Vitamin D: Pomocník v boji s koronavirem

Podle expertů by v zimních měsících zvýšený přísun vitamínu D, který se vedle potravinových doplňků nachází také v běžných potravinách, mohl pomoci v boji proti nemoci COVID-19.

Vitamin D: Pomocník v boji s koronavirem

Skupina britských lékařů a vědců vedená Dr. Garethem Daviesem, odborníkem pro výzkum v oblasti lékařské fyziky, naléhá na britskou vládu, aby začala přidávat vitamín D do běžných potravin jako jsou chléb a mléko, čímž by zajistila široké veřejnosti dostatečný přísun tohoto vitamínu. Výzkumy totiž naznačují, že nedostatek vitamínu D, který získáváme ze slunečního záření, možná zvyšuje riziko onemocnění koronavirem a následného těžkého průběhu nemoci.

Vitamin D a COVID-19

Španělští vědci nedávno zjistili, že 82 % hospitalizovaných pacientů s covidem-19 mělo nedostatek vitamínu D. Některé jiné výzkumy však ukazují, že vitamín D nemá na onemocnění koronavirem vůbec žádný vliv.

„Podle mého názoru je jasné, že vitamín D by mohl lidi ochránit nejen před těžkým průběhem nemoci, ale také samotnou nákazou koronavirem. Přidávání vitamínu D do potravin by muselo být pečlivě naplánováno, aby bylo efektivní a to zejména proto, že lidé dnes užívají různé doplňky stravy. Pečlivě by musely být vybrány ty správné potraviny, do kterých by se vitamín přidal,“ uvádí Dr. Davies.

ryby, candát, fish

Adrian Martineau, profesor respiračních infekcí na univerzitě Queen Mary University v Londýně, vede studii, která zkoumá, jestli vitamín D pomáhá zabraňovat těžkým příznakům nemoci COVID-19. „Vláda doporučuje všem obyvatelům, aby v zimních měsících užívali vitamín D jako doplněk stravy. Rizikovým skupinám pak vláda doporučuje, aby ho užívali celý rok. Víme však, že moc lidí se tímto doporučením neřídí. I já sám si někdy zapomenu vitamín vzít a to se tímto problémem zabývám. Přidání vitamínu D do potravin je velmi dobrý způsob, jak vyřešit problém s nedostatkem tohoto vitamínu,“ uvádí profesor Martineau.

Tiskový mluvčí Ministerstva zdravotnictví a sociální péče uvedl: „Výrobci mohou do svých výrobků přidávat vitamín D a mnozí z nich již tak činí u celé řady výrobků včetně snídaňových cereálií. Anglický úřad veřejného zdraví (Public Health England) radí občanům, aby během podzimu a zimy užívali vitamín D jako doplněk stravy. Obzvlášť letos je to velice důležité, protože velká část populace nejspíš strávila více času uvnitř kvůli pandemii nemoci COVID-19.“

Zdroj: diabetes.co.uk

 

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x