
Výzkum umělé slinivky vedený českým vědcem zachraňuje životy diabetiků 2. typu
Podle studie kanadských vědců může vitamín D ve formě doplňků stravy zpomalovat vývoj diabetu u čerstvě diagnostikovaných pacientů nebo u lidí s prediabetem. Výsledky studie ukazují, že užívání vysokých dávek vitamínu může zlepšit metabolismus glukózy a pomoci tak zabránit rozvoji a progresi diabetu.
Studie vědců z kanadské univerzity Université Laval ve městě Québec se zúčastnilo 96 lidí, kterým byl v nedávné době diagnostikován diabetes 2. typu nebo u kterých existovalo vysoké riziko rozvoje této nemoci. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin, z nichž jedna užívala 5 000 IU vitamínu D denně, což je 5krát až 10krát více než obvyklá doporučovaná dávka, a druhá skupina užívala placebo. Po šesti měsících se účastníkům, kteří užívali vysokou dávku vitamínu D, výrazně zlepšilo působení inzulinu ve svalové tkáni, ačkoli pouze 46 % mělo na začátku studie nízkou hladinu tohoto vitamínu. Tato zlepšená citlivost na inzulin znamená, že jejich těla dokázala lépe využít nebo metabolizovat cukr, což mohlo zpomalit vývoj nemoci.
Dr. Caudia Cagnon, odborná asistentka na lékařské fakultě univerzity Université Laval, říká, že není jasné, proč u lidí, kteří užívali vysokou dávku vitamínu D, došlo k tomuto zlepšení, když předchozí studie tento účinek neukázaly. „Důvodem by mohla být skutečnost, že zlepšení, co se týče funkce metabolismu, jsou hůře zjistitelná u lidí, kteří nemocí trpí už delší dobu. Je také možné, že k tomu, aby byly vidět účinky, musí léčba vitamínem D trvat déle,“ uvádí Cagnon. Dodává, že je zapotřebí dalších studií, které by zjistily, zda některým lidem užívání vitamínu D pomáhá více než jiným a zda je bezpečné užívat vysoké dávky vitamínu dlouhodobě. Proto doporučuje, aby se do té doby lidé při užívání vitamínu D řídili současnými doporučeními.
Zdroj: diabetes.ca, eurekalert.org
411
Zdroj fotografie: Shutterstock, není-li uvedeno
Zdroj informací: archivní číslo časopisu DIAstyl, není-li uveden jiný