Vyzkoušejte nové chutě! Ovoce a zelenina, které (možná) neznáte

Výzva společnosti STOB (STop OBezitě) pro tento týden "Zkouším nové svěží chutě" láká k zařazení méně známých druhů ovoce a zeleniny do jídelníčku. Nechte se inspirovat v následujícím článku a překvapte rodinu či přátele zajímavým občerstvením.

Vyzkoušejte nové chutě! Ovoce a zelenina, které (možná) neznáte

Mrkev, rajče, okurka, mrkev, rajče, okurka… Já už je nemůžu ani cítit! Znáte to také? Objevování a zkoušení nových, zajímavých surovin a receptů je dobrodružný proces, o který se člověk zajetý v rutině ochuzuje. Pojďme si tedy rozšiřovat svůj repertoár ovoce a zeleniny. Léto ke zkoumání nových svěžích chutí přímo vybízí!

Žádná potravina nemá plnohodnotné nutriční složení.

Není potravina, jež by nám dodala všechny potřebné živiny v optimálním množství a poměru, a proto musíme dbát na pestrý jídelníček. Alespoň se ale nenudíme a můžeme si užívat různorodých chutí a barev. I v případě ovoce a zeleniny bychom neměli pestrost zanedbávat a jednotlivé druhy střídat. Každý druh ovoce či zeleniny má své specifické složení a dodává nám různé vitamíny, minerální látky, antioxidanty i dalších fytonutrienty, tj. látky s prokazatelně protektivními účinky na lidské zdraví.

Celosvětově je známo přibližně 30 000 jedlých rostlinných druhů

Z těchto druhů se asi 7 000 využívá jako potraviny, avšak ve velkém se pěstuje asi 120 druhů rostlinných potravin. Schválně, zkuste si spočítat, kolik druhů ovoce a zeleniny je běžně ve vašem jídelníčku.

(Množství zeleniny ve vašem jídelníčku vám hravě spočítá náš chytrý program na zapisování jídelníčku Sebekoučink. Vyzkoušejte ho i společně s novou mobilní aplikací.)

Známé i neznámé rostlinné druhy

V dalších řádcích vám přiblížím méně známé, exotické druhy a připomenu i ty, které dobře znáte, ale možná se ve vašem jídelníčku vyskytují jen zřídka nebo vůbec.

Černý kořen

se podobá křenu, ale je černého zbarvení. Je bohatý na vlákninu inulin, dále obsahuje laktucin a levulin, látky podporující činnost žláz s vnitřní sekrecí. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu a nejčastěji se konzumuje vařený, zapékaný nebo smažený. Na STOBklubu však nemusím dlouze vysvětlovat, proč této kulinární úpravě nefandíme.

Daikon

je druh ředkve s bílým kořenem dlouhým až 25 cm. Nutričním složením se velmi podobá ředkvím a i využití v kuchyni je totožné. Je ale jemnější chuti než naše odrůdy ředkví.

Topinambury

mají podobné použití jako brambory a jsou zdrojem inulinu.

Batáty

neboli sladké brambory mají stejné mnohostranné využití jako brambory. Oproti nim obsahují více škrobu a také cukru.

Tuřín

se hojně pěstoval před rozšířením brambor a byl proto významným zdrojem sacharidů. Příznivě působí při žaludečních, cévních a žlučníkových potížích. Kuchyňsky se upravuje vařením a strouhaný čerstvý může zastoupit křen.

Vodnice

či okrouhlice je bulva různých tvarů i barev (bílá, žlutá, šedá, nafialovělá, oranžová i černá) s bílou nebo nažloutlou dužinou. Odrůdy s malými bulvičkami jsou lahůdkovou, jemnou zeleninou, jež se konzumuje syrová nebo dušená.

Čekanka salátová

má jemnou, nahořklou chuť. Zlepšuje trávení a je doporučována při jaterních onemocněních. Patří mezi lahůdkovou zeleninu, jež se konzumuje čerstvá, vařená, dušená nebo zapékaná.

Mangold

neboli cviklu ještě někteří možná nevyzkoušeli. Upravuje se stejně jako špenát.

Potočnice lékařská

obsahuje značné množství jódu, hořčičné oleje a silice a vitamín C. Díky silicím mají listy příjemně nahořklou ostrou chuť a připravují se z ní proto pikantní saláty. Konzumují se tedy pouze mladé výhonky nebo listy této vodní rostliny.

