Vinobraní začíná: Burčák by diabetici měli vynechat

Vinobraní začíná: Burčák by diabetici měli vynechat
Burčák je velmi zdravý nápoj. Diabetici by si ale měli jeho konzumaci rozmyslet. Zdroj: Pixabay

Každý rok na něj nedočkavě čekají nejen vinaři, ale i ti, kteří víno běžně nepijí. Je to jeden z nejzdravějších nápojů. Je doslova nabitý vitamíny, kvasinkami, stopovými prvky, bílkovinami a minerály. Co jste nevěděli o burčáku a proč byste se, pokud máte cukrovku, měli tohoto superzdravého nápoje přece jen raději vyvarovat?

Českému burčáku se říká „mléko starců“. Vinaři s oblibou tvrdí, že burčáku by se mělo vypít tolik, kolik máme krve v těle. Ovšem samozřejmě ne najednou, jinak by vás mohly zradit vnitřnosti. O bolehlavu, s nímž byste se druhý den ráno probudili, ani nemluvě. Zde více než jindy platí, že je potřeba upíjet s mírou.

Co je vlastně burčák?

Řečeno mluvou úředního šimla se pod tímto názvem smí prodávat pouze nápoj vyrobený z letošních hroznů révy vinné vypěstovaných na území České republiky. Prodávat jej lze jen v době od 1. srpna do 30. listopadu. Řečeno slovy vinařů jde o částečně zkvašený mošt z plodů vinné révy, který obsahuje vyvážený poměr alkoholu, cukru a kyselin. Vzniká jako meziprodukt při výrobě vína, který bývá k dispozici jen po několik málo dnů po začátku kvašení.

Burčák pro zdraví

Burčák, který byl vinařem stočen ve správné fázi, obsahuje až šest procent alkoholu. Má blahodárný vliv na fyzickou i psychickou pohodu.

Kromě stopových prvků, jako je zinek a železo, které mají vliv na metabolické procesy, obsahuje burčák i velké množství prospěšných kvasinek a vitaminů. Jedním z nich je tiamin, který podporuje srdeční činnost. Kromě toho obsahuje například kyselinu pantotenovou, která chrání tělo proti nemocem zažívacího ústrojí a onemocněním sliznice. Další cennou složkou je kyselina nikotinová a nikotinamid, který působí proti nervovým a kožním potížím. Burčák má také mírně projímavé účinky, což určitě ocení jedinci, které trápí zácpa.

Lněné semínko pomůže proti parazitům, při zácpě, pálení žáhy a ocení jej i diabetici

Len. Vypadá obyčejně – a přitom je velmi neobyčejný. V našich krajích se odnepaměti používá k výrobě textilií. Ale léčebné využití lněného ...

Fáze burčáku

Burčák prochází při kvašení několika fázemi. Jeho chuť se v jednotlivých fázích dost liší. Každá fáze má své příznivce i odpůrce:

Sladký burčák – má ovocnou chuť, která připomíná mošt. V této fázi mu dávají přednost vyznavači sladkých vín. Převažuje v něm totiž přírodní cukr nad alkoholem.
Ve varu – kvasinky jsou na vrcholu své aktivity, poměr alkoholu a cukru je vyrovnaný.
Po zlomení (tzv. řezák) – vystupují kyseliny, převažuje alkoholická chuť nad sladkostí.
Mydliňák – chuť je smíšená, burčák obsahuje kvasné látky, kyseliny jsou ostřejší, cukr zaniká.
Mladé víno – je to již téměř čisté víno. Chuť je ustálená, začíná vystupovat vůně dané odrůdy, kvasné kaly sedimentují.

Jak poznat kvalitní burčák

Kvalitní burčák má nažloutlou barvu a je mírně zakalený. Kromě burčáku z bílých hroznů můžeme narazit (i když poměrně zřídka) na burčák růžový či červený. Vůně by měla být ovocná a svěží pro hroznech. Jemné usazeniny jsou žádoucí, stejně jako chuť droždí.

Pískání v uších: Tinnitus nehrozí jen v hlučném prostředí. Může postihnout například i IT specialisty, říká lékařka

Tinnitus, kterému se lidově říká „pískání v uších“, jsou zvuky, které obvykle slyší pouze daný člověk. Intenzita zvuků, jejich druh a výška tónů ...

Burčák a cukrovka nejdou dohromady

I přes nesporné zdravotní přínosy burčáku by si měli diabetici konzumaci burčáku dobře rozmyslet. Nápoj je energeticky velmi vydatný. Obsah cukru záleží vždy na konkrétním nápoji, bývá však obecně poměrně vysoký a může zvýšit glykémii. Pokud byste při návštěvě vinobraní dostali chuť trochu si zahřešit, měli byste raději sáhnout po suchém bílém víně, případně si dát vinný střik, který v současných –stále ještě teplých dnech – příjemně osvěží.

Kam se vydat na vinobraní?

V pátek 15. září začíná celá řada vinobraní, takže si můžete vybrat. Klasikou, která nezklame, bývá vinobraní ve Velkých Pavlovicích nebo v Bzenci. Pokud chcete spojit ochutnávání vína s návštěvou zámku, určitě nezklame vinobraní v lázních Lednice, které začíná v sobotu 16. září. Komorní vinařskou slavnost můžete zažít ve Valticích, a pokud bydlíte spíše severněji, můžete zavítat do Mělníka, případně ještě severněji na tradiční vinobraní v Domě vína v Jablonci nad Nisou.

Zdroje: lidovky.cz, cathedra.store, vinazmoravyacech.cz, ceskevylety.cz

3264

Diskuze k článku