
Zázračné ovesné vločky: Vyzkoušejte je třeba v receptu na snídaňové lívance

Ať už je milujete, nebo vám to lepivé cosi úplně nevoní, jedno se ovesným vločkám upřít nedá: jsou snad v každém redukčním jídelníčku! Výživoví poradci jásají nad jejich perfektní strukturou, sportovci je oslavují jako znamenitý zdroj energie a ostatní jsou vločkám vděční za snížení hmotnosti. Pravdou je, že ovesné vločky jsou nutričně bohatou potravinou, která v sobě ukrývá komplexní sacharidy, bílkoviny, kvalitní tuky a řadu cenných mikroživin.
Zázrak jménem ovesné vločky. Jsou tak komplexní potravinou, že se hodí opravdu do všech jídelníčků. Nízký glykemický index ocení především diabetici – a co víc, svým složením můžou diabetu dokonce předcházet. Ovesné vločky jsou tak oblíbené pro svou variabilitu – vy je dnes vyzkoušejte v receptu na ovesné lívance.
Vločky pod drobnohledem
Ovesné vločky se vyrábějí z loupaného ovsa. Po vyčištění hrubého zrna se tyto vyloupané části vystaví nejdříve vlhku a poté teplu. Po usušení se ovesná zrna třídí podle velikosti, kde se buď spaří a poté rozlisují naplocho pomocí rotujících kovových válců, nebo se rozemelou na ovesnou mouku. Jedna miska (cca 50 g) ovesných vloček má energetickou hodnotu 200 kcal, 6,5 g bílkovin, 34 g sacharidů, 3,4 g tuků a 3,6 g vlákniny.
Fakt: Ovesné vločky sice neobsahují lepek, zpracovávají se však v továrnách, kde s ostatním obilím přijdou do styku. Můžeme však nalézt konkrétní značku ovesných vloček, které jsou opravdu bez lepku.
Čím nás mohou překvapit?
Ve 100 gramech nalezneme 50 % doporučené denní dávky vitamínu B1, 16 % kyseliny listové a v menší míře i vitamíny ze skupiny B, jako je riboflavin, niacin a pyridoxin. Obsahují také antioxidačně působící vitamín E nebo tolik potřebný vitamín D. Z minerálů obsahují velké množství železa, draslíku, hořčíku, zinku a mědi.
Ovesné vločky zahrnují i velké množství antioxidantů a polyfenolů, které jsou velice důležité pro naše zdraví. Antioxidanty jsou nadmíru důležité v boji proti volným radikálům, a díky nim naše buňky stárnou mnohem pomaleji.
V čem nám prospějí?
Komplexní sacharidy v sobě ukrývají vlákninu zvanou beta-glukan, která má mnoho příznivých benefitů pro naše tělo. V první řadě zabraňuje rychlému rozložení cukru v krvi, a tím pádem udržuje i stabilnější hladinu glykémie. Dále má tato vláknina na svědomí i snížení LDL cholesterolu tím, že ho odstraňuje z arteriálních stěn. Další skvělou zprávou je, že celá zrna chrání před kardiovaskulárními chorobami, zabraňují vzniku cukrovky 2. typu a brání propuknutí některých typů rakoviny.
Ájurvéda a její přístup k diabetu: Komplexní léčba celého těla
Změna stravy, fyzická aktivita a jiný životní styl jsou zásady, na kterých stojí tato prastará indická lékařská praxe. Pojďme se na tyto ...
Ovesné vločky také:
- pomáhají snížit viscerální tuk (tedy ten, co obepíná naše orgány, a tím zvyšuje riziko mrtvice),
- snižují glykémii krevního cukru a krevních lipidů,
- díky vláknině snižují hmotnost,
- dodávají tělu potřebnou energii a zahajují proces přenosu kyslíku mezi tělem a plícemi,
- pomáhají při zácpě,
- tlumí zvýšenou činnost štítné žlázy.
Zajímavost: Ovesné vločky pomáhají i při kožních problémech, jako je svědění.
Jak ovesné vločky využít?
Úplně první vás napadne použít vločky k přípravě ovesné kaše – a jelikož by obsahovala poměrně vysoké množství sacharidů, je potřeba takové jídlo něčím vyvážit. Přidat tak můžete řecký jogurt pro doplnění bílkovin, ale také ořechy, mandle nebo chia semínka. Ovesnou kaši můžete také ochutit ovocem, které přidá další živiny a vlákninu.
Díky tomu, že mají vločky schopnost absorbovat vodu, se mohou stát pojivem a lehce suplovat vajíčka. Můžete je tak použít do karbanátků, pomazánek nebo do kváskového chleba. Vynikající jsou však i do nádivek, masových rolád nebo do vývaru jako zavářka. Svoje využití v kuchyni najde i ovesná mouka (vločky si však můžete namlet i doma), ze které vytvoříte výborné dezerty, lívance, placky, sušenky nebo palačinky.
Tip: Vyšší obsah tuku vyžaduje i přísnější skladování, aby ovesné vločky nežlukly.
Jak ovesné vločky připravit?
- Úplně nejjednodušší je přidat je do jogurtu a nechat pět minut odstát.
- Dále je můžete zalít vařicí vodou, nechat odstát a následně dochutit podle svého.
- Možné je také vločky povařit deset minut v trošce mléka.
- Rychlejší způsob je dát půl hrnku mléka a půl hrnku ovesných vloček na tři minuty do mikrovlnky.
Recept: Ovesné lívance s banánem, jablky nebo řeckým jogurtem
V tomto receptu můžete použít jak ovesnou mouku, tak drcené ovesné vločky. Příliš vhodné není používat instantní ovesné vločky nebo dokonce ovesné kaše. Ty jsou totiž často bohatým zdrojem přidaného cukru a tuku.
Suroviny:
- 180 g ovesné mouky (drcené ovesné vločky)
- 200 ml mléka
- 1 vejce
- 1 lžíce kypřicího prášku
- 2 lžíce čekankového sirupu
- extrakt z vanilky
Variabilita:
- 1 menší banán
- 70 g jablečného pyré
- 70 g řeckého jogurtu
Postup:
- Všechny ingredience smíchejte v těsto a přidejte další přísady podle své chuti.
- Do banánových lívanců patří samozřejmě banán, který rozmačkáte vidličkou.
- Do jablečných lívanců přidáte pyré (buď domácí, nebo kupované) a špetku skořice.
- Do jogurtových lívanců přidáte bílý řecký jogurt a lžičku kokosového oleje.
- Z těsta tvořte malé lívanečky a opékejte z obou stran do zlatova.
- K lívanečkům přidejte čerstvé ovoce, sekané ořechy nebo polijte čekankovým čokoládovým toppingem.
Dobrou chuť!
Zdroje: recept autorky, everydayhealth.com, fitness4u.cz, aktin.cz
41635