Veganství a diabetes: Sestavte si pečlivě jídelníček!
Veganská strava neobsahuje maso, mléčné výrobky a také produkty živočišného původu. Takový jídelníček se tedy skládá prakticky jen z rostlinných surovin. Může ovšem korespondovat s cukrovkou? Je pro diabetika prospěšný anebo nikoliv? Pojďme si k tomuto druhu stravování říct o něco více.
Pokud se léčíte s diabetem a přecházíte dobrovolně na veganskou stravu, je nutné zvážit všechna pro a proti. Výhodné samozřejmě bude, pokud se o tom pobavíte se svým ošetřujícím lékařem. Poté svůj jídelníček pečlivě plánujte, abyste se vyhnuli výkyvům glykémie.
Jaké potraviny jsou nejvhodnější pro diabetika/vegana?

Nyní se zaměřme na druhy potravin, které jsou pro diabetika/vegana zdaleka nejvhodnější. Volit by je měl s ohledem na obsah sacharidů, bílkovin a tuků. Tyto složky jsou totiž pro zdraví podstatné.
- Čím doplníte sacharidy? Ideální bude v jídelníčku celozrnné pečivo, celozrnná rýže, celozrnné těstoviny anebo ovesné vločky. Ovšem zařadit můžete i pokrmy z brambor, krupice, quinoi a kukuřice. Cukry doplní i ovoce, které je méně sladké a vhodné pro diabetiky (tj. jablka, hrušky, grapefruity a podobně).
- Čím doplníte bílkoviny? V tomto případě vsaďte na sóju, sójové produkty (tempeh, tofu), fazole, čočku, čerstvé ořechy, semínka (dýňová, slunečnicová apod.) či hrášek. Vhodné jsou i různé druhy rostlinného masa.
- Čím doplníte tuky? A v neposlední řadě jsou pro dobrý zdravotní stav podstatné v jídelníčku i tuky. Sáhněte tedy s ohledem na veganskou dietu a diabetes po olivovém oleji, avokádovém oleji, kokosovém oleji anebo po rostlinných pomazánkách.
Výhody veganské diety a její pozitivní dopad na léčbu cukrovky

Každá strava má své výhody a nevýhody, o tom žádná. Obecně se tedy dá říct, že veganství diabetikům může v léčbě cukrovky prospět. Jak přesně?
- Veganská strava přispěje k lepší kompenzaci nemoci, tj. ke stabilizaci krevního cukru.
- Dále je možné, že rostlinnou stravou snížíte riziko vzniku civilizačních nemocí (hypertenze, ateroskleróza, vysoký cholesterol v krvi atd.), které k stabilizaci diabetu též nepřispívají.
- Veganská strava může též zlepšit u diabetiků citlivost na inzulín, což znamená, že jej tělo bude efektivněji využívat k stabilizaci glykémie.
- Veganství může být nicméně prospěšné i pro ty, co se léčí s cukrovkou II. typu. Rostlinná strava se sníženým obsahem tuku totiž významně přispěje ke snížení nadměrné hmotnosti, která onemocnění často komplikuje.
Nevýhody veganské diety u diabetiků

Nutné je zmínit, že veganská strava má rovněž své stinné stránky. Mezi ně můžeme zařadit například následující:
- Nedostatek vitamínů a minerálů: vyhrazení se proti masu, mléčným výrobkům a živočišným produktům znamená velmi často to, že do svého organismu nedostanete potřebné množství vitamínů a minerálních látek. Projevit se tedy může konkrétně deficit vitamínu B12, vitamínu B6, niacinu, železa, vápníku, omega-3 mastných kyselin, jódu anebo zinku.
- Nedostatek bílkovin: veganská strava je svým způsobem hodnotná, ovšem nemusí dodat tělu potřebný objem aminokyselin, které jsou základním stavebním kamenem již zmíněných bílkovin.
- Nadměrná konzumace sacharidů: veganství skýtá ještě jedno nebezpečí u diabetiků, a to možný vyšší příjem cukrů oproti lidem, kteří jedí vše. Proto je tolik důležité, plánovat pečlivě rostlinný jídelníček. Neměl by obsahovat přespříliš pečiva a ovoce naráz.
Jak veganství s cukrovkou zvládnout?

Pakliže jste odhodlaní k tomu, že se stanete jednou pro vždy vegany s diabetem, je nutné dodržovat určitý postup. V první řadě si stanovte plán konzumace pokrmů a zařaďte do jídelníčku zdravé svačiny. Co se týká pojídání zeleniny, zaměřte se zejména na takovou, která je bez škrobu. Obsahuje totiž nižší množství sacharidů a je plná vlákniny. Normalizujete tak glykémii a skvěle se nasytíte. A na co ještě nezapomenout? Rozhodně na pravidelnou kontrolu hladiny cukru v krvi, což by mělo být rutinou nejen u veganů/diabetiků.
Tip na denní veganský jídelníček pro diabetiky
A na závěr se můžete inspirovat denním veganským jídelníčkem vhodným pro diabetiky:
- Snídaně: chia pudink z kokosového mléka, ochucený vypeckovanými třešněmi
- Svačina: dia jogurt s příchutí kokosu či vanilky se slunečnicovými semínky
- Oběd: pestrý salát z vařené quinoi, doplněný o čerstvou zeleninu dle chuti (např. rajčata, okurky), nesolené arašídy a miso dresing
- Svačina: do křupava pečená cizrna
- Večeře: kuličky z černých fazolí s rajčatovou omáčkou
- Svačina: hummus s mrkví a celerem
Autor: Iveta Reinisch, foto: Shutterstock
1318
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný