-- reklama --

Vyrazte na trnky: Likér podpoří trávení, čaj posílí imunitu a pecky uleví od bolavých zad či menstruačních křečí

Vyrazte na trnky: Likér podpoří trávení, čaj posílí imunitu a pecky uleví od bolavých zad či menstruačních křečí
Kyselé plody trnek mají mnohostranné využití Zdroj: Unsplash

Domácí lékárnička z plodů přírody podá pomocnou ruku při různých neduzích, procházka v přírodě navíc podpoří vaše zdraví. Ani v těchto dnech, kdy už se v noci objevují první mrazíky, se nemusíme vzdávat vlastnoručně nasbíraných pokladů – pro některé plody je totiž přemrznutí dokonce přínosné. Konkrétně právě pro trnky. Tyto modré kuličky plné zdraví prospěšných látek se sbírají až poté, co přejdou mrazem. A vyrobit z nich můžete celou škálu produktů na nejrůznější neduhy.

Byť je podzim spojen především se sběrem šípku, neměli byste opomíjet ani modré kuličky trnek, které často rostou v blízkosti šípkových keřů. Tito příbuzní švestek či mirabelek nejsou tak notoricky známí, což je velká škoda, protože jejich konzumace je tělu prospěšná.

Trnky bodovaly už ve středověkých bylinářích

Trnka obecná (Prunus spinosa) je silně větvený keř dorůstající od jednoho až do čtyř metrů, který roste na okrajích lesů či kolem polních cest. Na jaře zaujme chomáčkovitými bílými květy, z nichž se line nádherná vůně, na podzim zase láká modrými plody, které vypadají jako zmenšenina švestek. Tato modro-černá peckovice je nesmírně kyselá, pokud však přejde mrazem, její kyselost se zmírní a dostane nasládlou chuť. Své uplatnění trnky našly nejen v kuchyni, ale i v lidovém léčitelství – známy byly již v době středověku, mimo jiné je proslavila německá lékařka, abatyše a přírodovědkyně Hildegarda z Bingenu, která je doporučovala nejen na trávení, ale i odstranění hlenu či proti dně.

Nemoci ohrožující diabetiky: Neléčená nebo špatně kompenzovaná cukrovka může vést k vážným komplikacím

Obecně platí, že čím déle máte cukrovku a čím méně máte pod kontrolou hladinu cukru v krvi, tím vyšší je riziko komplikací v důsledku ovlivnění ...

Bohatý zdroj vitamínů, minerálů i antioxidantů

Předmětem sběru trnek jsou buď plody, nebo na jaře také květy. Bílé květy jsou ceněny zejména pro mírně projímavý a močopudný účinek díky obsahu kumarinu a amygdalinu. Plody pak mají naopak stahující účinek, obsahují třísloviny, vitamíny (zejména vitamín C a K), minerály (např. draslík) a také antioxidanty v podobě fenolických sloučenin a flavonoidů, které mohou být prospěšné v prevenci chronických onemocnění, jako je i diabetes. Ve 100 gramech čerstvých plodů pak najdete 44 kalorií, 8,3 g sacharidů, 3,6 g vlákniny a 1,2 g bílkovin.

  • Květy trnek působí močopudně, podporují odvádění nadbytečného sodíku z organismu, mírní zánětlivé reakce v organismu, zlepšují metabolismus, pomáhají odvádět z těla odpadní látky a mají mírně projímavé účinky.
  • Plody trnek podporují dobré trávení, díky svíravým účinkům jsou vhodné při průjmech, podporují imunitu, jsou vhodné při nachlazení a pomáhají s odstraňováním hlenu. Vně se mohou používat k přípravě výplachů úst a hltanu v případě zánětu sliznic.

