Valentýnský recept: Citronové tiramisu jako vyznání lásky. Pochutnají si nejen diabetici
Kdo by nechtěl snést svému milému či své milé v den svatého Valentýna modré z nebe? A co třeba vybočit z řady a snést milované osobě žluté z nebe v podobě lahodného citronového tiramisu, a potěšit tak partnera či partnerku lahodným dezertem, který je pro den zamilovaných doslova předurčen. Jestlipak víte proč?
Slovo „tiramisù“ znamená doslova „postav mě na nohy“ a pochází z dialektu používaného v italském městě Treviso. Z původního „tireme su“ vznikl ve 2. polovině 20. století název „tiramisu“. Historické záznamy uvádějí, že tiramisù vzniklo v Trevisu v roce 1800. Údajně tento dezert vynalezla šikovná maitresse z nevěstince v centru Trevisa.
Dezert jako afrodisiakum
Ta prý tento dezert nabízela zákazníkům, když se večer chýlil ke konci, aby povzbudila jejich mužnou sílu a pomohla jim předejít případným problémům s plněním manželských povinností po návratu domů. Ono „postav mě na nohy“ tedy zjevně mělo i další, poněkud lechtivější význam.
Pravé italské tiramisu
Originální tiramisu je od roku 2017 chráněno ochrannou známkou a sestává pouze z cukrářských piškotů, kávy, cukru, vajec, kakaa a mascarpone. Nicméně se stoupající oblibou tohoto dezertu na celém světě se vyrojila celá řada různých variací, kterých je údajně až na dvě stě.
Citrony: Chrání před ledvinovými kameny a anémií. Ocení je nejen diabetici
Citrony mají celou řadu zdravotních přínosů a na vašem jídelníčku mohou mít své místo, ať už máte cukrovku, nebo ne. Citrony a glykemický ...
Valentýnské citronové tiramisu
Zatímco tradiční tiramisu vyniká specifickou chutí piškotů máčených v kávě, přidání citronu se postará o skutečný příval svěží citrusové chuti, která zážitek z dezertu ještě umocní. Nezapomeňte připravit tiramisu dostatečně dlouho předem, v ledničce by mělo být minimálně pár hodin. Jen tak dosáhnete nejlepšího výsledku.
K jeho přípravě budete potřebovat:
- 3 žloutky
- 250 g sýra mascarpone
- 100 g cukru nebo odpovídající množství umělého sladidla
- 200 ml smetany ke šlehání
- nastrouhaná kůra ze 2 citronů
- šťáva z 1 citronu
- 200 ml silné kávy
- 2 polévkové lžíce citronového likéru (volitelně)
- dia piškoty „jazýčky“ bez cukru a lepku
- holandské kakao na posypání
- tenké plátky citronu na ozdobení dezertu
Připravte si nádobí. Budete potřebovat jednu menší mísu (nebo hluboký talíř) na kávu, dále mísu na vyšlehání smetany a také mísu nebo nádobu, ve které budete tiramisu servírovat. Pokud chcete namísto jedné mísy vyrobit jednotlivé porce, připravte si odpovídající počet skleniček nebo mističek. Počítejte ovšem s tím, že to bude o trochu pracnější, a navíc budou jednotlivé porce zabírat v ledničce více místa než jedna větší mísa.
Postup:
Uvařte silnou kávu a nechte ji zchladnout někde stranou. Můžete použít buď instantní kávu, nebo překapávanou kávu. Důležité ovšem je, aby káva byla opravdu hodně silná.
Oddělte bílky od žloutků. Bílky uschovejte do ledničky, můžete z nich později vyrobit třeba pusinky.
Žloutky vyšlehejte s cukrem (nebo umělým sladidlem), výsledek by měl mít světle krémovou barvu. K vyšlehaným žloutkům přidejte mascarpone a citronovou kůru. Míchejte, dokud směs nebude hladká a homogenní. Nikdy nevynechávejte citronovou kůru – je to základní ingredience, která tomuto dezertu dodá jeho specifickou chuť.
Citronová kůra pomáhá s odváděním kyseliny močové z těla. To znamená, že je dobrým prostředkem proti dně, artróze nebo revmatismu. Kromě toho přispívá ke snižování krevního tlaku, brání ateroskleróze a vzniku sraženin a rovněž posiluje žlučník a játra.
Ve druhé míse vyšlehejte smetanu ke šlehání. Postupně – jemně, pomalu a opatrně – vmíchejte vyšlehanou smetanu do směsi žloutků a mascarpone. Pozor, abyste nemíchali příliš dlouho ani příliš vehementně – směs by pak nebyla správně nadýchaná.
Můj příběh: Bojím se, že přítel má cukrovku, nedokážu ho ale dotlačit k lékaři
Seznámili jsme se na dovolené v Řecku, bylo to jako blesk z čistého nebe. Stála jsem u bazénu a čekala na kamarádku, když procházel s dcerkou ...
Pak přidejte citronovou šťávu a citronový likér (pokud jste se rozhodli likér použít). Pomalu vše dobře promíchejte.
Do vychladlé kávy přidejte trochu nastrouhané citronové kůry. Vezměte jeden dia piškot, lehce jej namočte v kávě a pak jej položte na dno servírovací mísy (nebo skleniček připravených na jednotlivé porce). Namočení by mělo být opravdu jen mírné, aby výsledné tiramisu „neplavalo“ v kávě. Postupně pokryjte dno mísy dalšími piškoty namočenými v kávě. Jakmile je dno pokryté, dejte na piškoty vrstvu směsi z mascarpone. Poté navrstvěte další piškoty namočené v kávě a znovu vrstvu směsi z mascarpone. Opakujte, dokud máte ingredience. Poslední vrstvou ale musí být směs z mascarpone.
Hotové tiramisu zakryjte pokličkou nebo překryjte alobalem a dejte uležet do ledničky, aby se chutě řádně spojily. Před podáváním nezapomeňte horní vrstvu posypat přes sítko kakaem a ozdobit tenkými plátky citronu.
Zdroj: accademiadeltiramisu.com, dále dle textu
13228