-- reklama --

Zažeňte mlsnou a dostůjte tradici: Svatomartinské rohlíčky si mohou dopřát i diabetici

Zažeňte mlsnou a dostůjte tradici: Svatomartinské rohlíčky si mohou dopřát i diabetici
Svatomartinské rohlíčky jsou tradiční pochoutkou k oslavám svátku sv. Martina Zdroj: azerbaijan_stockers / Freepik

Jestli zítra dorazí sv. Martin na bílém koni, je zatím ve hvězdách. I když ale nezačne sněžit, svatomartinské průvody a hody se budou konat i tak. Chybět nebude husa se zelím a knedlíky, ochutnávka svatomartinských vín a k tomu samozřejmě také sladká tečka v podobě podkov sv. Martina neboli svatomartinských rohlíčků. Dobrou zprávou je, že svatomartinskému menu se nemusí bránit ani diabetici (samozřejmě platí, že všeho s mírou). Pojďme si proto na tradice spojené s tímto svátkem posvítit trochu detailněji a upečme si společně rohlíčky plněné ořechovou náplní.

Kde se vzal sv. Martin, patron vojáků, vinařů a kovářů?

Pokud bychom pátrali po původu svatého Martina, dostali bychom se až do 4. století, a to k osobě biskupa Martina z Tours. Ten se narodil v roce 316 v římské provincii Panonia, ve městě Sabarie (dnes maďarské město Szombathely) do rodiny důstojníka římské armády. V 15 letech Martin na popud svého otce vstoupil do armády, a to i přesto, že sám nerad bojoval a miloval vše živé – lidi i zvířata.

Dle legendy se Martin jedné mrazivé noci, kdy foukal silný vítr a začal padat první sníh, vracel z bitvy na svém bílém koni zpět do města. Cestou potkal polonahého žebráka, který jej žádal o almužnu. Martin však u sebe neměl jídlo ani peníze, a tak se rozhodl alespoň žebráka ochránit před zimou. Rozetnul svůj vojenský plášť na dvě poloviny – jednu si nechal a druhou daroval chudému muži. Když Martin dorazil domů, ulehl znavený ke spánku. Během něj se mu zdál sen, kdy jej navštívil Ježíš Kristus, oděný do darované poloviny pláště. Přišel Martinovi poděkovat a požádal ho, aby i v budoucnu pomáhal těm, kteří to potřebují.

Ráno po probuzení Martin našel svůj vojenský plášť celý, nepoškozený. Rozhodl se proto opustit armádu, nechal se pokřtít, založil mnišskou osadu a klášter a žil skromným životem, během kterého pomáhal potřebným. V roce 371 byl zvolen biskupem v Tours a zemřel 8. 11. 397. Pohřeb, kterého se účastnil velký počet lidí, se konal o tři dny později, tedy 11. 11. –  v den, kdy nyní uctíváme jeho památku.

Vitamín C: Nepodceňujte jeho příjem, je zásadní pro zdraví. Zlepší imunitu, náladu i paměť

Vitamín C potřebujeme pro celou řadu procesů v našem organismu. Jedná se o základní vitamín, ovšem naše tělo si ho nedokáže vyrobit samo. I když ...

Tradice spojené se svátkem sv. Martina

Svátek svatého Martina byl odpradávna velmi oblíbený. Konaly se poutě, pořádala se svatomartinská posvícení, trhy, čeleď dostávala mzdu a hledala nového hospodáře, děti se těšily na první sníh, hospodyně připravovaly bohaté hostiny…

K tradičním pokrmům dříve i dnes patří zejména svatomartinská husa, rohlíčky a samozřejmě také víno.

Svatomartinská husa

“Na svatého Martina nejlepší je husina; pohleď na hruď i na kosti, poznáš, jaká zima se přihostí.”

Pokud vás napadlo, proč zrovna husa, i zde můžeme vysvětlení mimo jiné hledat v dávné pověsti. Než byl Martin jmenován biskupem, dostal údajně strach a schoval se do chléva s husami, které ho však svým kejháním prozradily, a tak byly odsouzeny na smrt. Jiná legenda praví, že husy svým kejháním rušily Martina při venkovském kázání, a za trest tak skončily na pekáči.

Svatomartinské víno

“Na svatého Martina jiskra do vína.”

Tradice svatomartinského vína u nás spadá již na dvůr císaře Josefa II. Na počátku listopadu totiž končila vinařům pracujícím u sedláků služba, a bylo tak zvykem ochutnávat mladá vína z nové úrody. Tradice otevírání mladých vín na sv. Martina se u nás drží dodnes, na mnoha akcích po celé republice se tradičně otevírají 11. 11. v 11:00 hodin.

Svatomartinské rohlíčky

I k původu svatomartinských rohlíčků, křehkého pečiva, kterému se také říká podkovy, martiny, roháče, vandrovnice či zahýbáky, se váže legenda. Dle ní sestoupil sv. Martin na svém bílém koni z nebes mezi prostý lid v přestrojení, aby jej nikdo nepoznal. Se svým koněm zastavil u kovárny a požádal kováře, aby mu okoval přední nohu. Ten tak učinil a za svou práci požadoval tři groše. Sv. Martin měl však u sebe groše jen dva. Kovář nechtěl s cenou ustoupit, a tak Martin vybídl koně, aby zvedl nohu a vrátil kováři zpět to, co nemohou zaplatit. Poté, co kůň zvedl nohu a podkova spadla se zařinčením k zemi, kovář se lekl a žádal o odpuštění. Pozval proto jezdce na večeři, na které paní mistrová připravila rohlíčky ve tvaru podkovy.

Péče o zuby diabetiků: Stále máte nárok na dvě bezplatné prohlídky u zubaře ročně

Vysoká hladina cukru v krvi znamená, že jej hodně obsahují i vaše sliny. Cukr ve slinách se pak stává živnou půdou a potravou pro bakterie ...

Recept na svatomartinské rohlíčky

Tradice tedy již známe, a tak je nejvyšší čas dostát jim a pochutnat si kromě husy i na tradičním pečivu, které si při střídmosti konzumace mohou dopřát i diabetici. Receptů na něj najdete celou řadu, z kynutých i nekynutých těst, liší se i náplně – rohlíčky bývají plněny tvarohem, mákem, ořechy i džemem. My si společně připravíme svatomartinské rohlíčky z nekynutého těsta s ořechovou náplní.

Suroviny na těsto:

  • 450 g hladké špaldové mouky (příp. klasické polohrubé)
  • 2 lžíce xylitolu (příp. jiného sladidla, lze nahradit i třtinovým cukrem rozemletým na prášek)
  • 250 g rozměklého másla
  • 150 ml mléka
  • 4 žloutky (bílky si schovejte na potření rohlíčků před pečením)
  • špetka soli

Suroviny na náplň:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 ml horkého mléka
  • 1–2 lžíce xylitolu (příp. jiného sladidla, lze nahradit i třtinovým cukrem rozemletým na prášek)

Postup přípravy:

Prosejte do mísy mouku, cukr a špetku soli a promíchejte. Poté přidejte rozměklé máslo, mléko a žloutky a vypracujte v nelepivé těsto. Z něj vytvořte bochánek, zabalte ho do potravinové fólie a nechte půl hodiny odpočívat v lednici.

V mezidobí si připravte ořechovou náplň – smíchejte ořechy se sladidlem a horkým mlékem. Mléko přilévejte postupně, aby měla náplň dobrou konzistenci a nebyla příliš tekutá.

Odpočaté těsto vyndejte, rozválejte na plát vysoký cca 3 mm a následně nožem nebo rádýlkem vykrajujte stejně velké trojúhelníky. Doprostřed každého trojúhelníku dejte trochu náplně, kraje potřete rozšlehaným bílkem, rohy přehněte na náplň a srolujte tak, abyste vytvořili rohlíček. Hotové rohlíčky naskládejte na plech vystlaný pečicím papírem, potřete rozšlehaným bílkem a pečte dozlatova (cca 20 minut) v troubě předehřáté na 170 °C. Dobrou chuť!

Zařaďte rooibos do pitného režimu, má antidiabetický potenciál. Podpoří i hubnutí

Když jsme se nedávno zaměřili na téma nejlepších čajů pro diabetiky, o kterých si můžete přečíst ZDE, vynechali jsme rooibos záměrně. Nejedná se ...

Nezapomeňte sledovat počasí, předpoví, jaká zima nás čeká

Až usednete k šálku čaje či kávy a budete si pochutnávat na upečených rohlíčcích, nezapomeňte také vykouknout z okna a zkontrolovat počasí – k svátku sv. Martina se totiž pojí řada pranostik, které nám mohou poodhalit, jaké počasí nás v následujících týdnech čeká. Na závěr tedy alespoň pár z nich:

  • Je-li na svatého Martina pod mrakem, bude nestálá zima, je-li jasno, bude tuhá zima.
  • Jižní vítr na Martina – mírná zima.
  • Když svatý Martin se sněhem přiběžel, bude v něm celý měsíc ležet.
  • Martin a Kateřina na blátě – Vánoce na ledě.
  • Přijede-li Martin na bílém koni, metelice za metelicí se honí.

Zdroje: cs.wikipedia.org, muzeumkarlovamostu.cz, havirskypruvod.cz, chrudimka.cz, vlastní recept autorky
Foto: Freepik

17237

Diskuze k článku