
Quinoa: Superpotravina pro diabetiky i celiaky. Rýži strčí hravě do kapsy
Vinobraní je v plném proudu. Ochutnání vín od renomovaných vinařů je skvělým gurmánským i společenským zážitkem, takže pokud jste se dosud na vinobraní nevydali, je nejvyšší čas. Jen pozor na množství a na druh vína, zejména, pokud máte cukrovku. Suché víno může mít prospěšné účinky, ale základním předpokladem – a to nejen pro diabetiky – je střídmost.
Francouzi se ohánějí takzvaným francouzským paradoxem a tvrdí, že i přes vysokou spotřebu vína na osobu jsou zdravější než jiné národy, například Irové, kteří alkoholem také rozhodně nepohrdnou. Skutečnými příčinami lepšího zdraví Francouzů ale bude spíše vyšší fyzická aktivita a jejich láska ke kvalitnímu jídlu a čerstvým potravinám a také nižší konzumace průmyslově zpracovaných potravin.
Pravdou však je, že vědci připouštějí pozitivní vliv umírněné konzumace vína na prevenci kardiovaskulárních onemocnění a také na prevenci rozvoje diabetu II. typu. Nicméně i přes potenciální prospěšné účinky vína je potřeba mít se na pozoru, zejména pokud jde o jeho množství.
Alkohol v malém množství působí povzbudivě. Po konzumaci vína se v mozku uvolňuje serotonin, který ovlivňuje naši náladu a odbourává stres. Je však potřeba konzumovat kvalitní vína a také vědět, po jakém víně sáhnout. Různé druhy vína totiž obsahují různé zdraví prospěšné látky.
Střevní parazité se kromě kontaktu se zvířaty mohou dostat do trávicího traktu člověka i kontaminovaným syrovým jídlem, obvykle při konzumaci ...
Potenciální pozitivní účinky vína jsou tedy jasné. Je však potřeba uvědomit si, že každé tělo je jiné, každý člověk má jiný metabolismus a stejně tak se u lidí různí rychlost odbourávání alkoholu. Proto by člověk měl k vínu přistupovat podobně jako ke sladkostem a neměl by překračovat zdravou míru, protože pak už by negativa mohla zvítězit nad pozitivy.
„Víno je potravina, lék i jed – je to jen otázka dávky.“ – Paracelsus, švýcarský lékař, alchymista a astrolog (16. století)
Podle studie, kterou v březnu 2022 prezentoval na konferenci Epidemiology, Prevention, Lifestyle & Cardiometabolic Health Conference 2022 doktor Robert H. Eckel, M.D. FAHA, dřívější prezident asociace American Heart Association, může pití vína při jídle přispívat ke snížení rizika diabetu II. typu. Vědci došli v rámci studie, která zahrnovala 312 tisíc osob, k závěru, že pozitivní vliv na prevenci diabetu má pouze víno, které je konzumováno společně s jídlem (nikoli samotné), přičemž musí být konzumováno pouze v mírném množství. Prospěšná je údajně maximálně jedna sklenice denně u žen a dvě sklenice denně u mužů. To samozřejmě platí pro zdravé jedince.
Z hlediska kalorických hodnot má 200 ml červeného sladkého vína cca 200 kcal, zatímco stejné množství polosladkého červeného vína 150 kcal a suchého jen 148 kcal. U bílého vína jsou hodnoty nižší. 200 ml bílého sladkého vína obsahuje 190 kcal, polosladkého 160 kcal a suchého 125 kcal. Bílé i červené víno má střední glykemický index. Diabetici by měli sáhnout spíše po suchém bílém víně. A v horkých letních dnech určitě skvěle osvěží vinný střik.
Len. Vypadá obyčejně – a přitom je velmi neobyčejný. V našich krajích se odnepaměti používá k výrobě textilií. Ale léčebné využití lněného ...
V celém Česku ještě stále probíhá řada vinobraní. Například v Praze můžete o víkendu 22.–24. září zavítat na Vysočanské vinobraní Na Máchalce, kde najdete nejen skvělé víno, ale i doprovodný kulturní program. Stejně tak můžete o víkendu vyrazit na Lázeňské vinobraní Jeseník, kde bude k tanci hrát cimbálová kapela. Na jihu Moravy se můžete vydat na Lázeňské vinobraní Hodonín, které končí 23. září, nebo třeba na Sedlecké vinobraní. A pokud chcete ochutnávku vín spojit s krásným výletem na hrad, můžete se o víkendu 23.–24. září vydat třeba na tradiční dvoudenní slavnosti vína, které pořádá městys Karlštejn.
Zdroje: ncbi.nlm.nih.gov, heart.org, cpzp.cz, ceskevylety.cz
2690