Vědecké „hlavy“ z Česka pracují na vývoji nového typu inzulínu. Diabetikům slibuje velkou změnu!

Vědecké „hlavy“ z Česka pracují na vývoji nového typu inzulínu. Diabetikům slibuje velkou změnu!
Vědci z Čech jsou další nadějí pro diabetiky I. typu! Zdroj: Shutterstock

Pokud jste ještě neslyšeli o Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky, jistě se vám dostane velmi rychle do povědomí. Zejména pak diabetikům I. typu, pro které se snaží tamější vědci vyvinout nový typ inzulínu, který by doslova změnil jejich způsob života – tedy aspoň co se týče konzumace jídla. Oč se jedná?

Praxe každého diabetika I. typu je aktuálně taková, že si injekčně aplikuje inzulín (který mu kvůli destrukci beta buněk ve slinivce břišní chybí) a poté čeká asi čtvrt hodiny až dvacet minut, než se může najíst. Inzulínová novinka ve vědeckých hlavách má však tyto zažité postupy zbořit.

Nejeden diabetik nedodrží potřebnou prodlevu před jídlem

Ruku na srdce, pokud jste diabetikem I. typu. Skutečně po píchnutí inzulínu čekáte aspoň patnáct minut, než něco zkonzumujete? Že občas zhřešíte a sníte oběd či večeři mnohem dřív? Toť není v DIA komunitě žádná novinka. Profesor Martin Haluzík z pražského IKEMu prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál toto: „Dovedete si představit, že v praxi to takto nefunguje. Samozřejmě i proto stoupá hladina krevního cukru více, než by měla.“ Proto se čeští vědci snaží vyvinout takovou variantu inzulínu, která by umožnila po aplikaci okamžitou konzumaci jídel. Diabetikům by se tak výrazně zjednodušil život a přiblížil se zdravým lidem.

Reportáž z vědeckého setkání Americké diabetologické asociace

Na práci v Americké diabetologické asociaci se podílí přes půl milionu dobrovolníků, z nichž 20 tisíc jsou zdravotničtí pracovníci. I někteří ...

Bádání nad inzulínem, který bude působit stejně jako fyziologický

 „Inzulín je skvělá molekula. My sice umíme vyrobit lidský inzulín, ale neumíme ho do těla podat tak, jak to dělá tělo. Protože to ho sekretuje ze slinivky přímo do jater. To je důležité, protože tam musí působit jako první a až poté může působit v periferiích. A to je samozřejmě problém,“ řekl v rozhovoru pro Radiožurnál vědec Jiří Jiráček z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. On spolu s týmem sedí dny, týdny, měsíce i roky nad tím, jak inzulín pro diabetiky přizpůsobit, aby fungoval naprosto stejně jako ten u zdravých lidí. Navrhuje napodobit jej tak, aby vznikla přímo jaterní forma, nikoliv ta periferní. Výzkumy již proběhly v tomto ohledu v laboratoři, ovšem testy na lidském organismu ještě nebyly uskutečněny.

Testování nové varianty inzulínu probíhá nejprve na zvířatech. Až poté se přistupuje k testům na lidském organismu. Pracovníci IKEMu tak doufají, že se v tomto ohledu dostane konečně i na jejich pacienty, neboť v minulosti se prováděly testy nových preparátů pouze v zahraničí (USA a Kanadě).

Nový inzulín čeká ještě dlouhá cesta (klasicky takový vývoj trvá klidně i deset let) a látka, která skutečně uspěje v léčbě člověka, je možná tak jedna z deseti tisíců všech zkoumaných.

Zdroj: Jiracek.group.uochb, Radiozurnal.rozhlas

6242