Veganská strava zlepšila citlivost na inzulin

Vědci zjistili, že veganská strava s vysokým obsahem vlákniny může zlepšovat rizikové faktory vedoucí k rozvoji diabetu, a to zejména díky zlepšení střevní mikroflóry. Diabetikům pak může nabídnout zlepšení citlivosti na inzulin.

Veganská strava zlepšila citlivost na inzulin

Již dříve bylo zjištěno, že střeva a zejména bakterie, které v nich žijí, mohou hrát zásadní roli na celkový zdravotní stav, jelikož ovlivňují řadu důležitých věcí jako je například tělesná váha či existence zánětu v těle. Tým vědců z Washingtonu provedl studii čítající 147 účastníků (86% z nich byly ženy), které rozdělil do dvou skupin. Členové první skupiny nemuseli provést žádné změny své obvyklé stravě, zatímco druhá skupina dostala za úkol dodržovat po dobu 16 týdnů zcela striktní veganskou dietu s vysokým obsahem vlákniny. Vědci poté měřili rozdíly v hmotnosti, tělesném tuku, střevních bakteriích a především citlivosti na inzulín před a po zákroku.

Ukázalo se, že ti, kteří jedli rostlinnou veganskou stravu, zhubli v průměru 5,8 kg, což bylo způsobeno hlavně snížením množství tuku, včetně zvláště problematického viscerálního tuku. Tato skupina také zaznamenala významné zlepšení citlivosti na inzulín. Autoři výzkumu dospěli k závěru, že 16týdenní nízkotučná veganská dietní strava vyvolala příznivé změny ve střevní mikroflóře, které souvisely se změnami hmotnosti, složení těla a citlivosti na inzulín u dospělých osob s nadváhou. Na výzkum budou navazovat další studie, ve kterých se budou vědci snažit prozkoumat, jak může veganská strava pomoci lidem s diabetem 2. typu ve srovnání se standardní diabetickou dietou.

Zdroj: diabetes.co.uk

Zobrazit diskuzi
Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na