Zařaďte rooibos do pitného režimu, má antidiabetický potenciál. Podpoří i hubnutí

Zařaďte rooibos do pitného režimu, má antidiabetický potenciál. Podpoří i hubnutí
Rooibos má pozitivní účinky na zdraví nejen diabetiků Zdroj: Unsplash

Rooibos neboli červené zlato je vlastně takový čaj nečaj. Jedná se o bezkofeinovou alternativu zeleného nebo černého čaje, která kromě lahodné chuti vyniká řadou zdravotních benefitů. Do svého pitného režimu by jej měli zařadit i diabetici, protože kromě toho, že je udáván jako vhodný pomocník při regulaci tělesné hmotnosti, pomáhá také snižovat rizika spojená s diabetem.

Když jsme se nedávno zaměřili na téma nejlepších čajů pro diabetiky, o kterých si můžete přečíst ZDE, vynechali jsme rooibos záměrně. Nejedná se totiž o čaj v pravém slova smyslu, jelikož nejde o listy z čajovníku čínského, ale o fermentované listy čajovce kapského (Aspalathus linearis), keře pocházejícího z Jižní Afriky. Pro svou sladkou zemitou chuť a příjemnou červeno-hnědou barvu se však stal velmi oblíbeným nápojem, který se konzumuje teplý i studený – a často také dochucený mlékem.

Rooibos neobsahuje kofein

Na rozdíl od černého či zeleného čaje neobsahuje rooibos kofein, takže jej lze užívat v kteroukoliv denní dobu a je bezpečnou alternativou i pro ty, kteří kofein z nějakých důvodů nechtějí či nemohou konzumovat (ať už z důvodu jeho nesnášenlivosti, vysokého krevního tlaku, kardiovaskulárních onemocnění, těhotenství atd.).

Pamatujte, že…

… i když může být kofein v určité míře přínosný a řada lidí jej vyhledává pro jeho povzbuzující účinky, může narušovat spánek, zhoršovat úzkosti a navozovat různé fyzické reakce těla, jako je nervozita a bušení srdce.

Zároveň pak rooibos obsahuje také velmi nízké hladiny taninů, tříslovin, jež jsou běžně přítomné v mnoha potravinách rostlinného původu, včetně černého a zeleného čaje či červeného vína. Taniny mohou narušit schopnost organismu absorbovat určité živiny, jako je například nehemové železo. Studie z roku 2013, která u účastníků zkoumala parametry související se stavem železa v organismu (sérové železo, feritin, transferin, TIBC a saturace železa) při pití šesti šálků čaje rooibos po dobu šesti týdnů, prokázala, že nedošlo k negativnímu ovlivnění stavu železa.

Víte, co může zvýšit hladinu cukru v krvi? Vedle stravy třeba i stres, bolavé zuby či popáleniny

Vyvážená strava je základ Jednou z nejdůležitějších věcí, které můžete udělat pro vyrovnané hladiny cukru v krvi, je správné stravování. Již při ...

Velké množství antioxidantů pro zdraví srdce i dobrý cholesterol

Antioxidanty jsou důležité pro naše zdraví, protože zabraňují volným radikálům poškozovat buňky v těle. Rooibos obsahuje velké množství antioxidantů, přičemž nejvýznamnější je kvercetin a aspalathin. Vzhledem k tomu, že mají antioxidanty pozitivní vliv na srdce, může i popíjení rooibosu přispívat ke kardiovaskulárnímu zdraví a udržovat na uzdě také hladiny cholesterolu, na což se zaměřila i studie z roku 2011. Během ní bylo účastníkům se zvýšeným rizikem kardiovaskulárních onemocnění podáváno šest šálků čaje rooibos denně po dobu 6 týdnů. Po skončení tohoto výzkumného období měli účastníci výrazně nižší hladinu „špatného“ cholesterolu a výrazně vyšší hladinu „dobrého“ cholesterolu ve srovnání s kontrolní skupinou.

Další malá studie z roku 2010 pak došla k závěru, že rooibos může přispět k lepšímu zdraví srdce inhibicí enzymu konvertujícího angiotenzin (ACE) – peptický hormon, který zvyšuje krevní tlak.

Pozitivní výsledky také přinesla studie z roku 2014 provedená na potkanech, která zjistila, že denní příjem nefermentovaného čaje rooibos zvyšuje antioxidační kapacitu jater pro snížení jejich poškození způsobeného toxickými látkami.

Rooibos pro vyrovnané hladiny cukru v krvi

Pravidelný příjem rooibosu může podpořit i diabetiky, jelikož může pomoci udržet hladinu cukru v krvi pod kontrolou, a snížit tak riziko komplikací. O tento efekt se stará antioxidant aspalathin, který je v čaji rooibos obsažen, a pomáhá snižovat riziko vaskulárního zánětu a aterosklerózy – tedy faktorů, jež hrají roli při vzniku srdečních problémů, což potvrdila studie z roku 2015. Jeho antidiabetický potenciál pak potvrdil výzkum na zvířatech, jehož výsledky byly zveřejněny v roce 2013.

Pití rooibosu přispěje ke ztrátě nadbytečných kil

Neslazený rooibos neobsahuje kalorie, což je první plus pro udržení zdravé tělesné hmotnosti. K jejímu snížení pak může přispět hormon leptin, který je v rooibosu obsažen a který pomáhá regulovat příjem potravy a vysílá tělu signály, že má jídla dost. K tomuto závěru došla studie z roku 2014, která také uvedla, že příjem rooibosu podpořil rychlejší metabolismus tuků. A právě ztráta několika nadbytečných kil má – zejména u diabetu 2. typu – velký přínos pro zdraví daného jedince.

Češka Eva Saxl přežila válku díky vlastní výrobě inzulinu. Zachránila život řadě diabetiků

Eva Saxl se narodila v roce 1921 v Praze. Československo opustila spolu se svým manželem Victorem v roce 1940 – jakožto Židé uprchli z nacisty ...

Pár tipů na závěr

Pokud vás účinky čaje rooibos zaujaly, můžete si jej vychutnat jako teplý i studený nápoj, který si můžete díky tomu, že neobsahuje kofein, dopřát během celého dne. Louhovat byste jej měli alespoň po dobu 5 minut, maximálně však 10 minut. Nepřidáte-li do něj cukr či jiná sladidla, bude zcela bezkalorický. Ozvláštnit si jej můžete i trochou mléka, pak už ale musíte počítat s tím, že mu mléko kalorie dodá. A stejně jako u jakýchkoliv jiných doplňků stravy či bylin pamatujte na to, že vše se má užívat s mírou. Chcete-li rooibos užívat na pravidelné bázi či ve větších dávkách, měli byste se vždy poradit se svým ošetřujícím lékařem či diabetologem – ti mají nejlepší přehled o vašem zdravotním stavu, a mohou vám tak nejlépe poradit, co pro vás je, nebo naopak není vhodné.

Zdroje: webmd.com, pubs.acs.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, lifeofcha.com.au

11377

Diskuze k článku