Ačokča

je podobná našim okurkám a pěstuje se v teplejších oblastech. Začíná se však pěstovat i zde, ale v běžné tržní síti pravděpodobně není k mání.

Chřest

se vrací do českých kuchyní. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálních látek, zejména stopových prvků a flavonoidů. Chřest má příznivý účinek na krevní oběh, posiluje imunitní systém, pomáhá zlepšovat zrak a zpomalovat stárnutí pokožky. Také přispívá k tvorbě serotoninu a tím uvolňuje nervové napětí. Je velmi lehce stravitelnou a lahůdkovou zeleninou.

Fenykl sladký

jste již v obchodech zahlédli, ale možná doposud neochutnali. Konzumujeme nadzemní hlízu, která je podobná cibuli a má jemnou chuť a vůni. Fenykl je známý především účinky na činnost zažívacího ústrojí (proti nadýmání, uvolňuje křeče). Podává se syrový, dušený nebo grilovaný.

Artyčoky

jsou květy, jež se konzumují před rozkvětem, nesmí vykazovat dřevnatění. Řadí se mezi lahůdkovou zeleninu lehce nahořklé chuti. Vedle vitamínů a minerálních látek obsahují inulin a vykazují vysokou antioxidační aktivitu. Kulinárně se upravují vařením, dušením nebo zapékáním. Sušené listy se používají i pro přípravu čaje, který působí při poruchách trávení, činnosti jater nebo ledvin.

Mezi exotické druhy zeleniny patří například jurovník, kokcinie, psofokarpus čtyřkřídlý, rapini nebo taro. Tyto druhy jsem však nevyzkoušela, a proto nemohu více napsat. Pokud jsem podnítila vaši zvědavost a touhu ochutnat, pátrejte a o zkušenosti se podělte.

Sladká tečka?

Avokádo

je „exot“ mezi ovocem, protože obsahuje velké množství tuku, ale vhodného složení. Skvěle se hodí do salátů, pro přípravu pomazánek nebo namísto másla.

Granátové jablko

je „to“, jež utrhla Eva v ráji a obecně jsou granátová jablka v Bibli i jiných mytologických textech zmiňována. Konzumace granátového jablka je doporučována ženám pro obsah fytoestrogenů.

Rebarbora

je šťavnatá a křehká a hodí se pro přípravu koláčů, kompotů, džemů nebo sladkých omáček. Pro vysoký obsah kyseliny šťavelové se však nedoporučuje při dietách žlučníkových a jaterních!

Mochyně

neboli židovská višeň či liščí jablko. Oranžová bobule ukrytá v zaschlém kalichu je bohatá na obsah karotenoidů, vlákninu a vitamín C. Konzumuje se jen tak nebo naložená v cukru. My opět doporučujeme variantu „jen tak“.

Kaki churma

je ovoce připomínající naše broskve nebo meruňky.

Karambola

neboli čínská hvězdice může být krásnou ozdobou vašich ovocných salátů nebo koktejlů. Podobně jako rebarbora však obsahuje větší množství kyseliny šťavelové!

Liči čínské

připomíná svou chutí hrozny.

Pitaya

je rovněž pro oko zajímavé ovoce a hodí se pro ozdobení kulinárních výtvorů. Chutí se podobá vodnímu melounu.

A jaké exotické a netradiční druhy ovoce či zeleniny jste vyzkoušeli vy?

Ing. Lenka Vymlátilová, STOB
s použitím informací z knihy Zelenina ve výživě člověka od prof. Ing. Karla Kopce, DrSc.


Zapojte se do Výzvy 52

Tento článek je součástí projektu Výzva 52 společnosti STOB. Pokud vás zajímají další podobné informace, zapojte se do projektu na stránkách www.stoblkub.cz také. Je to zdarma. Na každý týden je připravena jedna malá výzva, které se můžete zúčastnit a po celý rok tak postupně měnit své životní návyky k lepšímu. A protože jen příjemné změny mají šanci být trvalé, jsou jednotlivé výzvy postavené tak, aby vás bavily. Obsahují motivační videa, blogy, soutěže o ceny a hlavně nespočet zajímavých populárních témat a mýtů, o kterých zjistíte pravdu.

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na