Už jste ochutnali opuncii nebo mamej?

Mexiko a karibské ostrovy jsou původním domovem opuncie a mameji, jejichž plody se často objevují zejména v americké kuchyni.

Už jste ochutnali opuncii nebo mamej?

Sladká opuncie

Opuncie či nopál je rod rostlin z čeledi kaktusovitých. Plod opuncie se konzumuje jak syrový, tak i zpracovaný do džusů, alkoholických nápojů i džemů a marmelád. Přidává se také do různých cukrovinek.

Jak se jí “kaktus”?

Syrový plod se rozkrojí a sladká či sladkokyselá dužina se vybere lžičkou. Dužina se také kanduje. Je oblíbenou přísadou do čajových směsí nebo se z něj vyrábí tekuté sladidlo.

Mladé stonkové segmenty se používají vařené jako zelenina. Stonky z průřezů, nebo celé rostliny se zbavují trnů a používají jako objemné krmivo pro dobytek.

S trny nebo bez trnů

Pochází z oblasti rozkládající se od Kanady až po Ohňovou zemi. S cíleným pěstováním se začalo asi před 8 000 až 9 000 lety v centrálním Mexiku. Hospodářsky nejvýznamnější druh Opuntia ficus-indica má dvě formy. O. Ficus-indica forma amyclaea má trny, forma inermis nemá trny. V současné době se opuncie nejvíce pěstují v Mexiku, USA, Bolívii, Brazílii, severní a jižní Africe a Indii.

Na stoncích opuncií parazituje červec nopálový. Ten se zpracovává na červené barvivo karmín či košenila – tedy červené barvivo důležité pro kosmetický průmysl.

Sladkokyselá mamej americká

Plody stále zeleného stromu Mammea americana, rostoucího v Karibiku, jsou u nás málo známým exotickým ovocem. Říká se jim mamejová jablka, divoké meruňky nebo meruňky svatého Dominika. Jsou to kulovité bobule o průměru až 20 cm a váze 1,5 kg, které visí na tlusté stopce měřící až 4 cm. Pokožka plodu je tuhá, kožovitá, místy silná půl centimetru.

Na marmeládu i víno

U pěstovaných odrůd má dužina sladkokysele aromatickou chuť blížící se mangu. Planě rostoucí bobule či méně kvalitní odrůdy mají chuť spíše kyselou. Dužina se konzumuje syrová, ochucená cukrem nebo tepelně zpracovaná na dezert. Připravuje se z ní výborná marmeláda či chutné želé, šťáva nebo víno.

Dokáže vyléčit i otrávit

Hořkou kůru a tuhou, pod ní ležící slupku, je třeba pečlivě odstranit, stejně jako jedovatá semena s tuhou dužinou. Nezralé plody nelze konzumovat. Nedoporučuje se ani sníst více plodů najednou, mohou způsobit zažívací obtíže a byly popsány i případy otrav. Prášek ze semen se používá proti parazitickým onemocněním kůže. Nálev ze sušených či čerstvých listů snižuje horečku a je účinným prostředkem proti malárii.

Mamej pochází z karibských ostrovů a nyní je pěstována po celé Latinské Americe, a také na Jávě, Filipínách a v jižní Evropě, kde ovšem neplodí.

MUDr. Mgr. Sylvie Špitálníková, Ph.D.

Diskuze k článku

Komentujte

avatar
  Subscribe  
Upozornit na