Využití trnek – od stravy pro ptáky přes čaje a džemy až po oblíbený gin

I když nejsou trnky tak známé, jejich využití je opravdu široké. V přírodě jsou oblíbeným (pod)zimním zdrojem potravy pro ptáky i další volně žijící zvěř, v domácnostech slouží nejen jako bylinná medicína, ale i při nejrůznějším kulinářském využití (zavařeniny, džemy, šťávy, omáčky atd.) a v potravinářském průmyslu se běžně používají k výrobě tradičního britského ginu. Šťáva z trnek pak poslouží také jako přírodní barvivo na látky a příze. Vy si můžete trnky vyzkoušet v některém z následujících receptů.

Infarkt, mrtvice a onemocnění srdce postihují diabetiky až dvakrát častěji. Existují však cesty, jak jim předcházet

Kardiovaskulární onemocnění patří mezi jednu z nejčastějších příčin úmrtí. Konkrétně u mozkové mrtvice existuje u diabetiků dvojnásobné riziko ...

Trnkový čaj pro podporu imunity

Čaj z trnek připravíte stejně jako šípkový čaj. Čerstvé či sušené plody trnek dejte večer do rendlíku, zalijte studenou vodou a nechte přes noc macerovat. Ráno postavte na plotnu, zahřívejte na mírném plamenu na cca 60 °C (při vyšších teplotách by docházelo ke ztrátě účinných látek), poté sceďte, dle chuti doslaďte preferovaným sladidlem a můžete podávat.

Šálek tohoto lahodného nápoje si můžete dopřát pro podporu imunity, nebo po něm můžete sáhnout při nachlazení či chřipce, kdy pomůže s odhleněním a dodá tělu tolik potřebný vitamin C.

Kořeněný trnkový likér na podporu trávení

Po těžkém jídle přijde vhod digestiv, který podpoří trávení. Z trnek a koření si ho připravíte snadno sami a štamprdlička po obědě či večeři může završit gurmánský požitek. Zacházejte s ním ale jako s lékem – tedy s mírou.

Postup přípravy:

Připravte si přibližně jeden šálek trnek a trochu je rozmačkejte tak, abyste narušili jejich povrch – pokud jsou trnky ještě hodně tvrdé, můžete je vložit do mrazáku, nechat v něm cca 12 hodin, poté je nechat rozmrznout a teprve pak rozmačkat. Takto připravené trnky dejte do velké uzavíratelné sklenice, přidejte 1 celou skořici, 4 hřebíčky, 1 badyán, cca čtvrt až půl lžičky rozmělněných fenyklových semínek a stejné množství rozdrcených semínek anýzu. Zalijte půl litrem alkoholu (použít můžete vodku, domácí pálenku nebo konzumní líh), zavíčkujte a nechte tři týdny odpočívat.

Po třech týdnech sceďte přes jemné sítko nebo pláténko, přislaďte medem nebo cukerným roztokem (cukr rozehřejete v malém množství vody do rozpuštění) dle chuti a poté užívejte jednu štamprdličku denně v případě potřeby.

Pecky z trnky uleví od bolavých svalů i menstruačních křečí

Pokud ve vás dřímá kreativní duch, můžete si při zpracování trnek vyloupat pecky, které důkladně očistíte, usušíte a následně použijete k výrobě nahřívacího polštářku. Když jimi naplníte lněný či bavlněný povlak, můžete pak v případě potřeby polštářek z pecek nahřát v troubě či na radiátoru a přiložit na bolavá místa – ať už jde o bolesti zad, namožené svaly či bolesti a křeče břicha při menstruaci.

Nenechte se zmást aneb Moravská trnkovica jedině ze švestek

Na závěr si ještě dovolím jednu malou poznámku. Trnky mohou být poměrně matoucím plodem – na Moravě se totiž trnkami označují švestky a trnky, o kterých byl dnešní článek, jsou pak uváděny jako plané trnky. Takže pokud od někoho obdržíte pravou moravskou trnkovicu, nebude vyrobena z trnek, ale ze švestek.

Zdroje: divercitytimes.com, bylinkyprovsechny.cz, dtest.cz, medicina.cz
Foto: Unsplash

3901

Diskuze k článku