-- reklama --

Vědci vyvíjejí inzulin, který by sám reagoval na glykemii

Vědci vyvíjejí inzulin, který by sám reagoval na glykemii

Pro osoby s diabetem bývá občas velice náročné udržet si hladinu glykemie ve zdravých hodnotách. Často k tomu potřebují pravidelné injekce inzulinu. Vědci z Lékařské fakulty University of Indiana v USA se však nyní přiblížili k budoucnosti, ve které by tuto těžkou práci za osoby s diabetem mohla dělat medicína. Tito vědci totiž představili nový typ chytrého inzulínu s tzv. „syntetickým zámkem“, který se otevře či zavře, když se hladina glykemie dostane mimo normální doporučené hodnoty.

Injekce inzulinu jsou pro lidi s diabetem 1. typu způsobem, jak cukrovku léčit. Jedním z vedlejších účinků užívání inzulinu je však potenciální riziko vzniku hypoglykemie. „Inzulin, který by reagoval na aktuální hladinu glukózy, je velmi důležitý, jelikož největší překážkou, jež brání efektivnímu využívání inzulinu, zejména u diabetu 1. typu, je strach jeho uživatelů, že se jim hladina cukru v krvi sníží příliš, což může mít nebezpečné následky,“ uvádí autor studie Michael A. Weiss. Vědci pod vedením Michaela Weisse proto nyní vyvíjejí velice slibnou technologii, která funguje na relativně jednoduchém principu.

Technologie syntetického zámku

Technologie využívá a pracuje s jakousi „ochrannou západkou“, která se v inzulinu přirozeně vyskytuje a která udržuje tento hormon stabilní. Vědci molekulu inzulinu chemicky upravili – přidali do ní senzor cukru a umělý vypínač, který odemyká západku, jež je jinak přirozeně zavřená, čímž jí umožňuje, aby se otevřela a reagovala tak na fruktózu.

Schopnosti této „syntetické západky“ byly názorně předvedeny a prokázány v laboratorních experimentech na lidských jaterních buňkách. V experimentech byla podle výzkumníků prokázána dostatečná hormonální signalizace. Ve své aktuální podobě tento upravený inzulin rozpoznává a reaguje na fruktózu. Pro potřeby léčby diabetu bude nutné jej dále upravit tak, aby reagoval na glukózu a zároveň ho udělat dostatečně citlivým, aby reagoval na hladinu glukózy v krevním oběhu. Vědci však věří v potenciál této technologie.

„Slibný potenciál tohoto „chytrého“ inzulinu spočívá v tom, že by úplně proměnil každodenní zvládání diabetu, aby si lidé už nemuseli dělat starosti z případné hypoglykemie. Naší vizí je, že díky naší technologii by se ve chvíli, kdy se hladina cukru v krvi sníží, „západka“ molekuly inzulinu zavřela. Předtím, než budeme schopni uvést na trh hotový produkt, nás však čeká ještě spousta práce,“ zdůrazňuje Weiss.

Zdroj: newatlas.com

743

Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno

Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný

Diskuze k článku