Vsaďte na rajčata. Dodají tělu hydrataci a obsahují lykopen a vitamín C, dva spojence diabetiků

Vsaďte na rajčata. Dodají tělu hydrataci a obsahují lykopen a vitamín C, dva spojence diabetiků
Krásná červená rajčata jsou plná rostlinných pigmentů a dalších látek prospěšných pro váš organismus Zdroj: Pixabay

Zakousnout se do čerstvě utrženého, voňavého rajčete v sezóně je prostě lahoda. Kromě toho, že je oblíbenou potravinou, skýtá mnoho zdravotních výhod také pro ty, kteří se léčí s cukrovkou. Mimo jiné podpoří zachování energetických rezerv organismu.

Jako součást středomořské stravy je rajče ideálním pomocníkem při snaze o dobrou hydrataci organismu a opravdovou vitamínovou bombou. Jeho využití sahá přes okna kuchyní až po farmaceutické a kosmetické laboratoře.

Rajčata pomohou zachovat vyrovnanou glykemickou hladinu

Červené letní ovoce, které se mnohými nesprávně řadí do zeleniny, je jako dělané pro diabetiky. Rajčata totiž obsahují plno prospěšných vitamínů a minerálů pro podporu zachování funkcí vašeho organismu. Představují nízkou glykemickou zátěž, dodávají potřebnou hydrataci v horkých dnech. Jsou rovněž výborným zdrojem vlákniny, která je pro ty, kteří se léčí s cukrovkou, důležitá. Zasytí a zároveň podpoří pomalejší uvolňování glukózy do krevního oběhu.

Rajčata obsahují pouze velmi malé množství sacharidů, jsou ideální pro zařazení do jídelníčku, pokud se snažíte ztratit nějaké to kilo navíc.

Díky vysokému obsahu vody podporují vylučování toxických látek z organismu. Protože je rajče mírně kyselé, napomáhá udržovat vyrovnané pH krve. Jeho mírně pikantní chuť pochází z organických kyselin (kyselina citronová a jablečná). Během zrání se obsah organických kyselin v rajčatech snižuje na úkor sacharidů. Velmi zralá rajčata, která se konzumují o prázdninách, jsou sladší, plnější a chuťově výraznější.

Pomeranče pro lepší management glykémie: Jsou plné vlákniny i vitamínu C

Pomeranč se hodí nejen jako chutná svačina v parném létě, ale lze zakomponovat také jako šťavnatý, chutný doplněk do salátů, které ozvláštní vaše ...

Jsou skvělá pro ochranu vašich jater

Rajčata jsou zmiňována také jako pomocníci pro dobrou ochranu vašich jater. Díky obsahu vitamínu C přispívají k lepší asimilaci železa a vápníku v organismu, optimálnímu zachování přirozených imunitních funkcí a dobrému stavu pohybového aparátu i zubů, udržování zdravé tělesné energie. Rovněž podporují přirozenou tvorbu kolagenu.

Jako zdroj draslíku jsou rajčata významným hráčem v případě projevů hypertenze. Fungují i jako prvek úspěšné prevence rozvoje kardiovaskulárních chorob.

Draslík je alkalizující prvek, který taktéž napomáhá upravit metabolickou acidózu. Překyselení krve je častou příčinou mnoha neduhů. Je spojováno s únavou, vysokým krevním tlakem a rovněž projevy hyperglykémie. Je důležitý také pro bezchybný přenos nervových vzruchů.

Obsahují lykopen pro oddálení předčasného stárnutí

Lykopen je rostlinný pigment, který bývá spolu s beta-karotenem zmiňován jako úspěšný prostředek pro eliminaci buněčného poškození volnými radikály. Nachází se v mnoha potravinových zdrojích, avšak jeho hlavním dodavatelem do organismu jsou rajčata. Jeho velkou výhodou je, že se tepelnou úpravou neničí, ba naopak se stává lépe využitelným tělem a jeho hodnoty se vařením zvyšují.

O lykopenu se mimo jiné uvádí, že je prospěšný pro zachování krásné a zdravé pokožky a také podpoří snížení cholesterolové zátěže vašeho organismu. Navíc je zmiňován jako prospěšná látka v případě podpory přirozené citlivosti na inzulín. Poměrně nedávná studie, která se jím zaobírala v rámci zkoumání jeho prospěšnosti coby protiinfekční látky, uvádí, že má lykopen schopnost potlačovat zvyšování hladin zánětlivých cytokinů spojených se vznikem pankreatitidy.

Štiplavé kari: Směs koření, která podpoří krevní oběh a pomůže zkrotit zánět

Kari je tradiční součástí indické kuchyně. Zaujme pikantní chutí a mnohými zdravotními benefity. Používá se již po tisíciletí. Tato směs koření ...

Skvělý zdroj vitamínů a minerálů pro krásnou pleť

Rajčatová semínka jsou velmi bohatá na vitamíny B, proto jsou oblíbenou kosmetickou složkou, ať už ve formě oleje, který se z nich lisuje, nebo extraktu. Používají se k podpoře dobré tonizace pleti a projasnění matné pokožky bez života. Díky lykopenu mají rajčata místo rovněž v opalovací kosmetice, protože tento karotenoid napomáhá prodloužit opálení, a zároveň bojuje proti projevům kožního zánětu. Jedna ze studií, která se zaobírala jeho vlastnostmi na poli ochrany kožní bariéry, uvádí, že chrání před rozvojem UV indukovaného karcinomu keratinocytů. V rajčatech také najdete vitamíny E a A, které pomáhají snižovat známky předčasného stárnutí pokožky a podporují její pevnost a pružnost.

Zdroje: Ncbi.nlm.nih.gov, Webmd.com, Pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

3331

Diskuze k článku