
Kampaň proti nadměrnému solení. Diabetici jen 3 g denně!
Příjem vitamínů a minerálů je důležitý pro správné fungování vašeho těla. Jejich dostatečné množství napomáhá k tomu, aby dobře fungovalo. Některé z nich jsou velmi prospěšné u diabetu.
Hrají roli například při udržení zdravého pohybového aparátu a podílejí se na enzymatických reakcích. Spolupracují při mnoha procesech v organismu, které by bez nich nemohly proběhnout. Jedním z těchto důležitých vitamínů je vitamín K.
Vitamín K, který se rozděluje podle původu (rostlinný K1, živočišný K2 a syntetický K3), je rozpustný v tucích. Hraje podstatnou roli při srážení krve tím, že aktivuje některé koagulační faktory, a zabraňuje tak krvácení. Je rovněž nezbytný pro udržení dobrého zdraví kostí, protože usnadňuje působení osteokalcinu (kalcifikační protein).
Vitamín K je nezbytný pro růst kostí u dětí a dospívajících a při prevence vzniku osteoporózy v případě dospělých jedinců.
Je možné jej podávat i injekčně v případě onemocnění, které brání jeho střevnímu využití. Typickými příklady mohou být cystická fibróza nebo Crohnova choroba.
Diabetici jsou ohroženi vznikem plicních potíží až dvakrát více než běžná populace. O tom, že by mohly být brány jako přímá komplikace cukrovky, ...
Díky letos zveřejněným přelomovým informacím, které se dostaly do světa z Kanady, lze mluvit o vitamínu K jako o faktoru, který může hrát podstatnou roli v prevenci diabetu. Tým vědců z Montrealu zveřejnil v časopise Cell Reports výsledky bádání, které ukazují na důležitost vitamínu K při správném fungování pankreatických beta buněk produkujících hormon inzulín.
Studie se opírá o schopnost vitamínu K podporovat tvorbu proteinů schopných regulovat koagulaci krve, zejména při gama-karboxylaci (enzymatická reakce).
Vědci nejprve pozorovali, že enzymy podílející se na gama-karboxylaci byly také ve velkém množství přítomny v beta pankreatických buňkách, které jsou zodpovědné za úspěšný management glykémie. Kanadský tým poté identifikoval nový gama-karboxylovaný protein nazvaný ERGP. Tento protein pomáhá udržovat fyziologické hladiny vápníku v beta buňkách, aby se zabránilo narušení sekrece inzulínu. Tento objev je dobrým startovacím bodem pro další bádání ohledně důležitosti vitamínu K v prevenci a managementu diabetu.
Rychlá diagnostika diabetu i vysokého krevního tlaku však představuje praktickou nutnost k tomu, abyste je dostali pod co nejlepší kontrolu. A ...
V potravinách se vyskytuje ve dvou formách, a to jako fylochinon nebo vitamín K1 (rostlinná verze) a menachinon, známý jako vitamín K2, dodávaný tělu pomocí živočišných produktů. Protože je citlivý na světlo, teplo a přirozenou oxidaci, je potřeba potravinové zdroje uchovávat v chladu a temnu a co nejrychleji je spotřebovat.
V případě, že jsou tepelně zpracovány, neměly by být zahřívány po více než nezbytně dlouhou dobu a ihned zkonzumovány, nedoporučuje se je znovu ohřívat. Kromě výše zmíněných druhů přirozeně se vyskytujícího vitamínu K existuje ještě syntetická verze, známá pod názvem K3 (menadion), která je diskutována z důvodu potenciální toxicity pro lidské zdraví.
Na jaké potraviny se zaměřit pro přirozené doplnění „káčka“:
Zdroje: Cell.com, Ncbi.nlm.nih.gov, Researchgate.net
9431