořádně účinný v prevenci i léčbě kinetózy, tj. nevolnosti související s cestováním v dopravních prostředcích.

Při osteoartritidě: Osteoartritida je onemocnění způsobující degeneraci kloubů v těle. Jejími průvodními znaky jsou bolestivost a zatuhlost kloubů. Zázvor může přispět ke snížení bolesti a zmírnění problémů.

Jídlem proti cukrovce: Květák pomáhá s regenerací slinivky břišní. Zkuste květákovou polévku na kari

„Květák není nic jiného než zelí s vysokoškolským diplomem,” řekl Mark Twain. A měl pravdu. Tato košťálová zelenina se vyznačuje vysokým obsahem ...

Druhy zázvoru

Existuje více než 1 000 druhů zázvoru, z nichž většina pochází z rostlin s aromatickými, exotickými květy. Nejčastěji se v obchodech s potravinami setkáváme s čínským zázvorem, který se vyznačuje tvrdou slupkou s dužnatým žlutým vnitřkem. Zázvor lze konzumovat v různých formách:

  • Syrový (může být nakrájený, nastrouhaný nebo odšťavněný).
  • Sušený mletý (doplňky stravy, koření na vaření).
  • Nakládaný a konzervovaný (často se používá v japonském a indickém jídelníčku).
  • Kandovaný zázvor: Připravujte se naložením zázvoru do roztoku třtinového cukru. Jde o oblíbenou pochoutku, nicméně diabetikům se tento typ nedoporučuje kvůli vysokému obsahu cukru.
  • Zázvorový olej.

Country koktejl Johnnyho Cashe: Sláva, alkohol, tuny prášků, velká láska i cukrovka

Narodil se roku 1932 v mrňavém městečku Kingsland v hornaté krajině jižního Arkansasu. Život tam byl vždycky těžký, ale když rozsáhlá hospodářská ...

Zázvor v jídelníčku

Zázvor může být skvělým doplňkem sladkých i slaných pokrmů a také nápojů. Můžete jej použít strouhaný nebo mletý do různých polévek, luštěninových pokrmů, salátových zálivek nebo marinád – dosáhnete tak zajímavé, lehce pikantní a hřejivé chuti.

Zázvorový čaj: Čerstvý zázvor nakrájejte na plátky do hrnku s horkou vodou a nechte ho louhovat. Tento nápoj si můžete vychutnat samotný nebo vylepšený o trochu čerstvé šťávy z citronu a lžičku medu. Případně můžete zázvor přidat do oblíbeného smoothie. Zázvor dobře ladí s ovocem, jako je ananas, mango a banán.

Pokud je to možné, vybírejte přírodní zázvor namísto příliš zpracovaných zázvorových výrobků. A když vás bude honit mlsná, vyzkoušejte dezert v podobě pečeného ovoce se zázvorem a ořechy. Použít můžete jablka nebo hrušky.

Potenciální nežádoucí účinky

Konzumace zázvoru je obecně bezpečná, pokud se užívá s mírou. Neměli byste konzumovat více než 4 gramy zázvoru denně.

V některých případech může zázvor způsobit mírné nežádoucí trávicí potíže, například pálení žáhy, nadýmání, nevolnost, průjem, bolesti břicha.

S lékařem byste se měli poradit také v případě, že užíváte nějaké léky na hypertenzi. Zázvor totiž může snížit krevní tlak, a zapříčinit tak nepravidelný srdeční tep.

Kromě toho obsahuje zázvor salicylát, který může způsobit ředění krve. Jedinci užívající léky na ředění krve by se proto měli v každém případě poradit se svým lékařem, zda je pro ně konzumace zázvoru vhodná.

Zdroje: medicalnewstoday.com, zdravoslav.cz, ncbi.nlm.nih.gov, matysek.cz

15428

Diskuze k článku